Kuraklık insanların psikolojisini olumsuz etkiliyor: Düşük tarımsal verim intiharı tetikliyor
Yapılan araştırmalar kuraklığın ruh sağlığında uyumsuzluklara ve olumsuzluklara neden oluyor.
Avustralya’da erkek çiftçilerle yapılan bir çalışmada uzun süren kuraklık olayları intihar için risk oluşturduğu tespit edildi.
Yüksek sıcaklık, düşük tarımsal verimin intiharı tetikliyor
Bu tespit, Hintli çiftçiler arasında da gözlendi. Yüksek sıcaklık, düşük tarımsal verimin intihar riskini arttırdığı bulundu.
Psikoloji literatüründe yer alan diğer çalışmalarda kuraklığın ruh sağlığı üzerinde stres veya akut stres oluşturduğu, yüksek oranda ruh sağlığı sorunları ve düşük düzeyde iyilik haline yol açtığı, geleceğe ilişkin umut kaybına yol açtığı, yüksek anksiyete ve duygusal sorunları oluşturduğu ortaya çıktı. Bütün bu bilgiler, kuraklığın ruh sağlığı üzerinde oluşturduğu duygusal tahribatı betimliyor.
Kuraklığa yol açan etmenler
Kuraklık daha çok insan eliyle doğanın bozulması olarak nitelendiriliyor.
Kuraklığın yaşamsal yansımaları
Kuraklık yüzünden suya ulaşımda ülkeler arası rekabet hatta savaşlara varan gerilimler yaşanabiliyor. Besin kaynaklarına ulaşımın zorlaşıyor. Ekolojik dengenin bozuluyor.
Kuraklığın psikolojik yansımaları
Kuraklık öncelikle insanlarda ölümcül anlamıyla varoluşsal tehdit olarak algılanıyor. Geleceğe ilişkin kaygı kuraklığın öncelikli psikolojik sonuçlarından biri. Diğerleri ise şöyle sıralanıyor: Çocuk sahibi olmada tereddüt yaşamak. Kaygı ve olumsuz duygular yaşamak. Maddenin maneviyata etkisini hissetmek.
Kuraklığın geleceğe ilişkin yaşamsal ve psikolojik yansımaları
Gıda üretim yetersizliği ve gıdaya ulaşımda zorluklar. Yaşamsal tehdit oluşturması. Hastalıkların çoğalması/hastalıklarda artış. Kitlesel hareketler ve savaş; yani göç ve kitlesel ölümler. Gıda temelli devlet politikalarının geliştirilmesi. Çocuğunun/ülkenin geleceği için endişe duymak. Bireyler arası çatışmalar / düşmanlıkta artış. Neslin devamlılığı için endişelenme. Susuz hayata yeniden uyum sağlama. Suyun önemini idrak edebilmek.
Kuraklık karşısında insan psikolojisini yönetmek
Dr. Fatma Altınsoy'un bu yöndeki çalışmasına göre, insanları kuraklığın yoğun yaşandığı ve ruh sağlığı olumsuz etkilenen bireylere psikolojik müdahale içerikleri oluşturulurken mevcut bulgulardan yararlanmaları tavsiye ediliyor. Koruyucu önleyici çalışmalar bağlamında bireylerin ruh sağlığını güçlendirici ve afetlerle nasıl başa çıkılabileceğine dair başa çıkma becerilerinin kazandırılması, kuraklığın olası yıkıcı etkilerini en aza indirmek için yararlı olacağı belirtiliyor. Yanı sıra birlikte kuraklığın olası etkilerinin sadece doğal ya da sosyoekonomik değil ruh sağlığı üzerinde de tahribatlara yol açtığı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılarak kuraklığa ilişkin gerçekçi su politikaları geliştirilmesinde önemli bir adım oluşturacağına dikkat çekiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.