Tarımda Kriz Geliyorum diyor! Mazot ve Gübre Desteği Kaldırıldı

Cumhurbaşkanlığı kararı ile çiftçiye verilen gübre ve mazot desteğinin kaldırılması, tarım sektöründe yeni bir krizin habercisi oldu.
Tarımda Kriz Geliyorum diyor! Mazot ve Gübre Desteği Kaldırıldı

Zorlu ekonomik koşullar altında üretim yapmaya çalışan Türk çiftçisine bir darbe de Cumhurbaşkanlığı'ndan geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, çiftçiye verilen mazot ve gübre desteği 2025 yılından itibaren tamamen kaldırılacak. Bu karar, zaten yüksek maliyetler ve düşük gelirlerle mücadele eden çiftçileri derin bir endişeye sürükledi.

resim-2024-08-29-112151702.png

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan '2025-2027’ Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, 2025 yılından itibaren çiftçilerin en büyük desteklerinden biri olan gübre ve mazot desteği ile birlikte 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği kaldırılacak.

bha-haber-ici-52.jpg

DEKAR BAŞINA DESTEK DÖNEMİ

Yeni tarım destek modeline göre, 2025 yılı için dekar başına 244 liralık bir destek katsayısı belirlendi. Ancak bu destek, ürün türüne ve planlı üretim kapsamına göre değişiklik gösterecek. Destek kapsamına alınan ürünler arasında arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kanola, kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri yer alıyor.

bha-haber-ici-51.jpg

ENDİŞEYİ ARTTIRDI

Çiftçiler, son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alabilecekler. 2025’ten itibaren ise bu destekler tamamen sona erecek. Kararın yürürlüğe girmesi, birçok çiftçinin maliyetlerini karşılamakta zorlanacağı ve tarım sektöründe üretimden çekilme eğiliminin artacağı yönündeki endişeleri artırdı.

bha-haber-ici-50.jpg

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.