Konya'ya yeni fırsat doğdu. YHT çözüm sağlayacak, Akdeniz üzerinden ihracat başlayacak
Konya'daki Yüksek Hızlı Tren, Akdeniz'e inmek için gün sayıyor. ABD Başkanı Donald Trump'un geçen hafta Çin başta olmak üzere birçok ülkeye yönelik açıkladığı yeni gümrük vergileri, ekonomik savaş olarak nitelendirildi.
Ekonomik savaş ve küresel ticarette alternatif arayışlar
Küresel ticaret dengelerini sarsan bu açıklama ülkeleri yeni arayışlara itiyor. Türkiye’nin yüzde 10’luk vergi diliminde kalması, Türk lojistik sektörü için yeni fırsat kapısı araladı. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) yetkilileri, AB’nin tedarikte alternatif pazar arayışına gireceğini ve bu durumun Türk lojistik şirketlerinin ve limanların iş hacminde artış sağlayabileceğini öngörmekte.
Küresel ticaret yolları değişecek
UTİKAD Başkanı Bilgehan Engin, ABD’nin attığı bu adımın küresel ticaret yollarında büyük değişimlere yol açabileceğine dikkat çekti. Engin, “ABD Başkanı Trump, tüm üretimi kendi ülkesine çekmek istiyor. Bu, ticaret yollarının ve deniz trafiğinin yeniden yapılandırılması anlamına geliyor. Avrupa'nın yeni rota arayışında Türkiye öne çıkabilir” ifadelerine yer verdi.
Türkiye önemli avantajlar elde edebilecek mi?
Türkiye’nin bu süreçte önemli avantajlar elde edebileceğini belirtiliyor. Engin'e göre, “Avrupa Birliği’nin ürünlerini satması ve yeni pazarlar oluşturması için yeni bir dünya düzeni kurulabilir. Bu süreç Türkiye’yi daha büyük bir ticari partner haline getirebilir”.
Türk limanları dünya ticaretinde yeni cazibe merkezi olur mu?
UTİKAD Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy da gelişmenin Türkiye’ye çeşitli avantajlar sunduğunu ifade ederek, bu fırsatın kaçmaması için bazı önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Ulusoy, “Türkiye'nin yakın ikmal merkezi olması sayesinde alternatif tedarikçi konumumuz güçlenebilir. Rotalarda yapılacak değişiklikler Türkiye limanlarını uluslararası trafiğin önemli uğrak noktalarından biri haline getirebilir” ifadelerini kullandı.
Akdeniz’e yönelecek ticaret
Rif Line Türkiye Genel Müdürü Mehmet Serkan Erdem, Çin-ABD hattında çalışan armatörlerin, büyük gemileri Akdeniz çanağına ve Türkiye limanlarına çekme planları olduğuna yönelik duyumlar aldıklarını belirtti. Erdem, “Türkiye-ABD hattında daha büyük tonajlı gemilerin devreye gireceği konuşuluyor. Bu henüz teyit edemediğimiz bir bilgi, ancak pandemi dönemindeki gibi Türkiye’nin tedarik zincirinde öne çıkabileceğini öngörüyoruz. Havlu, kürdan, pizza kutusu ve meyve suyu gibi bazı ürünler yeniden Türkiye’den tedarik edilebilir” ifadelerine yer verdi.
Konya lojistik merkez olarak neden önemli?
Tarih boyunca Anadolu'nun en önemli yerleşim birimlerinden olan İpek Yolu üzerinde ve uluslararası transit geçiş noktasında bulun Konya'nın; Konya Kayacık Lojistik Merkezi projesiyle, Türkiye'nin uluslararası taşımacılık koridorundaki payı artıracak ve önemli bir aktarma noktası olarak öne çıkıyor.
Konya Kayacık Lojistik Merkezi, Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında 1 milyon m2 alanda kuruluyor. Bu lojistik merkezi yıllık en az 1.7 milyon ton taşıma kapasitesine sahip olacak. Yer tahsisi Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan projenin yapım ve işletme işleri Ulaştırma Bakanlığına ait.
Konya'dan Çin'e kadar uzanan demiryolu
Konya'nın Kayacık Akdeniz'e kapısı olan bir lojistik merkezi. Bu lojistik merkezinin İran, Irak, Rusya başta olmak üzere Çin'e kadar bölge ülkeleriyle ve hinterlandıyla ile bağlantısı olduğu gibi Avrupa ile de bağlantısı bulunuyor.
Uzmanlara göre Konya'nın lojistik kapasitesi ekonomik savaşların başladığı bu dönemde önemli bir alternatif lojistik rota olarak ifade ediliyor. Konya'nın en az 150 yıllık demiryolu tecrübesinin de bu alternatif rotayı sağlıklı hale getirdiği kaydediliyor. Uzmanlara göre bu aynı zamanda Çin'e kadar uzanan ipek yolunun canlanması anlamına gelecek.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.