Radyo Dinleyicileri Radyonun Yıldızları'nı seçiyor

Radyo Dinleyicileri Radyonun Yıldızları'nı seçiyor
​​​​​​​Dünya Radyo Günü’ne sayılı günler kala, uzun yıllardır medya sektöründe başarılı işlere imza atan değerli meslektaşım, radyo programcısı Cenk Sarıkaya ile hem radyodan hem de sahibi olduğu ‘Radyonun Yıldızları’ projesinden konuştuk.

Cenk Sarıkaya 1981 Kars doğumludur.1986 yılından bu yana İstanbul'da yaşıyor.

1997 yılında yerel radyoların da yayın hayatına başlamasıyla birlikte mikrofonla tanıştıktan sonra radyo yayıncılığı yapmaya başladı. Bu arada çeşitli televizyon ve haber ajanslarında da görev yaptı. Bir dönem Belediye Basın Danışmanlığı görevi de yapan Sarıkaya, 2010 Yılında Saran Holding bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk ve tek Trafik radyosu olan Radyo Trafik de programlara başladı ve halen aynı radyoda yayın yapmaya devam ederken, kurduğu reklam ve organizasyon şirketiyle de birçok proje yapmaya devam ediyor. 

Radyo Dinleyicileri Radyonun Yıldızları'nı seçiyor

 

 

-Cenk, biraz geçmişe gidelim mi? Küçükken ‘büyüyünce ne olmak istersin’ diye sorarlardı. O zamanlarda ne gibi cevaplar verirdin? İlgin, isteğin yine radyo üzerine miydi?

-O zamanlar ben dahil herkesin verdiği klasik cevap vardı. Doktor ya da öğretmen olmak ama ne ben ne de o zamanki arkadaşlarımdan kimse olamadı. Radyoya ilgim 15 yaşlarında başladı. Radyo bana sihirli gelirdi. Konuşan var ama kim belli değil bu beni cezbetti.

Radyo Dinleyicileri Radyonun Yıldızları'nı seçiyor

-Radyoyla ilk temasını hatırlıyor musun? Zihnindeki en eski anı nedir?

-Tabi ki hatırlıyorum. Aynı mahallede oturan birinin radyoda çalıştığı duyunca o kutudaki kim, neye benziyor diye merak edip gidip tanıştım. Sonra da radyoyu görmek istediğimi söyledim ve kapısından girdim. Giriş o giriş.

Radyo Dinleyicileri Radyonun Yıldızları'nı seçiyor

-İnsanları Radyo yayıncılığının bir meslek olduğuna inandırmanın zor olduğu dönemlerde radyo programcısı olduk biz:) Peki bu durum sence değişti mi?

-Kesinlikle haklısın ve değişmedi. Yıllarca babam bana ‘artık bir yaşa geldin bir işe girsen keşke’ deyip durdu. Çevremde mesleğimi sorana “Radyo Programı yapıyorum” dediğimde gelen soru hep "Peki asıl mesleğin ne" oldu. Bu bir meslek ve neredeyse çeyrek asırdır bu işi yapıyorum.

Radyo Dinleyicileri Radyonun Yıldızları'nı seçiyor

- Radyo yayıncılığı eğlenceli bir meslek. Bence radyo programcısı olabilmek için öncelikle iyi bir diksiyon, genel kültür ve elbette ki müzik bilmek gerekiyor. Mesleğinin gereği olarak, gün içinde farklı radyoları dinliyorsundur. Radyo ve radyocuların bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsun?

-Aslında ben hep farklı radyoları dinledim ve kim ne yapıyor üslubu nasıl, konuları nasıl, dinleyiciler ile iletişimi nasıl dinliyorum. Diksiyon önemli mi evet hem de çok ama en önemlisi yetenek ve sürekli kendini yenilemek olmalı.

-2010 yılından beri Türkiye’de bir ilki deneyerek yayın hayatına başlayan Radyo Trafik’ te çalışıyorsun. Biraz radyondan bahseder misin?

 -Aslında çok ilginç bir proje. Düşünsene adı radyo ama şarkı neredeyse hiç çalmıyor. İlk başlarda herkes müzik yoksa tutmaz diye ön yargılı yaklaştı. Yıl 2022 radyomuz hem dinleniyor hem de farklı şehirlerde de Radyo Trafik açıldı.

Radyo Dinleyicileri Radyonun Yıldızları'nı seçiyor

- Seni her zaman iyi projeler de görüyoruz. Bunlardan biri de ‘Radyonun Yıldızları’.

24 kategoride birbirinden değerli radyocu ve sanatçı isim, halk oylaması ile 13 Şubat Dünya Radyo Günü’nde radyo ödüllerinin sahibi olacak. Geçtiğimiz yılın en iyi radyo programcıları, en iyi radyo istasyonları, ses sanatçıları ve müzik yapım şirketleri halk oylamasıyla dinleyicilerin oylamasına sunuldu ve oylama 5 Şubata kadar www.radyonunyildizlari.com adresinden devam edecek. Bu projenin sahibi sensin ve koordinatörlüğünü de sen yapıyorsun. Bu yüzden okuyucularımız için biraz anlatır mısın?

 

-Aslında bu projeyi yapma nedenim sektörün dışlanması, görülmemesi ve yeterince değer görülmemesidir. Proje bu yıl ikinci defa halk oylamasıyla yapılıyor ve şu anda sektör adına yapılan tek ödül törenidir. Sanatçıların da aday olduğu, dinleyenlerin oy vererek belirlediği bir organizasyon ve en önemlisi gerçekten hak edenlerin ödül aldığı bir proje oldu.

 

Radyo Dinleyicileri Radyonun Yıldızları'nı seçiyor

 

-Bu tarz yarışmalarda güvenilir olmak çok önemli. Bu yıl ikincisi olan ‘Radyonun Yıldızları’ halk oylamasına olan güvenin sebebi nedir?

 

Şöyle söyleyeyim bu organizasyon da para dönmüyor. Kimsenin benden, benim de kimseden çıkarım yok. Hal böyle olunca ben de çok rahatım ve herkese şunu söylüyorum: " ödülü kim alırsa alsın bana ne" benim amacım doğru, prestijli ve güvenilir bir iş yapmak. Tabii burada bana güvenen, inanan destek veren başta Esenler Belediye Başkanı Sayın Mehmet Tevfik Göksu ve tüm ekibine ayrıca aday olan, inanan destek veren tüm radyo kurumlarına, radyo programcısı arkadaşlarıma, sanatçı dostlarıma çok teşekkür ederim.

-Son olarak ‘Radyocu olmanın en güzel yanı’ nedir? desem.

- Az çalışmak ;) çok fazla yeni insan tanımak ve kendini geliştirmek.

-Bu güzel sohbet için teşekkür ederim. Ben oylarımı verdim. Eminim tüm radyo dostları sevdikleri isimlere oylarını verecektir.

Röp: Hande İpekgil

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.