Konya’nın en ünlü çeşmesi bu konumda. Vatandaşların buluşma noktası oldu
Konya kent merkezinde herkes tarafından bilinen, adres tariflerinde önemli bir mihenk taşı olan yapılar arasında tarihi bir çeşme de yer alıyor.
ŞİRİN HANIM ÇEŞMESİ BULUŞMA NOKTASI OLDU
Konya’da şehir merkezinde veya mahallelerde sokak aralarında çok sayıda tatlı su çeşmesi bulunur. Bu çeşmelerden akan sular Çayırbağı, Dutlu, Kırankaya, Beypınar, Mukbil, Şadiye ve Yeşil Efendi adındaki 7 ayrı kaynaktan gelmektedir. Ayrı bir şebeke hattıyla yaklaşık 590 km uzunluk ve 1009 adet tatlısu çeşmesinden en eskisi Osmanlı Padişahı I. Selim tarafından inşa ettirilen Yavuz Sultan Selim Çeşmesi’dir.
Anıt çeşmeler arasında en şöhretlisi ise Serficeli Şirin Hanım Çeşmesidir. Şirin Hanım Çeşmesi, Zafer Meydanı’ndan Atatürk Caddesi boyunca uzanan yolun sağında Atatürk Evi'nin karşısında kaldırım üzerinde oldukça hoş bir çeşmedir. Çeşmenin banisi Şirin Hanım’ın hikâyesi de en az çeşmesi kadar ilgi çekicidir.
CUMBALI RUM EVLERİ İNŞA EDİLDİ
Osmanlı döneminde Manastır merkezinde bulunan Rumeli Vilayeti’ne bağlı bir sancak olan Serfiçe, günümüzde Yunanistan’ın orta kesiminde bulunan bir kasabadır. Lozan Antlaşması’na dayanılarak yapılan nüfus mübadelesi gereğince Serfiçe’den Konya’ya gelen ailelerin bir kısmı Konya’dan ayrılan Rumların bulunduğu yerlere yerleştirilmiştir. Eskiden tek katlı kerpiç evlerin hâkim olduğu bu mahallede az sayıda cumbalı Rum evi vardı. Bu evlerden biri de, Serfiçeli Şirin Hanım’ın ailesine verilmiş, Şirin Hanım bu evin hemen yakınında 1931 yılında iki kurnalı bir çeşme yaptırmıştır. Türkçe yazılı mermer kitabesinde, "Serficeli Şirin Hanım Çeşmesi 1931" yazılıdır.
Rumeli Muhaciri Serficeli Şirin Hanım’ın yaptırdığı bu güzel tatlı su çeşmesi genelde buluşma yeri olarak kullanılır. Özellikle bahar ve yaz aylarında Zafer Caddesi’nden gelip geçenler bu çeşmeden su içebilmek için sıraya girerler. Belki siz de Alâeddin Tepesi’nde Atatürk Caddesi üzerinde Konya’nın meşhur tarihi ve turistik yerlerini ziyaret ederken, yol üzerinde Şirin Hanım Çeşmesi’nde birkaç yudum su içip banisine bir Fatiha hediye edebilirsiniz.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.