14 Mart Tıp Bayramı nedir?

14 Mart Tıp Bayramı nedir?

İlk kutlamaları Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanıyor; 14 Mart Tıp Bayramı

II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulduğu tarih olan 14 Mart 1827, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. 

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. 1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu. 1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir. Etkinlikler kapsamında hekimler ve sağlık çalışanlarının durumu ele alınıyor, kamuoyunda vatandaşları sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirecek çalışmalara imza atılıyor. Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanır. 
HEKİMLİK YOLUNDA ZORLU YOLCULUK
İnsanların doğumundan ölümüne kadar hayatının her anında ihtiyaç duyduğu hekimler 6 yıllık zorlu bir eğitim yolculuğuna tabi tutuluyor. Tıp Fakültesi öğrencilerinin 6 yıllık eğitimlerinin ilk üç yılı, temel bilimler, son üç yılı klinik bilimler olarak adlandırılıyor. İlk 2 yılda normal insan vücudunun işleyişi, sonraki yıllarda ise hastalıkların oluşumu ve tedavisi öğretiliyor. Öğrenciler öğrendikleri teorik bilgileri ilk kadavralar üzerinde uygulamaya geçiriyor. Öğrencilere kadavra üzerinde, insanın anatomik yapısı anlatılıyor. Tıp doktoru olmak için üniversitelerin altı yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Dermatoloji, nöroloji, gastroenteroloji vb. alanlarda uzmanlığa hak kazanmak için Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına (TUS) girme şartı bulunmaktadır.
TIP DOKTORU / HEKİMİN SORUMLULUKLARI NELERDİR?
Tıp doktorunun sorumlulukları, uzmanlık alanına bağlı olarak büyük ölçüde değişmekle birlikte genel mesleki yükümlülükleri şu başlıklar altında toplanabilir;
-Hastane ve kliniklerde hastaları muayene etmek,
-Hastaların tıbbi koşulları hakkında bilgi edinmek için tahlil talep etmek,
-Hastaların sağlık durumlarını araştırmak, teşhis etmek ve tedavi etmek,
-Hasta ilaçlarını reçetelendirmek ve tedavi süresini belirlemek,
-Hastalara önerilen bir tedavi veya ameliyatla ilgili avantajları, dezavantajları, riskleri ve alternatifleri anlatmak,
-Tedaviden sonra, hastanın sağlık durumunun gerektirdiği tıbbi takibi sağlamak veya başka bir profesyonelin takip ettiğinden emin olmak,
-Gerektiği takdirde kalp masajı (CPR) veya diğer acil önlemleri uygulamak,
-Hastaları hijyen, diyet ve hastalık önleme konusunda bilgilendirmek,
-Kanunların izin verdiği durumlar haricinde hasta-doktor gizliliğini bozmamak,
- Kaliteli tedavi sağlamak için hastanedeki diğer tıbbi ve tıbbi olmayan personel ile irtibat kurmak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.