Sıcak çarpmaları ölümcül olabilir

Sıcak çarpmaları ölümcül olabilir

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nalan Kozacı, “Sıcak çarpması vücut sıcaklığının 40 derece üstüne çıkmasıyla birlikte biyokimyasal süreçlerin bozulması olarak tanımlanır. Çoğunlukla önlenebilir olmasına rağmen, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir” dedi

Son günlerde artan sıcakların ve nem oranlarının sağlığı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nalan Kozacı, sıcak çarpması vakalarının arttığını söyledi. Kozacı, “Sıcak çarpması vücut sıcaklığının 40 derece üstüne çıkmasıyla birlikte biyokimyasal süreçlerin bozulması olarak tanımlanır. Çoğunlukla önlenebilir olmasına rağmen, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir. Ölüm oranları yüzde 10-75 arasında bildirilmiştir” diye konuştu.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA GEBE

Doç. Dr. Nalan Kozacı, Alanya'ya dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlerin bölgenin sıcaklığına alışkın olmaması ve uyum sağlayamamaları nedeniyle güneş çarpmasına daha çok maruz kaldıklarını, bu durumun ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi. Kozacı, "Sıcak çarpması vücut sıcaklığının 40 derece üstüne çıkmasıyla birlikte biyokimyasal süreçlerin bozulması olarak tanımlanır. Çoğunlukla önlenebilir olmasına rağmen, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir. Ölüm oranları yüzde 10-75 arasında bildirilmiştir” diye konuştu.

"HAMİLELERDE DE GÖRÜLÜYOR"

Sıcak çarpması vakalarının en sık kimlerde görüldüğüne dair bilgi veren Doç. Dr. Kozacı, "5 yaş altı çocuklarda ve 65 yaş üzeri kişilerde, kalp hastalarında, böbrek hastaları, diyabet hastaları, kanser hastaları, tansiyon hastaları, hamilelerde, bazı ilaçları kullananlarda (antidepresanlar, diüretikler, beta-blokerler, antikolinerjikler), alkol kullanımı olanlarda, aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olan kişilerde, psikolojik ya da psikiyatrik hastalığı olan kişilerde, sürekli ve bilinçsizce diyet yapanlarda, yetersiz sıvı alanlarda sıcak çarpması durumunu daha sık görmekteyiz" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.