Konyalılar buna ne diyecek? Bilim Konyalılara yemek alışkanlığını değiştirmesini söyledi

Konyalılar buna ne diyecek? Bilim Konyalılara yemek alışkanlığını değiştirmesini söyledi

Konya'da ilginç bir bilimsel araştırma gerçekleştirildi. Araştırmada evlilerin ve kadınların neden şişman oldukları ortaya konuldu. İşte o şaşırtıcı bilimsel gerçeklerim ayrıntıları...

Konya'da kadınlar ve evliler obez mi? Konya'daki obeziteyi tetikleyen vazgeçilmez lezzetteki ev yemekleri mi?

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans öğrencisi Zeynep Bakırcı Güccük 'Konya’da mevcut beslenme alışkanlıklarının vücut kompozisyonu ve bazı biyokimyasal bulgular üzerindeki etkilerini' araştırdı.

182 kişi araştırmaya katıldı

Araştırmada İç Anadolu beslenme kültürüne sahip Konya’nın merkez ilçelerinde yaşayan 182 bireyin beslenme alışkanlıklarının beslenmeyle ilgili kan parametrelerine ve vücut analizlerine etkisi incelendi.

Konya'nın vazgeçilmez lezzetli yemekleri obeziteyi mi tetikliyor?

Çalışmada, İç Anadolu’da yüksek yağ ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme tarzının obezite, metabolik sendrom ve buna bağlı hastalıkları (tip 2 diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar) tetikleyebileceği tespit edildim.

Konya'da kadınlarda şişmanlıyor

Yağlı pişirme yöntemleri ve hamur işi ağırlıklı yemekler, enerji alımını artırarak vücut yağlanma hızını artırmaktadır. Kadınlarda obezite oranı (%39,1) erkeklere göre daha yüksek. Bunu sebepleri arasında düşük eğitim düzeyine sahip bireylerde obezite oranının yüksek olması, sağlık bilincinin ve fiziksel aktivitenin eksikliğine bağlandı. Eğitim durumu yükseldikçe obezite oranı anlamlı oranda düşüş gösteriyor.

Konya'da evlenenler obez oluyor

Evli bireylerde obezite oranının %74’e kadar yükselmesi, yaşam tarzı değişikliklerinin (örneğin, hareketsizlik ve evde yüksek kalorili yemek tüketimi) bir sonucu olabileceği belirtildi.

Serbest meslek çalışanları ve ev kadınları, obeziteye bağlı metabolik sendrom ve karaciğer yağlanması gibi hastalıklar açısından yüksek risk taşıyor.

Daha uzun süreli diyet yapan bireylerde, kilo verme başarısı artarken, yetersiz destek nedeniyle verilen kiloların geri alındığı gözlemlendi.

Konyalılar yemek alışkanlığından vazgeçer mi?

Bütün bu sonuçlardan elde edilen bilgiler doğrultusunda tavsiyeler şöyle sıralandı:

• Konya ve çevresine özgü yemeklerin sağlık dostu versiyonları hazırlanarak, enerji yoğunluğu azaltılmış tarifler önerilmeli. Örneğin, hamur işleri için tam buğday unu ve düşük yağ kullanımı teşvik edilmeli. Hayvansal yağ kullanımı azaltılmalı.

• Yemeklerle birlikte tüketilen sebze ve yeşillik miktarları artırılmalıdır. Böylelikle yüksek yağ ve karbonhidratın vücutta sindirimi kolaylaşacak ve antioksidan kapasite artıp yağ hücrelerinin olumsuz etkisinin azalmasına destek olacaktır.

Obezitenin diyabet, hipertansiyon, karaciğer yağlanması ve kardiyovasküler hastalıklar gibi riskleri artırdığı konusunda halkı bilinçlendirecek eğitimler düzenlenmeli. Belirli aralıklarla BKİ kontrolleri yapılmalı spor faaliyetlerine teşvik artmalı.

• Bireylere, verilen kiloların geri alınmasını önleyecek uzun vadeli alışkanlıklar kazandırılmalı. Bunun için sağlıklı yemek planları, düzenli egzersiz ve psikolojik destek programları birleştirilmeli.

• Katılımcıların diyetlerinde protein kaynaklarını artırmak için baklagiller, beyaz et ve az yağlı süt ürünleri gibi ekonomik ve erişilebilir seçenekler sunulmalı.

Kaynak:Ali Ulurasba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.