Saray Mutfağı yemeği "Hünkar Beğendi"
Osmanlı İmparatorluğu'nun saray mutfağından çürük gelen geleneksel bir Türk yemeği olan Hünkarbeğendi adını, yemeğinin Sultan Abdülaziz tarafından çok beğenilmesinden dolayı almıştır. "Hünkar", "hükümdar" veya "padişah" anlamına gelirken, "beğendi" ise "beğenmek" anlamına gelir. Hünkar beğendi, genellikle özel günlerde ve davet sofralarında tercih edilen bir yemektir. İşte tarif detayları…
HÜNKAR BEĞENDİ YAPIMI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
• 200g kuşbaşı et
• 3 yemek kaşığı sıvı yağ
• 1 adet soğan
• 1 adet biber
• 1 adet domates
• Yaklaşık 1 yemek kaşığı salça
• 1,5-2 su bardağı su
• Tuz, karabiber
BEĞENDİ İÇİN;
• 3 adet patlıcan
• 1 çay bardağı süt (az gelirse ilave edebilirsiniz)
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı un
• Tuz
• Yarım su bardağı kaşar rendesi
TARİF
1. İlk olarak patlıcanları közleyin
2. Közlenmiş patlıcanlar önce kabukları soyularak doğranır. Bir tavada yağ kavrulur. Kavrulan karışıma patlıcanlar eklenir ve iyice ezilir. Ocağın altı iyice kısılır, süt yavaş yavaş yavaş patlıcan karışımına ilave edilir. İyice karıştırılır. Daha sonra kaşar eklenir ve ocak kapatılır. Kaşar tamamen karıştırılır.
3. Başka bir tavada yağ ısıtılır ve etler eklenir. Etler suyunu bırakıncaya kadar kavrulur. İnce kesilmiş soğan ve biberler eklenir. Onlar da kavrulunca salça eklenip karıştırılır. Salçadan sonra çekirdekleri alınan domatesler eklenir. Göz kararı 1,5-2 su bardağı su ilave kapağı kapatılır ve etler pişene kadar pişirilir.
4. Piştikten sonra tuz ve baharat eklenir.
Afiyet olsun!
FOTOĞRAF: "yemek.com"
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.