Kan grubu Kovid-19’u etkiler mi?

Kan grubu Kovid-19’u etkiler mi?

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Sinan Demircioğlu, koronavirüsün kan grupları içerisindeki durumu hakkında değerlendirmede bulundu.

Ayşegül Ertul / BBN ÖZEL

“0 KAN GRUBU DAHA KOLAY ATLATIYOR”

Doktor Öğretim Üyesi Sinan Demircioğlu, hastalığın kan grupları üzerindeki seyriyle yayınlanan bir makale olduğunu ve bu makaleye göre “0” kan gruplu hastaların koronavirüsü daha kolay atlattığını aktardı. Demircioğlu, “Yayınlanan makalede kan gruplarında hastalığın şiddetinin farklı olduğu söyleniyor. Bu bilgiler doğrultusunda 0 kan grubunun hafif atlattığı, A kan gurubunun 0 grubuna göre daha şiddetli atlattığı düşünülüyor” dedi.

Kan grubu Kovid-19’u etkiler mi?

“A KAN GRUBU İÇİN DURUM DEĞİŞİYOR”

Demircioğlu, yayınlanan makaleyi destekleyen verilerin kendilerinde de olduğunu söyleyerek; “Genel durumu kötü 10 yoğun bakım hastamıza plazma tedavisi uyguladık. Baktığımızda 6’sının kan grubunun A olduğunu gördük. Yani yoğun bakım hastalarının yüzde 60’ı A kan grubuna sahip. Aslında Bu demek oluyor ki A grubu hastalar plazma tedavisine daha çok ihtiyaç duymuş” şeklinde konuştu.

Kan grubu Kovid-19’u etkiler mi?

“PLAZMADA KAN GRUPLARININ SEYRİ DEĞİŞİYOR”

Kan grubu verici değerlendirmesinin plazma tedavisinde tamamen farklılık gösterdiğini kaydeden Demircioğlu, “Plazma tedavisi normalde halkımızın bildiği kan  grubu verici değerlendirmesinin tam tersi. Normalde kırmızı kan verirken 0 grubu genel vericidir. AB grubu ise genel alıcıdır. Plazma tedavisinde durum tam tersi AB Grubu genel verici, 0 kan grubu genel alıcıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.