Konya'nın imdadına Toroslar yetişti. Çeşmelerden akan su belli oldu

Kuraklık ve obruklarla boğuşan Konya içme su ihtiyacını buradan karşılıyor. Konya'nın merkezi, Yıllık İçme Suyu ihtiyacının yüzde 75’ini toroslardan Karşılıyor
Konya'nın imdadına Toroslar yetişti. Çeşmelerden akan su belli oldu

Konya'da uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanmasında mevcut kaynakların yetersiz kalacağı öngörülerek projelendirilen, 2013 yılında ihale edilen ve 2018 yılında işletmeye alınan Konya Mavi Tünel İçmesuyu İsale Hattı ve Arıtma Tesisi şehre güvenli ve sağlıklı içmesuyu temini açısından büyük önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Haziran 2018 tarihinde Konya’nın Çumra ilçesinin Seçme Köyü'nde düzenlenen bir törenle hizmete aldığı tesisler Konya il merkezi, Çumra ilçe merkezi ve İçeriçumra beldesine 2050’li yıllara kadar içme suyu sağlanmasında önemli bir ihtiyacını karşılıyor.

whatsapp-image-2024-09-09-at-12-15-45-1.jpeg

Torosların Suyu, Mavi Tünel İçme Suyu Tesislerinde Memba Kalitesinde Arıtılarak Konya’nın Musluklarından Akmaya Devam Ediyor

Mavi Tünel İçmesuyu Projesi kapsamında, DSİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Akif Balta, “Afşar, Bozkır ve Bağbaşı Barajlarından tahsis edilen yıllık 100 milyon m³ham su, Mavi Boğazında bulunan Mavi Tüneli vasıtasıyla İsale Hattına, oradan da cazibeli olarak Arıtma Tesisine iletilmekte ve burada konvansiyonel sistemle arıtılmaktadır. Sistemin işletmeye alındığı 2018 yılından bugüne kadar Konya il merkezine 512 milyon m³, Çumra ilçe merkezine 18 milyon m³, İçeriçumra mahallesine 4 milyon m³ arıtılmış su sağlanmıştır” dedi.

whatsapp-image-2024-09-09-at-12-15-45.jpeg

Konya İli ve İlçelerine 2022, 2023 ve 2024 yıllarının Ağustos ayına kadar yaklaşık olarak 240 hm³ içmesuyu verilmiştir. Bu miktar, halkın daha sağlıklı içmesuyuna kavuşması amacıyla yürütülen çalışmaları ve su yönetimini değerlendirmek için önemli bir göstergedir. Proje kapsamında yer alan Konya Mavi Tünel İçmesuyu Arıtma Tesisigünlük 366 bin 850 m³ suyu arıtma kapasitesine sahiptir. 2018 yılında KOSKİ Genel Müdürlüğü'ne devredilen tesisten bugüne kadar toplam 534 milyon m³ arıtılmış su elde edilmiştir. Bu sayede Konya İl Merkezi, yıllık içme suyu ihtiyacının %75’ini Toroslardan karşılıyor. Konya Mavi Tünel İçmesuyu İsale Hattı işi kapsamında ise toplam 111 km su iletim hattı, 1 adet köprü, 1adet depo, 1 adet ham su pompa istasyonu, 5 adet branşmaninşa edilmiştir.

DSİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Akif Balta, "Su temini projeleri, sadece su güvenliğini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ticaret ve tarım gibi temel sektörlerin gelişimine de büyük katkı sağlar. Ayrıca bu projeler sayesinde Konya’nın su altyapısı güçlenmiş, yerel ekonominin büyümesine destek olunmuştur" dedi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum