Konyalı vekil şehrin en büyük sorununu gündeme taşıdı. Obruk çalışması var mı?

Konyalı vekil şehrin en büyük sorununu gündeme taşıdı. Obruk çalışması var mı?

Konya'da son yıllarda oluşan obruklar vatandaşları artık tehdit ediyor. Konuyla ilgili YRP Milletvekili Yüksel, Tarım ve Orman Bakanı'na soru önergesi verdi.

Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, Tarafından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı cevaplandırılması için Konya ovası ve Türkiye genelinde oluşan obruklarla ilgili yazılı soru önergesi verdi.

ali-yuksel-yrp.jpg

- Konya Ovasında oluşan obrukların korunması ve alınan önlemler nelerdir? Bu konuda izleme ve değerlendirme süresi mevcut mudur?
- Obrukların oluşumunda etkili olan insan faktörü tarım madencilik yapılaşma konusunda hangi önlemler alınmaktadır?

- Obrukların yer altı su kaynakları üzerinde etkileri hakkında yapılan bilimsel çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmaların sonuçları nelerdir?
- Konya ovasında oluşan obruklarla ilgili kamuoyu bilinçlendirme çalışmaları yapılmakta mıdır? Bu konuda bir proje var mıdır?
- Konya Ovasındaki obrukların kısa orta ve uzun vadede tarım faaliyetlerine olumsuz etkileri ne düzeydedir?
- Türkiye'de Genelinde tespit edilen obrukların sayısı kaçtır? kaç adedi Konya ilimizdedir? Diğer illere dağımı ne şekildedir?
- Yıllara göre tespit edilen oburlaşmanın adedi nedir? Son 30 yıla ilişkin bir grafiği var mıdır? 1980 yılından bu yana Konya ilimiz sınırları içinde kaç adet obruk oluşumu tespit edilmiştir?
OBRUKLAR ŞEHRİ TEHDİT EDİYOR

Tarımın başkenti olarak bilinen Konya Ovası'nda ise obrukların oluşumu her geçen gün artarken, yapılan son araştırmalarda yaklaşık 3 bin obruk kayıtlara geçti.

Konuyla ilgili uzmanlar, "Bölgede obruk etkinliği ve sayıca da artış devam ediyor. Bölgedeki obruklara baktığımız zaman, genellikle örtü çökmesi şeklinde belirleyebiliriz. Yani ana kaya üzerindeki günceller üzerinde meydana gelen obruklar şeklinde. Ortak özellikleri tarımsal alanlarda meydana gelmiş olması, yerleşim alanlarına da yakın olarak meydana gelmesi. Bu durumda baktığımız zaman AFAD'ın Afet Riski Sistem içerisinde kayıtlı 605 obruğa ilave bu yıl için bir 10 ile 15 obruk daha eklediğini söyleyebiliriz. Ancak bölgede sığ derinlikli çökme yapılar var. Yine son oluşan obruklardan bir tanesi Hotamış bölgesinde oldukça sığ bir obruk ama geniş seviye oldu" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum