Konya'nın ilk kalp cerrahı hayatını kaybetti

Konya'nın ilk kalp cerrahı Prof. Dr. Hasan Solak hayatını kaybetti.
Konya'nın ilk kalp cerrahı hayatını kaybetti

1. Dünya Savaşı ve İstiklal Harbinde savaşarak gazi unvanını almış Mustafa Solak'ın oğlu Prof. Dr. Hasan Solak hayatını kaybetti. Konya'nın ilk kalp damar cerrahı olan Solak tedavisi sürdürülen Meram Devlet Hastanesinde hayata gözlerini yumdu.

Konya'da ilk defa Selçuk Üniversitesi'nde Göğüs Kalp Damar Cerrahisi bölümünü Solak'ın cenazesi bugün (12 Eylül) ikindi namazına müteakip Sarayönü Konuklar Mezarlığı'na defnedilecek.

Hasan Solak Kimdir?

1943 yılında Konya'nın Sarayönü ilçesinde doğdu. 1963'te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi ve Mayıs 1969'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. Cerrahi Kliniği'nde Genel Cerrahi ihtisasına başladı ve 1974'te Genel Cerrahi uzmanı oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Göğüs Kalp Damar Cerrahisi ihtisasına başladı ve 1977'de Göğüs Kalp Damar Cerrahisi uzmanı unvanını aldı. 1980'de Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Doçenti oldu. 1982'de Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gelerek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'ni kurdu ve 1988'de profesör unvanına yükseldi.

1979'dan bu yana çeşitli akademik dergilerde Yayın Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. 1986'da Amerika'da “International Academy of Chest Physicians and Surgeons”a üye seçilerek FCCP unvanını aldı. 1987'de “International College of Ultrasound in Medicine”e üye oldu. 1988'de ABD'de “International College of Angiology”ye İlmi Kurul Üyesi seçilerek FICA unvanını kazandı. 1987'de İngiltere'de “Dictionary of International Biography”de ve 1990'da “International Who’s Who of Intellectuals”ta özgeçmişi yayımlandı. 1991'de ABD'de “Dictionary of International Biography”nin Seçici Kurul Üyesi oldu.

Ülkemizdeki çeşitli tıp dergilerinde yayımlanmış 320 makale ve araştırması bulunmaktadır. Yurt dışında da Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İsveç, Almanya, Macaristan, Endonezya, Mısır, Suriye, Hindistan ve Japonya'daki tanınmış tıp dergilerinde 70'ten fazla çalışması yayımlanmıştır. Ayrıca, Göğüs Kalp Damar Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Koroner Arter Cerrahisi, İnsan Sağlığı ve Sigara, Damar Hastalıkları ve Cerrahisi, Kalbimizi Koruyalım, Hipertansiyon ve Bypass Sonrası Yaşam, Spor ve Kalbimiz, Ekstrakorporeal Dolaşım konularında dokuz kitabı bulunmaktadır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.