Kabızlık nasıl geçer, kabızlığa iyi gelen yiyecekler neler?
Kabızlık, vücudun yeterli su almaması, lif kaynağı yiyeceklerin az tüketilmesi ve gün içinde az hareket etmeye bağlı olarak bağırsak hareketlerinin yavaşlaması nedeniyle dışkının sert, katı ve kuru bir hal almasıdır. Kabızlık yaygın bir durum olup, sıklıkla yaşanabilen ve genellikle bir kaç gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Beslenme alışkanlığını değiştirmek ve daha fazla hareket etmek gibi doğal yöntemlerle de kabızlığın daha hızlı geçirilmesi mümkündür.
Kabızlık Giderici Yemekler Nelerdir?
Kabızlık, dışkılamada yaşanan zorluğu anlatan bir kelimedir. Bağırsakta meydana gelen problemlerden dolayı kişi dışkılama yapmakta zorlanır. Tabi bu durum normal değildir ve problemi yaşayan kişiyi zora sokmaktadır. Kabızlığı geçirmek için birçok yemek vardır. Bu yemeklere geçmeden önce kabızlığın belirtilerini ve nedenlerini bilmenizde yarar vardır.
Kabızlık Belirtileri
- Dışkılamanın seyrek olarak yapılması,
- Sert yapılı bir dışkı görülmesi,
- Dışkılama yaparken zorlanılması.
Kabızlık Nedenleri
- Katı gıdaları çok sık tüketmek,
- Tuvalet ihtiyacını ertelemek,
- Hormonal bozukluklar,
- Dışkılamada görevli kısımlarda işlev bozuklukları yaşanması.
Kabızlık, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Eğer kabızlık belirtileri olduğunu fark ederseniz ilk yapmanız gereken beslenmenize dikkat etmektir. Bunun için kabızlığa iyi gelen yemekleri daha sık tüketebilirsiniz.
1. Ispanak Yemeği: Ispanak, çok sağlıklı olan ve kabızlığa iyi gelen bir yemektir. Kabız olduğunuz zaman ıspanak yemeği yaparak tüketebilirsiniz. Bu yemeği yedikten sonra kabızlığınıza iyi gelebilme ihtimali vardır. O yüzden ıspanak yemeğini denemenizde fayda vardır.
2. Lahana Yemeği: Lahana yemeği de kabızlığa çözüm arayanların başvurduğu bir yemektir. Kabız olan kişiler lahana yemeyi deneyebilir.
3. Pırasa Yemeği: Bağırsakları düzenlemeye yarayan pırasa sayesinde daha rahat edebilirsiniz. Kabızlığa iyi gelen yemekler arasında bulunulan pırasayı pirinçsiz ve zeytinyağlı yapmanız daha etkili olacaktır.
4. Beyaz et veya balık eti: Kabız olan kişiler kırmızı et tüketmek yerine beyaz et veya balık etine yönelebilir. Bu etler kabızlık için daha olumlu sonuçlara yol açabilir.
Kabızlığa iyi gelen yemeklerin etkisi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden kabızlığa iyi gelen yemeklerin kesin çözüm olması düşünülmemeli. Bu yemekler bir çözüm yolu olarak denenmeli ve sonuçlarına göre hareket edilmelidir.
Kabızlık Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?
Kabız olan kişiler bir an önce bu rahatsızlıktan kurtulmak için uğraşır. Tabi bunun için beslenmenize ve yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde kabızlık daha şiddetli bir hale gelebilir. Kabızlık durumunun geçmesi için kabız olduktan sonra yapmanız gerekenler vardır. Bu hususlara dikkat etmeniz sağlığınız için oldukça önemlidir.
Kabız olduktan sonra yapılması gerekenler:
- Bol bol sıvı tüketilmelidir (özelikle suyu bolca içebilirsiniz),
- Süt ürünleri tüketimi azaltılmalıdır,
- Katı gıdaların kullanımı azaltılmalıdır ve lokmalar iyice çiğneyerek yutulmalıdır,
- Tuvalet ihtiyacı geldiği zaman mutlaka gidilmelidir,
- Sebze, meyve ve bakliyat gibi ürünler düzenli şekilde tüketilmeye başlanmalıdır.
Kabızlığın geçmesi birazda sizin elinizde olan bir durumdur. Kabızlığa yol açan durumlardan kaçınırken, beslenmenize de özen göstermeniz gerekir. Basit önlemler alarak kabızlıktan kurtulabilirsiniz.
Kabız olduğunuz süre boyunca dengeli ve doğru beslenmeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Kabızlığın kısa zamanda ortadan kalkması için kabızlığa iyi gelen besinleri denemeniz oldukça önemlidir. İlk etapta yapabileceğiniz en iyi çözüm yolu budur.
Kabızlığa iyi gelen besinler:
- Su,
- Kuru meyveler (incir, kayısı vb.),
- Beyaz et,
- Keten tohumu,
- Baklagiller,
- Lif bakımından zengin gıdalar (Ispanak, lahana, kereviz vb.)
- Taze meyveler (özellikle üzüm, elma ve avokado),
- Zeytinyağı ve kekik.
Kabızlığa iyi gelen besinler herkes tarafından denenebilir. Bazı besinler kabızlığı kısa zamanda ortadan kaldırabilmektedir. Bunun için sabırlı olmanız gerekmektedir. Özellikle süt içen çocuklardan kabız olanlara inek sütü yerine keçi sütü içirilmesi tavsiye edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.