Kuraklıkla mücadele eden Konya’da parklar her sabah nasıl sulanıyor? Cevabı "mor suda"

Kuraklıkla mücadele eden Konya’da parklar her sabah nasıl sulanıyor? Cevabı "mor suda"

Konya’da içme suyu ihtiyacının büyük kısmını karşılayan iki barajda su seviyesi alarm verirken, şehirde yer alan onlarca parkın her sabah düzenli sulanması dikkat çekiyor Şehrin parklarının içme suyu harcanmadan “Mor su” ile sulandığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz kış ve ilk bahar mevsimlerinde yeterli yağışın gerçekleşmemesi Konya’da ciddi bir kuraklık riski oluşturdu. Öyle ki şehrin içme suyu bakımından can damarı olarak adlandırılabilecek iki barajda su seviyesi kritik eşiğin altına düştü. Türkiye’nin coğrafya bakımından en büyük, nüfus bakımındansa sayılı şehirlerinden birisi olan Konya’da susuzluk riski nedeniyle yetkililer tarafından çeşitli adımlar atılıyor.

karatay-lavanta-bahcesi-28-haziranda-kapilarini-aciyor-1-jpg-1500.jpg

Konya'da kuraklıkla mücadele için atılan adımların başındaysa su zamları geldi. 2025 yılının ilk yarsında suya yönelik toplamda 3 adet zam gerçekleşti. Yetkililer su zamlarının israfın önüne geçmek için yapıldığını ifade ederken, vatandaşlardan, “ O halde neden parklar ve bahçelerde neden tonlarca su harcanıyor?” soruları geliyor. Suyun her damlasına muhtaç olan Konya’da paklar ve bahçelerin yemyeşil kalmasını sağlayan suyun Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan ve sürdürülebilirlik açısından devrim niteliğindeki mor su olduğu ortaya çıktı. Peki nedir bu mor su?

KONYA’DA PARKLARA HARCANAN TONLARCA SU BOŞA MI GİDİYOR?

Kıt kaynakları nedeniyle içme suyu konusunda zorluklar yaşayan Konya’da ihtiyaç yüzde elli barajlardan yüzde elli kuyulardan karşılanıyor. Şehrin içme suyunda önemli kaynaklardan Altınapa Barajı’nda doluluk seviyesi yüzde 14’te yer alırken, bir diğer baraj olan Bağbaşı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 16’da yer alıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi bu barajlardaki ani düşüşlere karşı kısa bir süre önce yer altı suyunu şebekeye aktarabilecek 201 kuyuyu devreye aldı. Kuraklık sorunu her geçen gün derinleşirken şehirde yer alan parkların neredeyse her gün sulanması kafalarda soru işaretleri oluşturuyor.

mor-sebeke-konya.jpg

BU SİSTEM SADECE KONYA DAHİL 5 İLDE VAR

Konya’da yazın kavurucu sıcaklığında parklarda bulunan bitkilerin kurumamasını sağlayan suyun Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan mor su tekniğiyle mümkün olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de sadece 5 gelişmiş şehirde kullanılan mor su, lavabo, duş, çamaşır makinesi gibi evlerden çıkan atık suyun arıtılarak park, bahçe ve refüj sulamasında kullanılan içme suyu niteliği taşımayan su şehrin parklarına hayat veriyor. Su kaynaklarının korunmasına yardımcı olan mor su, Konya’nın sürdürülebilir çevre hedeflerine önemli bir katkı sunuyor. Atık suların değerlendirildiği mor su sistemi Türkiye’de sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya gibi gelişmiş şehirlerde kullanılan mor su şehirlerinde kullanılıyor.

mor-sebeke-parklari-sulamanin-surdurulebilir-yolu.jpg

KONYA’NIN MOR SU ALTYAPISININ TARİHİ BU YILA DAYANIYOR

Konya’nın mor su sistemi, 2012 yılında devreye alındı. Mor şebeke; evlerden elde edilen ve gri su olarak adlandırılan, arıtılsa dahi içmeye uygun olmayan suyun, bin metrekare alanda konumlandırılmış Atıksu Geri Kazanım Tesisi’nde mor suya dönüştürülerek geri kazandırılması yöntemini içeriyor. Buradan elde edilen su, 3.300.000 metrekarelik kısıtlanmış yeşil alanın sulamasında kullanılıyor. Konya Arıtılmış Atık Su Geri Kazanım Tesisi (Mor Şebeke); terfi pompaları, ön klorlama, koagülasyon, multimedya filtre, ultraviyole dezenfeksiyon, son klorlama, geri kazanılmış atık su deposu, hat besleme pompaları, 24 kilometre uzunluğunda sulama hattı ve damlatmalı sulama sisteminden oluşmaktadır.

*BBN Haber'in özel içeriğidir, kaynak gösterilmesi halinde dahi kullanılamaz.*

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.