Barındırdığı güzellikleriyle kadim kent Tiflis

Barındırdığı güzellikleriyle kadim kent Tiflis

Birçok medeniyet ve dine ev sahipliği yapmış Gürcistan, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor

Gürcistan, Karadeniz’in doğu kıyısında, Güney Kafkasya’da yer alan ülke. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler. Gürcistan, seküler, üniter ve başkanlı cumhuriyet olan bir temsili demokrasidir. Halen Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü üyesidir. NATO üyeliği ve ileride Avrupa Birliği'ne üye olmak için uğraş vermektedir. Gürcistan’da 1990’lardan bu yana Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki kriz nedeniyle toprak bütünlüğü sorunu yaşanıyor.

Barındırdığı güzellikleriyle kadim kent Tiflis
Yüzölçümü küçük olmasına rağmen Gürcistan, Kafkasya’nın stratejik bir noktasında bulunması nedeniyle transit geçişler için son derece kritik bir önem taşıyor. Ülkenin büyük bölümü dağlardan oluşuyor. Yüksek dağların arasında kıvrılan büyük nehirler Hazar Denizi’ne akıyor. Karadeniz sahilinde ılık, nemli ve yarı tropik iklime sahip Gürcistan’ın doğusunda karasal iklim hakimdir.  Güçlü ve zengin bir kültüre sahip Gürcistan’daki kültürel zenginlikler arasında binlerce eski kilise ve tarihi yapı dikkat çekiyor. Başkent Tiflis’te "Çift Mihraplı Cami" olarak bilinen Cuma Mescidi'nde ise Sünni ve Şiiler 155 yıldır bir arada ibadet ediyor.
Samimi, kendi halinde ve benlik duygusu yüksek bir profil çizen Gürcistan halkı, misafirperver ve yardımsever olarak bilinir. Kültürlerine oldukça bağlı olan Gürcüler, Türkiye’deki insanlarla benzerlik gösterir. Ülkeye gelen ziyaretçilere karşı oldukça sıcakkanlı davranan halk, ziyaretinizin oldukça keyifli ve mutlu geçmesini sağlar. Karadeniz etkilerinin oldukça yoğun olarak görüldüğü Gürcü mutfağı, damak tadımıza yabancı gelmeyecek tatlarla dolu. Patlıcan ve lahana gibi sebzeler ile tulum peyniri ve  ceviz gibi alışık olduğumuz besinlerle yapılan yemekler dikkat çekiyor. Hinkal, haçapuri, ponçiki ve Gürcistan’ın milli çorbası olan harço çorbası dikkat çeken lezzetlerdendir.

Barındırdığı güzellikleriyle kadim kent Tiflis
TİFLİS TURİZMİN GÖZBEBEĞİ
Gürcistan'da turizm, Gürcistan ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Uluslararası turizm hızla büyüyen bir endüstridir. Ülkenin başkenti Tiflis’tir ve başkentin yanı sıra Batum, Kutaisi, Gori, Rustavi gibi pek çok şehri turistler tarafından sıkça ziyaret edilir. Uluslararası turistler ortalama 6,5 gün kalıyor. 
Geniş ve temiz caddeleri, ihtişamlı yapıları ve kozmopolit görüntüsüyle modern bir Avrupa şehri görünümü veren Tiflis, ziyaretçilerine her imkânı sağlayabiliyor. Gezilecek çok sayıda yere sahip olan şehirde; şehrin görkemli kalesi olan Narikala Kalesi’ne teleferikle çıkabilir, kalenin çevresine kurulmuş Old Town’da gezintiye çıkarak Orta Çağ atmosferi soluyabilir, Kashveti Kilisesi, St. Trinity Katedrali, Sioni Katedrali ve Surb Gevorg Ermeni Kilisesi gibi birbirinden özel ve değerli dini yapıları ziyaret edebilirsiniz. 

Barındırdığı güzellikleriyle kadim kent Tiflis
ÖZGÜRLÜK MEYDANINI OLMAZSA OLMAZLARDAN
Rustavelli ismindeki şehrin en ünlü caddesinde mutlaka yürümeli, kültürel olanaklara sahip merkezlere ve alışveriş mağazalarına kesinlikle göz atmalısınız. Rustavelli Caddesi’ni keyifle yürüyüp bitirdiğinizde karşınıza çıkacak olan Tavisuplebis Meydanı ise şehrin en önemli meydanlarından. Özgürlük Meydanı ismiyle anılan bu meydan da Tiflis gezisinin olmazsa olmaz noktalarından bir tanesi. Şehrin en turistik yeri, Eski Tiflis olarak adlandırılan merkezdir. Burası yürüyerek rahatça gezebileceğiniz büyüklükte ve gezdikçe neredeyse yıkılacak gibi duran binaları, binaların arasına gizlenmiş şirin avluları, süslü demir ya da ahşap işçiliğiyle süslenmiş balkonları doya doya görebiliyorsunuz. Etkileyici mimari örnekler görebileceğiniz bölgede anıtlar, kiliseler, Arnavut kaldırımlı dar sokaklar ve geleneksel ürünler satan dükkanlar bulunuyor. Sinagog ve kiliselerin yan yana olduğu Eski Tifmis sokaklarında şehrin çok kültürlü yapısını da gözlemleyebilirsiniz. Eski Tiflis’e gittiğinizde Abanotubani isimli bölgeye gidip sülfür banyolarını ziyaret edebilirsiniz. Canlı bir şehir olan Tiflis, günü 24 saat yaşıyor ve son derece güvenli; ayrıca yerde tek bir çöpe rastlayamayacağınız kadar da temiz.

Barındırdığı güzellikleriyle kadim kent Tiflis

Barındırdığı güzellikleriyle kadim kent Tiflis

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.