Afrika kıtasında yer alan küçük ülke; Lesotho

Afrika kıtasında yer alan küçük ülke; Lesotho

Afrika kıtasında yer alan küçük ülkelerden biridir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrili küçük bir ülkedir. Ülkenin ismi “Sotho dilini konuşan insanların ülkesi” anlamı taşımaktadır

Lesotho ya da resmî adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. 1868 yılından Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın kazanıldığı 1966 yılına kadar Basutoland olarak adlandırılan ve parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Maseru'dur. Lesotho, Afrika kıtasında yer alan küçük ülkelerden biri konumundadır. Ülke yüz ölçümü açısından 54 Afrika ülkesi içerisinde 42. sırada yer almaktadır. Dünya üzerinde San Marino ve Vatikan dışında ülke topraklarının tamamının bir ülke ile paylaşıldığı üçüncü ülke konumunda olan Lesotho, komşusu Güney Afrika Cumhuriyeti ile 909 km'lik sınırı paylaşmaktadır. Bu özelliği ile denize de çıkışı olmayan ülke, yüksek rakımlı yükseltilerin ülke topraklarının büyük bölümünü kapladığı için Gökyüzündeki krallık (The Kingdom in the Sky) olarak da adlandırılmaktadır.

Ülkenin batı bölgeleri yüksek veld olarak da adlandırılan ve ülkenin ana yerleşim merkezlerinin yer aldığı kumtaşı içeren yaylalardan oluşmaktadır. Bu bölgelerde rakım 1.400 m ile 1.700 m arasında ölçülmekte olup, nehir yatakları ve küçük dağlar arazinin karakteristik özellikler arasında yer almaktadır.

LESOTHO’NUN GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLERİ

AFRİ-SKİ

Afrika’nın 3222 metre yükseklikteki Drakensberg-Maluti Dağları’nın kalbinde yer alan Afri–Ski Kayak Merkezi, kışın içinizi ısıtacak bir kayak merkezidir. Yaz aylarında yürüyüş rotaları ve harika manzarasıyla turist çeken bu dağlar, kış aylarında kayak keyfi sunmaktadır.

SANİ GEÇİDİ

Güney Afrika ve Lesotho arasında yer alan Sani Geçidi, yaklaşık 9 km uzunluğunda olup “Dünyanın En Ölümcül 10 Yolu” içinde bulunmaktadır. Maceraperest gezginler için harika bir rotadır. Burada Afrika’nın en yüksek dağlarından geçip adrenalin depolayabilirsiniz.

THABA BOSİU

Burası bir zamanlar Kral Moshoeshoe’nun kalesi olan Lesotho’nun başkentiydi. Thaba Bosiu, yaklaşık 2 km²’lik bir alana ve deniz seviyesinden 1.804 metre yüksekliğe sahip bir kumtaşı platosudur. Başkent Maseru’nun 24 km doğusunda bulunmaktadır.

MOHALES HOEK

Mohale’s Hoek, Lesotho’daki Mohale’nin Hoek Bölgesi’nin başkenti ve ülkenin önemli kentlerinden biridir. Bu şehir, ülkenin en çok ziyaret edilen kentlerinden biridir. Tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır.

KATSE VADİSİ

Katse Vadisi, gezilip görülmesi gereken harika bir doğal güzellik alanıdır. Vadi içerisinde birçok doğal güzellik alanı bulunur. Buraya sevdiklerinizle birlikte gelip uzun bir yürüyüş sonucunda şehrin harika güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

CALEDON NEHRİ

Caledon Nehri, 200 km uzunluğuyla bölgenin en uzun nehridir. Denize kıyısı olmayan Lesotho’nın hayat kaynağıdır. Bu nehir üzerinde çok sayıda yaşam alanı bulunur. Bu nehir üzerinde birçok su sporu yapılmaktadır. Özellikle kano turlarına ilgi çekmektedir.

BASATHO KALESİ

Basatho Kalesi, ülkenin önemli sembollerinden biridir. Bu kale tam olarak kim tarafında ve zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat inşa edildiği günden berri ülke tarihi için önemli bir rol oynamıştır.

MALETSUNYANE ŞELALESİ

Semonkong kasabası yakınlarında yer alan Maletsunyane Şelalesi, Maletsunyane Nehri üzerindeki şelale 192 metre yükseklikten akmaktadır. Bu yüksekliği ile, Afrika’daki en yüksek serbest düşüş yapan şelalesidir. Dünyanın en güzel şelalelerinden biri olarak gösterilmektedir

THABANA NTLENYANA DAĞI

Thabana Ntlenyana Dağı, 3.482 m yüksekliğiyle ülkenin en yüksek dağıdır. Buraya ilk tırmanış 1951 yıllında gerçekleşmiştir. Bu dağ, aynı zamanda birçok hayvan ve bitkiye de yaşam alanı olmuştur.

SEHLABATHEBE ULUSAL PARKI

Maseru sınırında yer alan Sehlabathebe Ulusal Parkı, 69,5 km² alanda 1969 yıllında ilan edilen bir ulusal parktır. Parkta;  uçurumlar, şelaleler, havuzlar, kaya konutları ve kaya sanatı gibi yerler bulunurken aynı zamanda birçok hayvan ve bitki türü bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.