Buerger hastalığı nedir? Buerger hastalığı belirtileri nelerdir?

Buerger hastalığı nedir? Buerger hastalığı belirtileri nelerdir?

Buerger hastalığı nedir? Buerger hastalığı belirtileri nelerdir?

Buerger Hastalığı Nedir?

Buerger hastalığı tıp literatüründe Tromboanjitis obliterans (TAO) olarak tanımlanır. Atar ve toplar damarlarda görülen bir problemdir. Genellikle ayak ve kol bölgesinde bulunan damarlarda tıkanıklığa yol açmakta ve gangren ile yara oluşumlarına neden olmaktadır. İltihaplı bir pıhtı ile tıkanan damarlar kanın parmaklara ulaşmasına engel olmakta ve parmaklarda yaralar açılmasına sebebiyet vermektedir.

Süreç içerisinde gelişen ve ilerleyen Buerger hastalığının sonucunda hastaların yaklaşık dörtte birinde parmak uçlarının ya da parmağın kesilmesi gerekmektedir.

Buerger hastalığı genellikle sigara kullanan erkeklerde görülmektedir. Hastalığının ilk belirtileri 20 ila 40 yaşları arasında yaşanmakla birlikte tedavi edilmeyen kişilerde gangren oluşumu sıklıkla görülmektedir. Gerçekleştirilen araştırmalarda Japonya, İsrail ve Hindistan’da daha çok vaka bulunduğu belirlenmiştir.

Buerger Hastalığı Belirtileri

Burger hastalığı daha çok genç erkeklerde görülen bir hastalık olarak ilk belirtileri ağrı ile başlamaktadır. Ayakta görülen Buerger probleminde ağrı yürüme ile başlamakta, ilerlediği zaman da kalıcı ağrı hissi açığa çıkmaktadır. Ağrı hissinin dindirilmesi için kullanılan ağrı kesicilerin etkisi görülmemektedir. İlerleyen Buerger probleminde yara açılması, iltihap oluşumu ve gangren problemleri açığa çıkmaktadır.

Buerger Hastalığı Tanısı

Buerger hastalığı sigaranın neden olduğu bir hastalıktır. Sigara kullanmayan ya da pasif içiciliğe maruz kalmayan kişilerde Buerger hastalığı rapor edilmemiştir. Tanı sürecinde hastanın şikayetlerinin 50 yaş öncesinde başlamış olması ve sigara kullanım süresi ve oranı belirleyici rol oynamaktadır. Aynı zamanda hastada kollajen doku hastalıklarının olup olmadığı ya da arteriosklerozis probleminin yaşanıp yaşanmadığı da değerlendirilmektedir.

Buerger hastalığının tedavi süreci sigarayı bırakmak ile başlamaktadır. Problemin yaşandığı bölgenin yüksekte tutularak yatak istirahatine başlanmalıdır. Soğuk ve çarpma, vurma gibi travmatik olaylardan bölgenin korunması gerekmektedir. Sigara alışkanlığını bırakan kişilerde uzuv kesilmesi riski azalmaktadır.

Tedavi sürecinde normalde sağlıklı damarlarda da salgılanan bir çeşit hormon damara enjekte edilmektedir. Bu süreç yaklaşık 1 ay sürmekte ve bu süreçte yaralarda iyileşme gözlemlenmektedir. Bazı Buerger hastalarında bypass cerrahisi uygulanarak ampütasyonun önüne geçilebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.