Asma Yaprağı Saklama Yöntemleri

Asma Yaprağı Saklama Yöntemleri

Etlisini mi zeytinyağlısını mı seversiniz? Sofraların vazgeçilmez atıştırmalığı yaprak sarması için hazırlıklara başladınız mı? Asma yaprakları için tam zamanı. İşte size asma yaprağı saklama yöntemleri…

Davet sofralarının ve enfes atıştırmalıkların vazgeçilmezi kuşkusuz yaprak sarmasıdır. Zeytinyağlı olsun, etli olsun yemelere doyum olmaz. “Bir oturuşta bir tencere” yerim dediğinizi duyar gibiyim. Kalem gibi yaprak sarmaları olsa da yesek değil mi? Yaz kış demeden severek tükettiğimiz zeytinyağlı yaprak sarmanın ana malzemesi olan asma yapraklarını doğru bir şekilde saklamaya ne dersiniz? İşte size her mevsim yaprak sarmasını sofralarınıza taşıyabileceğiniz yöntemler…

1.jpg

ASMA YAPRAĞI SALAMURASI

En çok kullanılan yöntem kuşkusuz salamuradır. Tabi aynı zamanda en uzun süre dayanan yaprak saklama yöntem salamuradır. Salamura yönteminde yaprakların sapları uzun olmalı ve kesilmemelidir. Yapraklar önce kaynar suyun içerisine kısa süreliğine bırakılır. Ardından bir süzgeç yardımıyla yapraklar çıkartılır. 10 adet yaprak parlak yüzeyi üstte kalacak şekilde üst üste konulur. Destenin sap kısmına 1 çay kaşığı kadar kaya tuzu dökülür ve sap kısmı içe gelecek şekilde rulo olarak sarılır. Hazırlanan rulolar cam kavanozun içerisine yerleştirilir. Aralarında boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir. 1 litre su için 200 gram kaya tuzu kullanılmalıdır. Ardından kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılır.

4.jpg

TUZSUZ ASMA YAPRAĞI SAKLAMA YÖNTEMİ

Asma yaprağını sulu ve tuzsuz bir şekilde saklamak istiyorsanız, uygulayabileceğiniz yöntem kavanozda saklamaktır. Yaprakların sap kısımları uzun bırakılır. Yapraklar yıkanmaz, eğer kirlilerse temiz kağıt havlu ile tozları alınır. 10 adet yaprak üst üste konularak deste yapılır. Deste 4'e katlanır. Kavanozun yarısı soğuk suyla doldurulur. Kavanozun içerisine katlanan yaprakları yerleştirilir. Kavanozun alabildiği kadar yaprak doldurulur. Kapağı kapatılan kavanozlar ters şekilde tencereye alınır. Tencerenin yarısı soğuk suyla doldurulur. Ocak orta ateşe alınır ve tenceredeki su kaynaya kadar beklenir. Kavanozlar tencereden çıkarılıp yine ters bir şekilde 24 saat soğumaya bırakılır.

3.jpg

ASMA YAPRAĞI KURU OLARAK NASIL SAKLANIR?

Susuz yaprak saklamak için ise elinizin girebileceği büyüklükte kavanozlar seçmeniz gerekir. Yapraklar yıkanmaz, kağıt havlu ile tozu alınabilir. Sap kısımları makasla kesilir. Deste yapılan yaprakların parlak yüzeyi altta kalacak şekilde kavanozun dibine yerleştirilir. Her deste için aynı işlem uygulanır ve kavanoz tamamen doldurulur. Kavanozlar tamamen dolduğunda kaynatılan kapağı sıkıca kapatılır. Kavanoz ters çevrilerek soğuyana kadar bekletilir. Bu yöntemle yapraklar vakumlanır. Ya da ağzı kapatılan kavanozlar tencerede kaynatılarak işlem gerçekleştirilebilir.

taze-asma-yapragi-602-5800-2.png

PET ŞİŞEDE ASMA YAPRAĞI SAKLAMAK

Pet şişede saklama yöntemini kullanmak için, 0.5 litre veya 1 litrelik şişeleri tercih edebilirsiniz. Yapraklar yıkanmaz, temiz bir bez yardımıyla tozu alınır. Sapları 1-2 cm kalacak şekilde kesilir.

Temiz bir örtüye serilen yapraklar serin bir ortamda 1 gece açık bir şekilde bekletilir. Bu sayede yapraklar solar ve yumuşar. 4 adet yaprak üst üste konularak rulo şeklinde sarılır.

Rulo haline getirilen yapraklar şişenin içerisine yerleştirilir. Şişe dolmaya başladığında tahta kaşık sapıyla dikkatli bir şekilde itilir. Şişe tamamen dolduğunda kapak kapatılır. Serin ve loş bir ortamda yapraklar sararıncaya kadar bekletilir. Yapraklar sarardığında içindeki havayı çıkartmak için kapak hafifçe oynatılır. Hava fıslayarak çıktığında kapak sıkıca kapatılır. Yapraklar kullanılacağı zaman şişenin alt kısmı kesilir. Yapraklar haşlanarak veya sıcak suda bekletilerek kullanılır.

2.jpg

DERİN DONDURUCUDA ASMA YAPRAĞI NASIL SAKLANIR?

Diğer yöntem derin dondurucu veya buzlukta saklamaktır. Yapraklar iyice yıkanır ve suyu süzülür. 100 adet yaprak üst üste konulur. Yapraklar kaynar suya alınır ve ters yüz edilir. Rengi değişmeye başladığında çıkartılır. Yaprakları süzülüp soğutulduktan sonra bir pişirimlik olacak şekilde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine doldurulur.

Poşetlerin ağzı bağlandıktan sonra derin dondurucuya konulur. Kullanılacağı zaman dondurucudan indirilir ve çözünmesi beklenir. Derin dondurucu yerine buzluk kullanılacaksa, yaprakların erimesini önlemek için aralarına kaya tuzu serpilir.

1-1.png

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.