Konya'da elektrikli otomobil üretimi için düğmeye basılacak. Stratejik konum
Son yıllarda atılım yaparak sektördeki payını her geçen gün büyüten elektrikli otomobiller, artan markalar ve pazar hacmiyle ulaşımın gelecekteki vazgeçilmezi olduğunu çoktan kanıtladı. Hem çevre dostu hem de düşük yakıt giderleriyle cüzdan dostu olan elektrikli otomobillerin sayısı son yıllarda Türkiye’de büyük bir hızla artarak 123 bin sınırını aştı. Pek çok markanın yarış halinde olduğu elektrikli araç pazarında yerli üretim TOGG’da satışlarını arttırmaya çalışıyor.
Eski CEO Konya’nın potansiyeline dikkat çekti
Otomotiv sektörünün önemli isimlerinden Renault Türkiye eski CEO’su Hakan Doğu’yu misafir eden MÜSİAD Konya Şubesi’nde, sektörün geleceği ve elektrikli otomobiller konuşuldu. Elektrikli araçların üretimi ve bu araçlar için gerekli olan batarya teknolojisi gibi kritik alanlarda Konya'nın stratejik bir rol oynayabileceğini söyleyen Doğu, “Şehrin lojistik avantajları, sanayi tecrübesi ve dinamik iş gücü, elektrikli araçlar sektörüne önemli katkılar sunabilir" şeklinde konuştu.
“Elektrikli araçlar hızla benimseniyor”
Otomotiv sektörünün son yıllardaki hızlı dönüşümü ile elektrikli araçlar ve sürdürülebilir ulaşım teknolojilerinin ön plana çıktığını söyleyen Hakan Doğu, Konya’nın bu dönüşümde nasıl bir rol oynayabileceği üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Otomotiv sektöründeki dönüşümün, şehirlerin altyapı yatırımlarını da dönüştürdüğünü söyleyen Hakan Doğu, "Dünya çapında otomotiv sektörü, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmaya yönelik ciddi adımlar atıyor. Elektrikli araçların benimsenme oranı hızla artıyor ve birçok ülke fosil yakıtlı araçların üretimini ve satışını yasaklama tarihlerinden bahsetmeye başladı. Bu dönüşüm, aynı zamanda şehirlerin altyapı yatırımlarını da şekillendiriyor" dedi.
“Konya’nın potansiyeli çok yüksek”
Konya’nın, Türkiye'nin sanayi altyapısı açısından önemli bir şehir olduğuna vurgu yapan Doğu, "Konya, organize sanayi bölgeleri ve üretim kapasitesi ile Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biri. Elektrikli araçların üretimi ve bu araçlar için gerekli olan batarya teknolojisi gibi kritik alanlarda Konya'nın stratejik bir rol oynayabileceğine inanıyorum. Şehrin lojistik avantajları, sanayi tecrübesi ve dinamik iş gücü, elektrikli araçlar sektörüne önemli katkılar sunabilir" şeklinde konuştu.
“Şarj altyapısının oluşturulması gerekiyor”
Bu dönüşümün başarılı olabilmesi için teknolojiye yapılacak yatırımların önemine değinen Hakan Doğu, "Elektrikli araçlar, geleneksel otomotiv sektörüne göre çok farklı bir teknoloji altyapısı gerektiriyor. Konya’daki sanayicilerin bu teknolojik dönüşümü yakından takip etmeleri, Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermeleri ve uluslararası işbirliklerini artırmaları kritik öneme sahip. Ayrıca, elektrikli araçlar için şarj altyapısının oluşturulması da şehrin gelecekte bu sektörde güçlü bir konumda yer alabilmesi için büyük bir fırsat olacaktır" dedi.
“Elektrikli araç üretiminde Konya önemli merkezlerden biri olabilir”
Konya’nın otomotiv sektöründe ve elektrikli araç teknolojilerinde öncü bir şehir olma potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Doğu, "Ancak bu, planlı ve bilinçli yatırımlar gerektiriyor. Şehirde bir teknoloji ve inovasyon merkezi kurulabilir, sanayicilere yönelik eğitim programları düzenlenebilir ve yerel yönetimlerin elektrikli ulaşım projelerine daha fazla odaklanması teşvik edilebilir. Konya, bu fırsatları değerlendirebilirse, Türkiye'nin elektrikli araç üretiminde önemli merkezlerinden biri haline gelebilir." dedi. Programın sonunda MÜSİAD Konya Başkan Yardımcısı Ömer Karakuş tarafından Hakan Doğu’ya hediye takdimi yapıldı.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.