Piruhi nedir? Piruhi nasıl yapılır?
Konya Mutfağı eşsiz lezzetlerle ün salmış, ülke gastronomisinin gözbebekleri arasında yer alır. Hamur işinin de yaygın kullanıldığı Konya’nın geleneksel yiyecekleri arasında Piruhi de yer almaktadır. Rusça kökenli piruşki kelimesinden gelen Piruhi peynirli mantı olarak da tarif edilebilir.
Konya folklor ve kültürünün önemli taşıyıcılarından Saime Yardımcı’nın kaleminden Piruhi tarifini sizlerle paylaşıyoruz...
MALZEMELER
Hamuru için:
4 su bardağı un, 1,5 su bardağı su, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz. İçi: 250 gr beyaz peynir, yarım demet maydanoz.
Üstü için:
3 yemek kaşığı sadeyağ (tereyağı), 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber.
YAPILIŞI:
Un, yumurta, su, tuz yoğrulur. Elde edilen hamur dört beze yapılır. 15-20 dakika dinlendirdikten sonra her biri iki milimetre kalınlığında açılıp, 4x4 karelere kesilir.
Peynirli iç konulduktan sonra muska şeklinde (üçgen) kapatılıp kenarları bastırılır. Tencereye sekiz bardak su, bir kahve fincanı sıvıyağ konur, kaynamaya başlayınca hazırlanmış olan piruhiler içine atılır.
Pişince kevgirle servis tabağına alınıp üzerine kızdırılmış kırmızıbiberli yağ gezdirip servis yapılır.
Kaynak:Hümeyra KARADAĞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.