Konyalılar Halep ya da Şam ile kardeş şehir olmak istiyor
AK Parti’nin hazırladığı rapor, Esad yönetiminin çöküşünün ardından Suriye’de zafer duygusunun hâkim olduğunu ancak tedirginliğin sürdüğünü ortaya koydu. Ülkenin kalkınması için BM ve AB fonlarının kritik olduğu belirtilirken, Türkiye’deki belediyelerin “kardeş şehir” modeliyle destek verebileceği ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan kapsamlı bir raporda, Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından ortaya çıkan mevcut durum değerlendirildi. AK Parti İnsan Hakları Birimi tarafından hazırlanan rapor, ülkede zafer duygusunun öne çıktığını ancak halkın endişelerinin tam anlamıyla giderilemediğini ortaya koyuyor
“KARDEŞ ŞEHİR” MODELİ
Raporda, Suriye’nin yeniden inşası için Türkiye ve Suriye hükümetlerinin iş birliği yapması gerektiği vurgulanırken, Türkiye’deki belediyelerin Suriye’deki şehirlerle "kardeş şehir" modeli çerçevesinde kalkınma projelerine destek verebileceği ifade ediliyor.
Suriye’nin yeniden ayağa kalkması için uluslararası yardımın hayati önem taşıdığına işaret edilen raporda, BM ve AB fonlarının kullanımının gerekliliği dile getiriliyor. Halkın güven içinde geri dönüş yapabilmesi için temel hizmetlerin sağlanmasının yanı sıra, işkence merkezlerinin ve toplu mezarların yaratacağı travmanın giderilmesi için uluslararası bir destek mekanizmasının devreye alınması gerektiği belirtiliyor.
KONYA EN ÇOK SURİYELİ GÖÇMENE EV SAHİPLİĞİ YAPAN İLK 7 İL ARASINDA
Son olarak, raporda Suriye halkının büyük bir bekleyiş içinde olduğu, kalkınma sürecinin başarılı olabilmesi için Türkiye ve uluslararası toplumun yoğun çaba göstermesi gerektiği vurgulanıyor.Suriye'de Esad rejiminin düşmesi ve yeni bir dönem başlarken yıllardır Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacıların bir kısmının peyderpey memleketlerine dönmeye başladı. Diğer yandan Göç İdaresinin verilerine göre Türkiye'de 2 milyon 933 bin 205 Suriyeli sığınmacı bulunurken Konya'da yaşayan Suriyeli sığınmacı sayısı ise 119 bin 564. Yaklaşık 120 bin kayıtlı Suriyeliye ev sahipliği yapan Konya, Türkiye genelinde 7. sırada bulunuyor. Konya'da nüfusun yüzde 4, 90'ını Suriyeli sığınmacılar oluşturuyor.
KONYA'DAKİ SURİYELİ MÜLTECİLERİN ÇOĞU HALEPLİ
Konya’ya gelen ve burada kendilerine yeni bir hayat kurarak yaşamlarına devam eden Suriyeli mülteciler, zamanla yaşadıkları mahallelerde çoğunluk haline gelmiş, buralarda ülkelerinde ne iş yapıyorlarsa benzer bir yaşamı buralarda da kurarak sosyoekonomik faaliyetlerine devam ediyorlar.
Konya'daki mültecilerin çoğu Halepli. Örneğin çatışmalardan dolayı ülkelerinden kaçan çok sayıda Halepli ayakkabı ustasının da Türkiye'ye geldi. Bunlardan bazıları da Konya'da mesleğini icra ediyor. Konya'ya yerleşen 39 yaşındaki Halepli ayakkabı ustası Muhammed Fahl de Halep'in, ayakkabı ve takı sektöründe ün sahibi olduğuna dikkati çekiyor. Şimdilerde ise Konya'da, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanına ayakkabı üretiyor.
HALEP'E KONYA'DAN YARDIM YAĞDI
Öte yandan Konya'lı yardımseverler Halep'e yardım da ediyorlar. Anadolu İnsani Yardım Derneği (AYDER) öncülüğünde toplanan insani yardım malzemesini taşıyan 25 tır Halep'e gönderildi. Evsiz kalan 400 aileye çadır kuruldu. AK Parti Karatay İlçe Başkanlığı öncülüğünde toplanan 2 tır insani yardım malzemesi, Haleplilere gönderildi.
KONYALILARDAN HALEP YA DA ŞAM İLE KARDEŞ ŞEHİR OLMAK İÇİN MESAJ YAĞMURU
Konya’nın uygulamaya geçmesine kesin gözüyle bakılan "kardeş şehir" sürecinde önemli roller üstleneceği belirtiliyor. Tarihi boyunca yardımseverliğiyle ön plana çıkan Konya, doğal afetlerdeki destekleri Hatay ve Kıbrıs’taki Kapalı Maraş bölgesindeki çalışmalarıyla takdir topladı. Şehir, Suriye ve Irak’tan Anadolu’ya göç eden Türkmenlerin de önemli bir merkezi oldu.
YAVUZ DONAT "KONYALI-HALEPLİ KARDEŞ"
Yavuz Donat Sabah gazetesindeki yazısında şu ifadelerini kullanmıştı: "Gezerken dikkatimizi çekti... Konya'da o kadar çok "Arapça tabela" var ki. Suriyeli sığınmacı çok. Kimi "Kırsalda" çalışıyor... Tarımda... "Ucuz işçi." Kimi de Konya merkezde... Bakkal... Telefoncu... Kebapçı... Manav... Hazır giyimci... Ayakkabıcı... "Ticaret yapıyor." Konyalı... Halepli... Kardeş kardeş geçinip gidiyorlar."
KONYA’NIN KARDEŞ ŞEHRİ HALEP Mİ ŞAM MI?
Suriye’nin yeniden yapılanma sürecinde Konya’nın hangi şehirle kardeş olacağı henüz netleşmedi. Ancak, AB'nin ve bölgeden gelen farklı haber kaynaklarının ifadelerine göre Halep ve Şam gibi büyük şehirlerin desteğe daha fazla ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Kadim bir geçmişe sahip olan ve her zaman tarihi sorumluluklarını yerine getiren Konya halkının Suriyelilerin yanında olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Konyalılar Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de Türkiye yönetimi ve uluslararası toplumun katkılarıyla, Suriye’nin yeniden inşasında “kardeş şehir” modeli önemli bir adım olarak görülüyorlar. Konya’nın da bu tarihi süreçte üstleneceği rol, gelecekteki iş birlikleri açısından kritik önem taşıdığı da belirtiliyor. Bu çerçevede "kardeş şehir" modelinin uygulanacağı haberini alan Konyalı vatandaşlar, BBN Haber'i mesaj yağmuruna tuttular. Konya'da Haleplilerin de çok olduğunu, birlikte çalışıp ürettiklerini ve kadim bir başkentte ortak bir yaşamı paylaştıklarını vurgulayan Konyalılar daha çok Halep ile kardeş olmak istediklerini de ifade ettiler.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.