Konya'nın bu ilçesinde 70 yıllık iz bulundu. İlk girişimi kadınlar yapmış

Konya'nın bu ilçesinde 70 yıllık iz bulundu. İlk girişimi kadınlar yapmış

Beyşehir'in ilk gazetesinin tarihi ortaya çıktı. Buna göre Konya'nın doğal güzellikleriyle öne çıkan ilçede ilk gazete 1955'te bir kadın girişimi olarak ortaya çıkmış.

Türk basın tarihinde ilk yerel gazete örneklerini çıkardığı için önemli bir noktada yer alan Konya'nın gazete bir ilke daha ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. Buna göre Konya'nın doğal güzellikleri ve gölüyle öne çıkan ilçesi olan Beyşehir'in ilk gazetesinin 1955 yılında kadın girişimiyle kurulduğu öğrenildi.çıktı. Beyşehir Gazetesi adı altında yayın hayatına bundan tam 70 yıl önce başlayan gazetenin tarihini Prof. Dr. Hüseyin Muşmal ortaya çıkardı.

whatsapp-gorsel-2025-01-06-saat-13-00-40-f1c9b6a2.jpg

Bundan 70 Yıl Önce Kadın Girişimiyle Kuruldu

Muşmal, Beyşehir basın-yayın tarihinde bilinen ilk yerel gazete, ilk sayısı 31 Mart 1955 tarihinde Perşembe günü yayımlanmış olan Beyşehir gazetesi olduğunu aktararak, " Demokrat Parti tarafından desteklenen Beyşehir gazetesinin haftalık bir gazete olarak 3 yıl boyunca yayın hayatını sürdürdüğü anlaşılmaktadır" açıklamalarında bulundu.

stack-old-newspapers-pile-old-newspapers-stacked-67920297.webp

3 Kadın Ortağın Çabası Beyşehir'de Yayıncılık Hayatını Başlattı

Gazetenin bulunan son nüshasının 24 Ekim 1957 tarihli 74. sayısı olduğunu belirten Muşmal, " Konya’da bulunan matbaalarda basılan Beyşehir gazetesinin Asiye Süel başta olmak üzere, Şükrüye Coşkun ve Naciye Çağlıyan adındaki üç kadının çabalarıyla çıkarıldığı görülmektedir. Gazetede Beyşehir’in tarihî ve doğal güzelliklerinin korunması ve bunların tanıtılması adına çok sayıda haber, yorum, duyuru ve köşe yazıları yayımlanmıştır. Başyazarı Asiye Süel’in şahsi gayretleri ile çıkarıldığı anlaşılan gazeteye Konya basın ve yayınında faaliyet gösteren Mehmet Önder, Feyzi Halıcı, Celaleddin Şimşir, İbrahim Aczi Kendi ve M. Zeki Oral gibi önemli isimler de ciddi katkılar vermişlerdir. Bununla birlikte Beyşehir’de matbaanın bulunmadığı, nakil imkânlarının son derece zayıf olduğu bir dönemde çıkarılan şehrin ilk gazetesi olarak Beyşehir’in matbuat âlemi açısından sonraki nesillere cesaret veren önemli bir miladı oluşturmuştur." dedi.

Picture background

Beyşehir İçin Devrimsel Bir Adım

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal gazeteyi şu sözlerle değerlendirdi:

Beyşehir’de yerel gazeteciliğin ilk örneği olan Beyşehir gazetesi, basın yayın faaliyetlerinin yoğun olarak artış gösterdiği Demokrat Parti iktidarı döneminin bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Gazetenin yayın hayatına girdiği 1955 yılına kadar, Beyşehir’de bir gazete çıkarılması düşüncesi zihinlerde belirse de, bu konudaki hayalini gerçekleştiren ilk kişinin Asiye Süel adında cesur ve çalışkan bir kadın olduğu görülmektedir. Konya’da basılan Beyşehir gazetesinin nasıl dizildiği, kaç baskı yaptığı ve dağıtımının nasıl yapıldığı gibi bilgilerden yoksunuz. Beyşehir Belediyesi’nde nikâh memuru olan Asiye Süel’in şahsi gayretleriyle çıkarılan gazetenin büyük oranda maddi nedenlerle yayın hayatını sonlandırmak durumunda kaldığı söylenebilir.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.