Konyalılar 8 bin yıldır bu lezzetlerden vazgeçmedi
Ülkemizin her köşesi, kendine has lezzetleri ile dünyaya adını duyuruyor. Çok zengin bir mutfağa sahip olan Türkiye’de, yaprak sarmasından baklavasına, dönerinden mantısından, birçok çeşit yemek bulunuyor. Bu coğrafyada yaşamış toplumların yaratıcılığı, toprağın bereketi mutfak kültürünün oluşmasını fayda sağlamıştır.
Anadolu’nun merkezindeki konumu ile tarih boyunca pek çok uygarlığın beşiği olan Konya; Roma, Bizans, Büyük Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nin hükmü altında çok sayıda kültürel değerleri içinde barındırmıştır. Bunun sayesinde bir çok lezzetli yemeğin günümüze kadar gelmesi sağlanmıştır.
Et bolca kullanılıyor
Konya mutfağında etin bolca kullanıldığı sık sık görülürken, en lezzetli ve Konya ile özdeşleşen başlıca yemekler şunlardır; Etliekmek, Mevlana, fırın kebabı, düğün pilavı, tirit, bamya çorbası, yağ somunu, kaygana, çebiç, sac arası.
Konya mutfağı ilk 10’da
Konya mutfağı ülkemizin en lezzetli mutfakları arasında yer alıyor. Bir çok gurme, yemek yazarı ve aşçıdan alınan fikirler doğrultusunda Konya, Türkiye’nin en lezzetli mutfağına sahip 10 şehir arasında bulunuyor. Büyük Selçuklu döneminde şekillenen ve Mevlevi gelenekleriyle olgunlaşan Konya mutfağı geçmişi günümüze taşıyarak özgünlüğünü halen korumakta.
8 bin yıllık lezzet
Konya mutfağının geçmişi 8 bin yıl öncesine dayanıyor. Buna Çatalhöyük kazılarında bulunmuş olan yemek kapları, mercimek ve bulgur kalıntıları kanıt olarak gösteriliyor. Günümüzde halen pişirilen mercimekli bulgur pilavı, tandır çorbası ve mercimek yemeğinin kökleri Çatalhöyük’ten bugüne geldiği düşünülüyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.