Yeni belgeler, yine ikna edemedi: J.F. Kennedy

Yeni belgeler, yine ikna edemedi: J.F. Kennedy
Kennedy Suikastinde her defasında, gizliliği kaldırılan belgeler gidişatı etkilemeye devam ediyor...Gazeteci Sima Güleser Polat sordu, Araştırmacı-Yazar Tamer Korkmaz cevapladı.

BBN Haber olarak, Haziran ayından beri “dünyanın kanayan dönüm noktaları” anlamındaki suikastlar zincirinin üzerinde duruyoruz. İlk röportajımız olan Kennedy Suikastı, bundan sonra da yeniden gündeme gelecek gibi. Her defasında, gizliliği kaldırılan belgeler gidişatı etkilemeye devam ediyor...

 

Bir günde Amerikan tarihi değişti ve 58 yıldır bu dramatik değişimin nedeni üzerinde duruluyor. Onca zamandır, tüm dünya “JFK Suikastı” denildiğinde hala tedirginliklerini gizlemiyor. Amerikalılar ise Başkanlarının katledildiği olay hakkında “uzun yıllar sonra ortaya çıkacak bazı belgelerin, ülkeleri ve kendileri üzerinde bırakabileceği geri dönüşü olmayan olası zararlarının etkisi altında.” Ama bir gerçek var ki, bir devlet başkanı güpegündüz katledildi ve hala belgeler ortaya çıkmaya devam ediyor...  Gazeteci Sima Güleser Polat sordu, Araştırmacı-Yazar Tamer Korkmaz cevapladı.

Yeni belgeler, yine ikna edemedi: J.F. Kennedy

-ABD Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi geçtiğimiz hafta, JFK Suikastı ile ilgili 1500 gizli belgeyi kamuoyuna servis etti, ne düşünüyorsunuz?

-Bunu belli dönemlerde yapıyorlar. Suikastın üzerinden 58 sene geçmiş ama gün ışığına çıkarılan belgeler asla gerçeği aydınlatmak amacını taşımıyor. Tersine resmi yalanları pekiştirmek için kullanılıyor. Asıl belgeleri hiçbir zaman açıklamayacaklar. Gerçeğin üzerini örtmek onların hayat tarzıdır. Devlet politikasıdır. Başkanları JFK’i Amerikan derin devletinin organizasyonuyla CIA tetikçilerinin öldürdüğünü itiraf ederlerse ne olur? O vakit Uncle Sam dükkânı kapatmak zorunda kalır.

-Son sunulan belgelerin aslında geçtiğimiz yıl sunulması bekleniyordu ancak pandemi bahanesiyle Biden belgelerin açılmasını erteledi. 2017’de ise Trump, “FBI ve CIA için geri dönüşü olmayan zararlar bırakacağı kaygısı ile ertelemişti. ABD yönetiminin bu suikastlarla ilgili ortaya çıkmasından korktuğu ne var?

-Hemen her şey var. “Washington’dan bütün mahalle!” diyebiliriz. JFK Suikastı’nın hem hazırlık hem de uygulanma aşamasında CIA ve FBI sahadaydı. CIA’den Clay Shaw üç tetikçi timini organize etti. FBI’ın uzatmalı başkanı Edgar J. Hoover, bütün detaylarına değin suikast olayının içindeydi. Kennedy’nin yardımcısı Johnson da oradaydı. Zaten apar topar “uçakta” yemin edip JFK’in yerine geçti. 1 Ocak 1964’ten itibaren Vietnam’dan çekilme kararı aldığı için Kennedy’ye ateş püsküren silah baronları keza. FED’i devlete bağlamak istediği için de Derin Hanedanlar… Suikast gerçeğini emirle örtbas eden Warren Komisyonu’ndakiler zaten bu derin baronların adamlarıydı.

-Ters etki yapacak şekilde, bu belgelerin bekletilmesi komplo teorisyenlerinin ekmeğine yağ sürmüş olabilir mi?

-Belgelerin yayınlanma niyeti hakikati örtbas etmek. Buna karşılık, yıllarca beklenildikten sonra kısmen ve resmi tezi nakavt etmeyecek kimi belgelerin yayınlanması kuşkuları artırır. Gerçeği arayan herkesin elini kuvvetlendirir. JFK’ye komplo, ta 1969’da Clay Shaw Davası sırasında kanıtlandı. Sadece ABD değil, dünya bunu 1991’deki JFK filmiyle öğrendi. Komplo teorisyenleri her daim var. Ancak “sekizde sekiz” kanıtlanan gerçeğe “Komplo teorisi” etiketi yapıştıranlar, gerçeği hasıraltı etmiş oluyorlar. Komployu ABD’nin itiraf etmesini beklersek, hiçbir zaman bunu yapmazlar.

-58 yıl içerisinde dönem dönem binlerce belge yayımlandı, ancak bu son belgeler aslında şimdiye kadar ortaya atılan iddia niteliği taşıyan kanıtların altını çizmiş oldu...

