Salep mi, sahlep mi?

Salep mi, sahlep mi?

Soğuk havalarda içimizi ısıtan kış aylarının vazgeçilmez içeceği saleple ilgili yıllardır devam eden tartışmalardan birisi de yazımla ilgili olanı. Doğrusu salep mi yoksa sahlep mi?

Soğuk kış günlerinde ısınmak için vatandaşların sıkça tercih ettiği salep, sağlık açısından da büyük faydalar sağlayan önemli bir içecek olarak biliniyor. Kış aylarının vazgeçilmez içeceği salep ile ilgili çeşitli tartışmalar zaman zaman gündeme geliyor. Bunlardan birisi de “salep” kelimesinin yazımıyla ilgili olanı.

Doğrusu “salep” mi yoksa “sahlep” mi?

Bu sorunun cevabı için Türk Dil Kurumu’nun Büyük Türkçe Sözlüğü’ne müracaat ettik.

TDK, bu kelimenin Türkçesinin “Salep”, Arapçasının ise “Sahlep” olduğunu açıklarken, salep ile ilgili sözlük bilgileri ise şöyle sıralanıyor:

1. isim, bitki bilimi Salepgillerin tek köklü, yumrulu, salkımlı veya başak çiçekli olan örnek bitkisi (Orchis).

2. isim Bu bitkinin yumru durumundaki köklerinden dövülerek hazırlanan beyaz toz.

3. isim Bu tozun, şekerli süt veya su ile kaynatılmasıyla yapılan sıcak içecek:

"Üstüne bol zencefil ektirdiğim salep fincanını iki elimle kavradım." - Sait Faik Abasıyanık

SOĞUK HAVALARIN VAZGEÇİLMEZ İÇECEĞİ

Özellikle kış aylarında vatandaşların salep talebi artıyor. Soğuk havalarda üşüyen insanlar sokak satıcılarından ya da pastanelerden temin ettikleri salepleri içerek içini ısıtıyor. Havaların soğumasıyla birlikte müşterisi artan salebin bir fincanı 20 liradan satılıyor. Eskişehir'in Hamamyolu Caddesi’nde pastane işletmecisi olan Gani Karakaş, özellikle Avrupa’dan gelen turistlerin salebe hayran olduğu söyledi. Salebin faydalarından bahseden ve vatandaşların hazır salepler yerine orijinal salepleri tercih etmesi gerektiğini ifade eden Karakaş, “Eskişehirli vatandaşların sıcak salebe çok ilgisi var. Bilhassa Avrupa’dan gelen turistlerimiz buna hayran. Son zamanlarda hazır salepler yaygınlaştığı için orijinal salepleri ancak bizim gibi işi bilenler yapıyor. Fincan içerisinde 20 liraya satıyoruz. Bizim salep satışlarımız havaların soğumasıyla birlikte Kasım’da başlar, Mart’ın sonunda biter. Kışın bu içeceği kimse eksik etmesin, ihtiyacı kadar içsin. Bu Eskişehir’in meşhur salebidir. Bu yüzden ben bütün kardeşlerime sağlığı, sıhhati ve midesi için salep içmelerini tavsiye ederim. Hem doyurucu özelliği var hem kalsiyum deposu hem kemikleri güçlendiriyor hem de mideyi rahatlatıyor” dedi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum