Karantinadaki insanları evde tutamıyoruz!

Karantinadaki insanları evde tutamıyoruz!

Konya’da salgının hızlı yayılmasının ana sebeplerinden birisi de ev karantinalarındaki ihlaller oldu. 14 gün evde kalıp toplumdan izole olması gerekenler ne yazık ki çarşı pazar alışverişinde, etliekmek kuyruğunda…

KURALLARA UYULMUYOR

Türkiye’de koronavirüs salgınının son dönemde en çok artığı iller arasında yer alan Konya’da alınan tüm önlemler ve yapılan uyarılar salgının hızla yayılmasını engelleyemiyor. Toplumsal etkileşimin fazla olduğu, “maske-mesafe-hijyen” kuralının sıklıkla ihlal edildiği Konya’da vaka ve ölüm sayılarının fazla çıkmasındaki en önemli etkenlerin başında karantina ihlalleri var.

KARANTİNA TERK EDİLİYOR

Koronavirüs pozitif tanısı konanlar ve hastalıklarının seyri hafif ve orta düzeyde seyredenler için hastanede yataklı tedavi yerine evde bakım ile tedavi yolu izlenirken ne yazık ki birçok vatandaş ev karantinasını ihlal ediyor. 14 gün boyunca evde kalması ve kendilerini toplumdan ve sosyal yaşamdan izole etmesi gerekenler “ayaklı virüs yayıcısı” olarak gündelik yaşama devam ediyor.

ETLİEKMEK SIRASINA GİREN VAR!

Evde kalması gerekirken çarşıya pazara alışverişe çıkan, kuaföre gidip tıraş olan ya da kasaba fırına gidip etliekmek sırasına giren dahası çocuklarını okullarda sınava sokan vatandaşların bu ihmalkarlığı nedeniyle hastalık hızla yayılıyor. Hareketlilik artınca da hastanın temas ettiği kişilere ulaşılması amacıyla gerçekleştirilen filyasyon çalışmaları sekteye uğruyor. 

DAHA AĞIR CEZALAR ŞART

Konya’da polis ve bekçiler aracılığıyla ev karantinasında olan vatandaşların takipleri düzenli bir şekilde gerçekleşmesine rağmen, denetimlerde karantina altında olması gereken vatandaşların evde olmadıkları sıklıkla tespit ediliyor. Öyle ki günde 50-100 vatandaşın karantina ihlalinde bulunduğu ortaya çıkıyor. Karantinadan kaçanlara para cezaları uygulanırken TCK'nın 195'inci maddesi gereği karantina ihlalinde 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla yargılama da söz konusu.

MASKE TAKMAMAK İÇİN DİRENDİ

Konya’da koranavirüs hastalarının neden olduğu ihlaller ilginç olayları da ortaya çıkardı. Kovid-19 pozitifli bir vatandaş, hasta olmasına ve önemli bir salgın yayıcısı konumunda bulunmasına rağmen sokağa maskesiz çıktı. Aymanas Mahallesi’nde sağlık ocağına gitmek için evden çıkan bir vatandaş, gittiği sağlık kuruluşundaki uyarılara bile aldırış etmeyerek maske takmamak adına direniş gösterdi. Doktorun talebiyle olay mahalline gelen emniyet güçleri vatandaşa müdahalede bulundu. BBN ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.