-Aynen böyle oldu. Neden? Çünkü çelişkiler sırıttı. 1969’dan itibaren dile getirilen kanıtlar, insanın aklına hakaret eden Amerikan resmi tezine her defasında baskın çıkıyor. Hep böyle olacak.

-2014 yılında JFK Suikastını incelediğimiz TV programında, Oswald'ın suikasttan bir kaç ay öncesinde Ruslarla bir görüşme gerçekleştirdiğini dile getirmiştik. Şimdi bu da açıklandı. Zira son belgelerden biri Oswald'ın suikasttan önce Meksika'nın Başkenti Mexico City'de KGB ajanları ile görüştüğünü de ortaya çıkardı.

 -Evet. Lee Harvey Oswald, 1959’da SSCB’ye iltica etmişti. Onu oraya gönderen CIA; iltica ise sadece bir numaraydı. Göstermelikti. JFK Suikastı için senaryo yazanlara lazım olan neydi? SSCB’de izi olan birini seçmek! Oswald’ı “yem” olarak kâğıda yazdılar. Suikast hazırlığı sürerken ona çakma rol verdiler. “Kitap deposunda gözcü olacaksın” dediler. Derin senaryoda kendisine yüklenen asıl rolün farkına vardığında, iş işten geçmişti. Sinemada tutuklandığında yıkıldı. “Ben yapmadım. Beni tutukladılar. Çünkü bir süre SSCB’de yaşadım. Sadece bir kurbanım” dedi. Haklıydı. İki gün sonra da, konuşmasın diye öldürdüler.

Yeni belgeler, yine ikna edemedi: J.F. Kennedy

-Yeni belgelerde geçen diğer bir detay, suikasttan önce Oswald'ın Sovyetler Birliği Elçiliği'ne giderek Valeri Vladimiroviç ile yaptığı görüşme. Sovyetler’in “nevrotik bir manyak” diye tanımladığı Oswald ile bu görüşmesi, suikastın Castro’nun/Küba’nın üzerine yıkılması gibi bir durumu ortadan kaldırmıyor mu?

-Hem SSCB’nin, hem de onların çizgisindeki Küba’nın üzerine yıkmak isteyen bir ABD var. Ne kadar da konforlu bir optik çarpıtma. İşte ikisini birden yaparlarken düştükleri yaman çelişkiyi dile getiriyorsunuz. Şuna benziyor: Bir jonglör var ve gösteri esnasında elindeki lobutlardan birini düşürüyor! Suikastı SSCB’ye bağlamak için önceden elemanları Oswald’a bir de bu örnekteki gibi bir iz bıraktırıyorlar. Ağca’nın Papa Suikastından önce Doğu Bloku ülkesi Bulgaristan’da kırk gün kadar kalması gibi düşünebiliriz. Bu arada, suikast gününe gelmeden sahada iki Oswald var. Biri gerçeği diğeri sahtesi: Çakma Oswald da orayı, burayı arıyor veya komünist bildiri dağıtıyor! Böylelikle, daha fazla sahte iz bıraktırıyorlar.

Yeni belgeler, yine ikna edemedi: J.F. Kennedy

-ABD resmi tezine göre “Oswald, elinde postadan siparişle tüfek edinen ve tek başına hareket ederek Başkan Kennedy’yi öldüren komünistin tekidir.” Son belgeler, bu doğrultuda bağlantılara odaklanıyor…

-Burada psikolojik harp mekanizması şöyle işliyor. Bir yandan “Bakın, işte gizli belgeleri açıklıyoruz, şeffafız” diyorlar. Diğer taraftan, bu optik çarpıtma işlevi gören ve asla arzın merkezine seyahat etmeyecek olan belgelerle hakikatin üzerini sıkıca örtüyorlar. Oswald’ın suikast günü tüfeğini ateşlemediği kanıtlandı. Life dergisi, kapağından elinde bir tüfekle Oswald fotosu yayınladı. Fotomontaj çıktı. Suikastın ertesi günü Oswald’a avukat bulan CIA mensubu Clay Shaw’dur. Hani bu Oswald komünistti? SSCB’den ABD’ye dönüşünde hiç sorgulanmadı.  ABD’nin en anti-komünist eyaletleri arasında yer alan Texas’ta Komünist Partisi üyeliğinin 20 yıl hapis cezasından başladığını ekleyelim. “Azılı komünist” denilen Oswald’ın Dallas’taki kitap deposunda belediyece işe alınması hiç sorun olmamıştı oysa… Suikasttan iki hafta önce Oswald, FBI’ı ziyaret etti. O günlerde de Clay Shaw ile irtibattaydı. Bunların hepsi belgelidir. Warren Komisyonu, sürekli onun bir komünist olduğu tezini işledi.  Farzımuhal Oswald komünistse, FBI ile CIA için “Bunlar, SSCB’nin istihbarat örgütleriydi” demeleri gerekiyor!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.