Şimdi orman meyvesi zamanı
Doğanın en cömert olduğu zaman dilimlerinden sonbaharda orman meyveleri de iştah kabartan görüntüleriyle lezzet ve şifa dağıtıyor. Vatandaşlar dağda taşta kendiliğinden yetişen şifa deposu orman meyvelerini toplamak için yoğun bir mesai harcarken, bazı vatandaşlar ise bunu ticarete çevirip topladığı meyveleri pazarda satışa sunup gelir elde ediyor.
KONYA’DA HERKES BUNU SORUYOR: ALIÇ NEREDE VAR?
Sarı ve kırmızı alıç başta olmak üzere ahlat (dağ armudu), kuşburnu, muşmula, böğürtlen, ahududu, dağ çileği, dağ eriği, çitlembik, kocayemiş ve yaban mersini gibi envai çeşit meyve çalılar içerisinde vatandaşları bekliyor.
Konyalı vatandaşlar da bugünlerde özellikle alıç mesaisi yaparken bazı alıçseverler de sosyal medya üzerinden “alıç nerede var?” sorusuna cevap arıyor.
Konya’da alıç hem atıştırmalık olarak hem de faydası saymakla bitmeyen alıç sirkesi yapımında tercih ediliyor.
İSMAİL DETSELİ’DEN ALIÇ SİRKESİ TARİFİ
Alıç sirkesi yapmanın tarifi ve püf noktaları ise Konya’nın ünlü kültür adamı, şair ve yazar İsmail Detseli’den geldi. Detseli alıç sirkesi yapımını şöyle anlattı:
Alıçları güzelce temizleyin yıkayın dinlenmeye bırakın. Üzerlerinde su lekesi kalmasın kurusun.
5 kilo alıç için;
4 adet dilimlenmiş yeşil elma. Yoksa her elma olur.
3. Çorba kaşığı iri tuz (kaya)
2 çorba kaşığı bal veya 1 su bardağı toz şeker.
5 litre su
2 çay bardağı elma sirkesi.
10-15 adet nohut
İki çorba kaşığı buğday…
Bunları bidona doldurun tahta kaşık ile karıştırın. Bidonun ağzına tülbent bağlayın ve güneş görmeyen karanlık yerde saklayın. En az 8-10 gün sabahları tahta kaşık ile karıştırın. Sirke 21 günde oluşur. Ancak bir aydan daha fazla kalmasında bir zarar olmaz. Alıçlardan suyu süzün posayı atın. Şifa olsun…
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.