Konya sınırlarında bulunuyor, bu anıt herkesi kendine hayran bırakıyor
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, MÖ 13. yüzyılın son çeyreğine tarihlenen Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, görenlerin gözlerini alamadığı bir değer.
(C: Wikimedia Commons)
Su tasarrufu taşa işlendi
Kuraklıkla sürekli yüzleşen ve suya her zaman ihtiyacı olan Anadolu'da su tasarrufunun ne kadar önemli olduğunu gösteren bir anıt.
İhtiyaç kadar su
Su bu anıt sayesinde bir merkezde toplanıyor ve ihtiyaç oranında kullanılıyor. Böylece iyi bir su rejiminin uygulanması tarım toplumlarında ekonomik hattın önemli bir parçası olarak ortaya çıkıyor
Kadim bir tarihin ikonografisi
Bu anıt Konya’da yer alıyor. Eflatunpınar Hitit Su Anıtı olarak biliniyor. Hititlerden sonra da fonksiyonunu kaybetmeden bugüne kadar ayakta kalabilen bu sistemin en nadide ve tek örneği.
Sadece biçim, düzen ve ikonografi yapısıyla değil aynı zamanda yapımı esnasında kullanılan teknoloji ve sanatkarlık bakımından da eşsiz bir arkeolojik değer.
13. yüzyıldan günümüze bir hikâye anlatıyor
MÖ 13. yüzyılın son çeyreğine tarihlendirilen anıt, doğal bir su kaynağı üzerinde yapılmış büyük bir havuz ve dikdörtgen formda şekillendirilmiş kayalar üzerine kabartma tekniğinde tanrı ve tanrıça figürlerinden oluşuyor.
İlahi bir kült anıt
Uzmanlara göre Eflatunpınar, Hitit İmparatorluğu’nun geç döneminde inşa edilmiş bir anıt. Geniş teolojik ikonografisiyle önemli bir kült anıt. O dönemde mevcut olan tüm teknik imkan ve bilgilerin uygulanması, inşaat için harcanan maliyet ve emek ile birlikte değerlendirildiğinde, anıtın büyük önemi vurgulanıyor.
(C: Wikimedia Commons)
Dünya mirası bir anıt
Hitit Kutsal Su Tapınağı bir dünya mirası.
Taşlara işlenen maneviyat
Anıtın merkezinde ilahi bir çift temsil ediliyor. Sol tarafta bir tahtta oturan erkek figürü, sağ tarafta ise kadın figürü oturuyor. Erkek figürünün bir Fırtına Tanrısını temsil ettiği belirtiliyor. Ancak kabartmada net bir özellik görülme imkânı bulunmuyor.
Benzer şekilde tipik bir Hitit polosu giyen oturan tanrıça da uzmanlara göre büyük olasılıkla Hitit İmparatorluk resmi panteonunda Fırtına Tanrısı’nın kadın ortağı olarak bilinen dünyanın Güneş tanrıçası tasviri.
Boğa adamlar aslan adamlar
Kutsal çifte iki mitolojik kabartma eşlik ediyor. bu kabartmanın alt sırasında boğa adamlar ve üst sıralarda aslan adamlar yer alıyor.
Aslan adamların kendileri de yukarıdaki Güneş Tanrıçasını güçlendiren kanatlı güneş kursları taşıyorlar. Ana sahnenin her iki yanında, çanağın kuzey duvarında polos giyen kadın tanrıçaları temsil eden iki ayrı rölyef de yer alıyor.
Havzanın güney duvarında oturan bir kadın tanrıça kabartmasına, ayaklarının dibinde sunak olarak kullanıldığı düşünülen bir blok bulunuyor. Yanında ise bir Fırtına Tanrısını tasvir eden ikinci bir kabartmanın da olasılığı ifade ediliyor. Sunağın önünde, bir insan gövdesini temsil eden parçalı bir heykel ortaya çıkarılmış durumda.
Havzanın doğu duvarında ise aynı kutsal çiftle özdeşleştirilmesi gereken iki kabartma figür yer alıyor. Kuzeye doğru yürüyormuş gibi tasvir edilmiş durumdalar.
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, MÖ 13. yüzyılın son çeyreğine tarihlenen Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, günümüzde hala fonksiyonunu aktif olarak devam ettiriyor.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.