Elektrikli otomobil piyasası patlayacak mı?

Elektrikli otomobil piyasası patlayacak mı?
2023 yılında yollarda 10 otomobilden 3'ü elektrikli olurken, bir taraftan baş gösteren sorunlar elektrikli otomobil piyasasını durma noktasına getirdi.

Elektrikli otomobil piyasasında hareketli günler yaşanırken sektörün geleceği için dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Sektörde hammadde kıtlığı yaşanabileceği aktarılırken uzmanlar büyük sorunlar oluşacağını belirtti.

Çin'in lityum talebinin arzı aşmasının bu açığın ana sebebi olduğunu belirten BMI, Çin'in elektrikli araçlara yönelik lityum talebinde büyük bir artış öngörüyor. Ancak bu artışa karşılık Çin'in lityum arzının yetersiz kalacağı ve arz - talep oranına yetişemeyeceğinin altı çiziliyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun tahminlerine göre, 2030 yılına kadar küresel lityum talebinin 3 milyon metrik tonun üzerine çıkacağı öngörülüyor. Elektrikli araç satışlarının hızla artması bu talep artışının ana nedeni olarak görülüyor.

Lityum endüstrisi için bu talep artışının arzı karşılayamayabileceğini belirten Deutsche Bank'ın lityum ve temiz teknoloji hisse senedi araştırma direktörü Corinne Blanchard, "Temelde lityum endüstrisi için bir kıtlık olduğuna inanıyoruz. Elbette arzın artacağını tahmin ediyoruz, ancak talep çok daha hızlı bir şekilde artacak" dedi.

YOLLARDA ARTIK ELEKTRİKLİ OTOMOBİL VAR

Alman otomobil üreticilerinin gelecek yıllardaki elektrikli araç gelişimini destekleyecek tamamen yeni platformlar üzerine inşa ediliyor. Tesla’yı yakalamaya çalışan Mercedes ve BMW’nin elektrikli araçlara yönelik agresif hamlelerde bulunuyor.

Münih’teki IAA otomobil fuarında Mercedes, Mercedes-Benz Concept CLA Class’ı sergilerken BMW, BMW Vision Neue Klasse’yi tanıttı. Bu tanıtım ile birlikte yollardaki elektrikli otomobil oranı hem rekabet açısından hem sayı açısından artacağının sinyalini verdi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum