Baltık devletlerinin en büyük şehri; Riga

Baltık devletlerinin en büyük şehri; Riga

Letonya’nın başkenti Riga, eşsiz kültürel yapısı ve muhteşem mimarisi ile ziyaretçilerini büyüleyen 800 yıllık bir Ortaçağ şehri özelliğini koruyor

Letonya'nın başkenti Riga, Baltık devletleri içinde en büyük şehir olmasının yanı sıra, önemli bir kültür, siyaset, eğitim, finans, ticaret ve endüstri merkezidir. 13. yüzyılda başında Almanlar tarafından kurulan Riga, 1997 yılından beri UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Eski Riga olarak adlandırılan bölgede, mimari açıdan önemli birçok bina turistler tarafından ziyaret ediliyor. Riga’nın sayfiye bölgesi Jurmala ise hem Baltık Denizi’ne kıyısı olma özelliği, hem de ünlü muhteşem ahşap evleriyle dünyanın birçok zengin kişisinin dikkatini çekiyor.

Baltık devletlerinin en büyük şehri; Riga

Yaz aylarında uzun gündüzleriyle “beyaz geceleri” yaşatan Riga, Baltık Denizi’ne dökülen ve bol bol su anlamına gelen Daugava Nehri’ni ikiye bölüyor. Baltıklar’ın merkezi sayılan, kuzeyin yeni Paris’i olarak adlandırılan Letonya’nın başkenti Riga, eşsiz kültürel yapısı ve muhteşem mimarisi ile ziyaretçilerini büyüleyen 800 yıllık bir Ortaçağ şehri özelliğini koruyor. Riga, aynı zamanda Baltık devletleri içinde en büyük şehir olmasının yanı sıra önemli bir kültür, politika, eğitim, finans, ticaret ve endüstri merkezi olarak anılıyor.

1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılan Letonya, 1 Mayıs 2004’te Avrupa Birliğine üye oldu.

EN UZUN CADDE; BRİVİBAS

Riga’da görülecek yerlerin hemen hepsi yürüyüş mesafesinde. Şehrin en uzun caddesi Brivibas Bulvarı. Şehir de zaten bu bulvarın etrafında büyümüş. Litvanya’nın bağımsızlığa kavuşmasını anmak için dikilen ve 1918-1920 arasında yapılan Letonya Bağımsızlık Savaşı’nda hayatını kaybedenlere adanan Özgürlük Anıtı, Sovyetler Birliği, Litvanya’yı ele geçirdikten sonra da yıkılmadan muhafaza edilmiş. Anıtın, tepesindeki üç yıldız taşıyan kadın heykeli, Letonya’nın üç bölgesini kucaklayan özgürlüğü simgeliyor. Bu meydan, şehirdeki resmi törenlere ev sahipliği yapıyor.

ULUSAL TARİH MÜZESİ

1922’den bu yana Ulusal Tarih Müzesi ve Litvanya Cumhurbaşkanlığı Ofisi olarak da kullanılan Riga Kalesi, Daugava Nehri’in kenarında yer alıyor. Dikdörtgen biçiminde yapılmış kale, üç kattan oluşuyor. Her bir köşesinde birer tane olmak üzere, kalenin dört kulesi bulunuyor. Kedi sembolü de oldukça yaygın kullanılıyor. Riga sokaklarında gezerken hediyelik eşya dükkânlarında kedi figürünü çokça görüyoruz.

Baltık devletlerinin en büyük şehri; Riga

Riga’da bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir başka tarihi yapı, 1.Dünya Savaşı sırasında zeplin hangarı olarak kullanılan, günümüzde ise pazara dönüştürülmüş Riga Central Market... Bu açık hava pazarında taze sebze, meyve ve ucuz kıyafet ve hediyelikler bulabilirsiniz. Buraya İskandinavya’dan alışveriş yapmak için insanlar feribotla akın ediyor.

Baltık devletlerinin en büyük şehri; Riga

LETONYA’DA TÜRK ŞEHİTLİĞİ

Letonya’da, bir de Türk Askerleri Şehitliği bulunuyor. “Tuna Nehri akmam diyor” marşının yazıldığı 1877 yılında Plevne’de yaşanan Osmanlı-Rus savaşı esnasında esir düşüp sürgüne gönderilen 170 civarındaki Türk askerden şehit olan 26’sı, Riga’ya 80 kilometre uzaklıktaki Cesis kentinde yatıyor.

“Turku Kapı” levhası yani “Türk Mezarlığı” yazısı asılan Cesis Belediyesinin tahsis ettiği 3 bin 800 metrekare arazi üzerindeki şehitlik, çok kısa bir süre önce TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından da ziyaret edildi.  Türk şehitliği, Letonya’yı ziyaret edenlerin Riga-Talin hattında ziyaret edebilecekleri bir durak olarak kendini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.