Konya'nın bu geleneği çok konuşuldu. Kara yemek takımının sırrı ne?

Konya'nın bu geleneği çok konuşuldu. Kara yemek takımının sırrı ne?

Konya'nın örf ve adetleri yüzyıllardır yaşatılıyor. Şivlilik'ten Ahiliğe, Ahilik'ten Fener Alayına kadar bir çok adet günümüzde devam ederken kara yemek takımının da sırrı ortaya çıktı.

Konya'da bir çok gelenek yaşatılmaya devam ediliyor. Sadece eskilerin bildiği bir gelenek daha gün yüzüne çıktı.

KONYA'NIN DAVETİ: KARA YEMEK TAKIMI

Sosyal medyada çokça karşımıza çıkan bir Konya daveti - Kara Yemek Takımı az sayıda seçkin konuklara ikram edilen yemekler olurmuş. Bülent Pakman'ın araştırmasına göre; Konya’da doğumdan ölüme kadar her türlü ağırlamaya “davet” denir.

487537109-953953716946411-901949296776617777-n.jpg

Bir davet türü olan bu eski gelenek yüz kişiden az sayıda ve seçkin konuklara, ağır misafirlere hazırlanırmış. Kara Yemek takımında her yiyecek maddesi 3 kez sofraya gelirmiş. Yemekler koyu renk olduğu için bu ad verilmiş. Yemek sıralaması şöyleymiş:
Kara yemek menüsü (servis sırasıyla)
Yoğurt çorbası
Bütümetli patlıcan veya patates
Su böreği
Baklava
Ekşili bamya çorbası
Karışık dolma
Sütlaç
Karnıyarık veya akfasulye
Erişte veya pirinç pilavı
Üzüm kayısı Hoşafı
(Güzel Gonyam sayfasından alıntıdır)

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum