İçi temizlenmeden dipfrize konulan balık için uyarı!
Balığın saklama yöntemleri hakkında bilgi veren Karadenizli balıkçı esnafından Şenol Sönmez, içi temizlenmeden dipfrize konulan balıkta acılık oluştuğunu ve lezzeti düşürdüğünü söyledi. Sönmez gazetecilere yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
“Geçen hafta 50-60 TL arasında seyrediyordu, şu anda palamudun fiyatları 25 TL’ye kadar düştü. Yaklaşık olarak bir balık 700-800 gram arasında değişmekte. Vatandaşları da balık almaya bekliyoruz. Mümkünse, imkanları varsa dipfrizlerine alıp atmalarını, aynı zamanda bol bol balık almalarını bekliyoruz. Şu anda balıklar taban fiyat. Büyük hava deposu olan kuruluşlar var. Belirli bir fiyatın altında olan bütün balıkları topluyorlar. İlerleyen zamanda balık bittiği zaman soğuk hava depolarından çıkarıp vatandaşlara sunacaklar. Ama vatandaşların balıkları bu fiyattan aşağıya alma imkanları yok, en taban fiyat bu. Bazı yanlış kanılar var vatandaşlara şöyle bir intiba oluşturulmuş; balıklar bütün şekilde dipfrize atılıyor. Dipfrizler muhafaza için olan cihazlardır. Balığın muhafaza edilmesi için ideal soğukluk eksi 20 derecedir. Balığın donma süresi ise 20 saattir. Bu 20 saat süresince balığın içindeki bağırsaklar hala faaliyet halinde oluyor ve balıkta acılık veriyor. Mümkün mertebe balık kesilip, iç organları alınırsa daha uzun süre saklayabilirler. Bu bilgiler de vatandaşların aklında olsun. Dolaba atmak isteyen olursa balıklarını temizlesinler, o şekilde atsınlar. Tuzlama aşamasındaki balıkların öncelikle sağlıklı ve taze olması lazım. Usulüne uygun şekilde kesilmesi, aynı zamanda da tuzlu suyun içinde yaklaşık 20 gün dinlendirilip, iliğinin alınıp hazırlanması gerekir.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.