Konya'da üretiliyor, Japonlar ve İtalyanlar kapış kapış alıyor. 500 bin paket kapasitesi var
Geçen yüzyıllarda makarna türlerinin üretimi, İtalya’nın iklim koşullarının uygun olduğu bölgelerde gerçekleştirilmekteydi. Bugün dünya makarna üretimi 16,8 milyon tonu aştı, birkaç ülkede yoğunlaşmıştı.
DÜNYA MAKARNA ÜRETİMİ
İtalya 3,7 milyon ton ve %21,9 pay ile dünyanın en büyük makarna üreticisidir. İtalya’yı %11,9 ile ABD, %11,8 ile Türkiye, %7,2 ile Mısır ve %6,9 ile Brezilya izlemekte.
Dünya makarna üretiminde üçüncü sırada bulunan Türkiye, IGC’nin verilerine göre, dünya buğday üretiminde onuncu sırada, makarna üretiminin temel hammaddesi olan durum buğdayı üretiminde ise Kanada’yı (4 milyon tonu geçti) geride bırakarak birinci sırada (4,3 milyon tonu geride bıraktı) yer almakta.
DÜNYA MAKARNA İHRACATI
Dünya makarna ihracatı (GTİP: 1902-Şehriye, kuskus, mantı, nodle vs. dahil), 2023 yılında %3,2 artarak 15 milyar $ değerinde gerçekleşti.
İhracatta başlıca ülkeler:
1- İtalya
2- Çin
3- Güney Kore
4- Türkiye
5- Taylan
KONYA MAKARNA ÜRETİMİNDE LİDER
Tarımsal üretimde Türkiye'nin merkezi olan Konya'da makarna ihracatı ger geçen gün artıyor. Konya merkezli gıda üreticileri 5 kıtada 80 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
Türkiye'nin İtalya ve Japonya'ya yapılan makarna ihracatının yüzde 51'lik bölümü Konya'daki firmalarca gerçekleştiriliyor. Ülkeyi milyonlarca dolarlir girdi sağlanıyor.
MAKARNA İHRAÇ EDİLEN ÜLKELER
Başlıca makarna ihraç edilen ülkeler şöyle: Trinad Tobago, Mısır, Endonezya, Nijer, Maldiv Adaları, Malezya, Güney Kore, Madagaskar, KKTC, Sudan, Uganda, Avustralya, Gabon, Burkino Faso, Cibuti, Libya, Kuveyt, Filistin, Hong Kong, Tayvan, İtalya, Japonya. Son yıllarda Japonya'nın toplam makarna ithalatı içerisinde Konya'dan ithal edilen makarna payı önemli ölçüde arttı.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.