Covid-19’a karşı zeytinyağı önerisi

Covid-19’a karşı zeytinyağı önerisi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Elemanı Dr. İsmail Tarhan, metot geliştirme çalışmaları kapsamında, natürel sızma zeytinyağlarında çokça bulunan “skualen” maddesinin bağışıklığı güçlendirdiğini, covid-19 ile mücadelede tüketilebileceğine yönelik tespitte bulunduklarını söyledi

Dr. İsmail Tarhan, 'Natürel Sızma Zeytinyağlarının Skualen İçeriğinin Tayini İçin Yeni Bir Spektroskopik Metodun Geliştirilmesi ve Covid-19 ile Mücadeledeki Önemi' başlıklı çalışmasında dünya ve Türkiye’deki çeşitli markalara ait zeytinyağı markalarını incelediklerini söyledi. İnceleme sonucunda, dünyadaki çeşitli ülkelere (Yunanistan, İspanya, İtalya, Portekiz) ait zeytinyağı markalarına göre Türkiye’deki zeytinyağlarının skualen oranının yüksek olduğunu belirlediklerini ifade eden Tarhan, “Natürel sızma zeytinyağlarının skualen içeriklerinin tespiti için yeni bir metot geliştirmiş bulunmaktayız. Bu çalışma kapsamında, ülkemiz natürel sızma zeytinyağlarında bulunan skualen oranlarını da ilk defa çalışmış olduk. Yemeklik yağları, yaklaşık olarak yüzde 98’lik ana bileşen ve yüzde 2’lik biyokimyasal bileşen olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Yüzde 98’lik bölümü insanlara enerji veren bildiğimiz kısımken, yüzde 2’lik bölümü ise skualen ve yağda çözünen vitaminler başta olmak üzere insanlara şifa veren diğer önemli biyoaktif bileşenlerden oluşmaktadır. Normal yemeklik yağlar, rafinasyon proseslerine tabi tutuluyor. Fakat bu prosesler, başta skualen olmak üzere önemli bileşenleri yağdan uzaklaştırıyor. Natürel sızma zeytinyağları gibi rafine edilmeden direkt tüketilebilen yağlarda, ‘skualen’i direkt olarak vücudumuza alabiliyoruz.” diye konuştu.  

''AŞI İÇİN DE KULLANILABİLİR''

Aşıların en temel bileşeninin zeytinyağında da bulunan ‘skualen’ hammaddesi olduğuna dikkat çeken Dr. Tarhan, ''Skualen bir hidrokarbon türevi olup, aşılarda bağışıklık artırıcı olarak kullanılmakta ve literatürdeki birçok çalışmada antikanser ajanı olarak yer almaktadır. Bununla ilgili ülkemiz zeytinyağlarının yüksek skualen oranlarına sahip olduğunu tespit ettik. Yapılacak aşı geliştirme çalışmalarında da ülkemiz zeytinyağlarının kalite bakımından alternatif bir skualen kaynağı olma potansiyelinin yüksek olduğunu belirtebiliriz.” dedi. Çalışmalarının, Prof. Dr. Hüseyin Kara Analitik Kimya Araştırma Laboratuvarında devam etmekte olduğunu dile getiren Tarhan, natürel sızma zeytinyağlarının, bağışıklık sistemini güçlü tutması ve kansere karşı faydalı bileşenler içermesi nedeniyle bolca tüketilmesi önerisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.