Şekerlenen reçeli kurtarmak mümkün mü?

Şekerlenen reçeli kurtarmak mümkün mü?

Mutfakta başına gelmeyen yoktur. Reçel gibi tatlı ürünlerde şekerleme olayı sıklıkla yaşanır. Peki şekerlenmiş ürünü kurtarmanın yolu var mıdır?

Şekerlenmiş reçeli ne yapıyorsunuz? Direkt çöpe mi atıyorsunuz yoksa kurtarmak için arayışa mı geçtiniz.

Kimse mutfağında kristalize olmuş, şekerlenmiş bir reçel istemez herhalde… Sizin de başınıza geldiyse israf etmeden, ürününüzü eski haline dönüştürebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler çok basit…

Şekerlenen reçel kavanozunun ağzını sıkıca kapatarak derin bir tencerenin ortasına yerleştirin. Kapağını geçmeyecek kadar sıcak su ilave edin. Orta ateşte reçelin şekeri tamamen eriyinceye kadar kaynatın. Suyun içinden çıkartıp oda sıcaklığına gelince tekrar kuru ve serin bir yerde saklamaya devam edebilirsiniz.

dscn5749.jpg

REÇEL YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Reçelleri pişirdikten sonra, cam kavanozlar ve mümkünse küçük kavanozlar kullanmanız gerekir. Reçelin lezzetini korumak ve sağlıklı beslenmek için, kavanozların önceden sterilize edilmesi gerekir. Reçelleri sterilize etmek için, önce bulaşık makinesinde yıkayıp ardından kaynar suda bekletin ve kuruması için kenarda bekletin. Dilerseniz, bulaşık makinesi yerine ocakta kaynatabilir ardından 100 dereceli fırında ısıtarak sterilize olmalarını sağlayabilirsiniz. Reçel yapmak için mutlaka taze ve olgun meyveler kullanılmalıdır. Reçel yaparken limon tuzu veya limon suyu eklemelisiniz. Aksi takdirde büyük emekler verdiğiniz reçeller kısa süre içinde şekerlenebilir. Kaynama işleminin sonlarına doğru tencereye limon tuzu veya suyu eklemek, reçelin şekerlenmesini önler. Reçel yapımında metal kaşık kullanıyorsanız dikkat! Metal, reçelle tepkimeye girerek kimyasını bozabilir. Bu da reçelin kısa sürede bozulmasına ve küflenmesine yol açabilir. Bu yüzden reçel yaparken, sterilize edilmiş tahta kaşık kullanılmalıdır. Köpük reçel için sorun teşkil etmez ancak reçelin berrak bir kıvamda olmasını istiyorsanız, üzerinde biriken köpükleri mutlaka tahta kaşık ile alın. Ayrıca reçel yaparken 1 parça tereyağı eklemek köpüklenmesini önleyecektir. Kaynatma süresi kadar şeker oranı da önemlidir. Eğer şekeri az koyarsanız reçeliniz sulanır, eğer şekeri fazla koyarsanız reçeliniz şekerlenir ve katı bir kıvam alır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.