BELİZE

BELİZE

El Salvador'dan sonra Orta Amerika ülkeleri sıralamasında en küçük ikinci ülke olan Belize, aynı zamanda bayrağında insan resmi olan dünyanın tek ülkesidir

Belize, Orta Amerika'da yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Meksika, batı ve güneyinde Guatemala, doğusunda ise Karayip Denizi yer almaktadır. 1973'e kadar İngiliz Honduras'ı olarak bilinen ülke 1981 yılında bağımsızlığını ilân etmiştir. El Salvador'dan sonra Orta Amerika ülkeleri sıralamasında en küçük ikinci ülke olan Belize, aynı zamanda bayrağında insan resmi olan dünyanın tek ülkesidir.

İlk zamanlar Maya topraklarının bir parçası olan Belize'ye Amerika'nın keşfinden sonra 1500'lerde ilk yerleşen İspanyollardır. 1600'lü yılların ortasında İngilizler yerleşmişler ve tabii kaynaklarını Avrupa'ya taşıdıkları gibi Afrika'dan insanları getirerek köle olarak kullanmışlardır. 1860 senesinde tamamen İngilizlerin sömürgesi olan Belize, Britanya Hondurası olarak biliniyordu.

BELİZE

Belize'de tropikal bir iklim hâkimdir. Senelik sıcaklık 12 ile 33 derece arasında değişir. Senenin en sıcak ayları şubat ve mart aylarıdır. Bol yağış alan ülkenin bölgelere göre yağış dağılımı oldukça farklıdır. Meksika'ya yakın olan bölgelerde senelik yağış ortalaması 2000 mm iken, güney bölgelerinde bu ortalama 4500 milimetreyi bulur. Genellikle, kasım aylarında meydana gelen fırtınalar ve kasırgalar ülkede büyük hasarlar meydana getirirler. Bu fırtınaların meydana getirdiği hasar sebebiyle daha önceleri Belize City'de olan başşehir, 1961 senesinden sonra iç kısımlardaki Belmopan'a nakledildi.

Tabii kaynaklar bakımından zengin değildir. Özellikle güneydeki dağlık kesim gür ormanlarla kaplıdır. İç kısımlara gidildikçe gür ormanlar yerini savanlara bırakır. Ülkedeki bu gür tropik ormanlarda puma, jaguar, timsah, maymun, çeşitli tropik bölgelere has kuşlar ve hayvanlar yaşar. Belize'de maden mevcut değildir.

BELİZE

NÜFUS, SOSYAL VE SİYASÎ HAYAT

Ülkede nüfusun çoğunluğunu Afrika asıllı siyahlar oluşturmaktadır. Ülkenin batı ve kuzey kesimlerinde yerlilerle İspanyolların karışımı olan melezler yaşar. Güney kesimlerinde ise, Maya soyundan gelen halk çoğunluktadır. Kendilerine has kültür ve geleneklerini kaybetmemiş olan bu Maya asıllı yerli halk ayrı bir lisan kullanmaktadırlar.  

EKONOMİ TARIMA DAYALI

Ekonomisi tarıma dayalı olan ülkede, ziraat, kuzeydeki ovalarda şekerkamışı ekimi şeklinde yapılmaktadır. Portakal, muz, greyfurt yetiştirilmektedir. Ormanlardan elde edilen kereste, çiklet imalatında kullanılan Manilkara zapota ağacı zamkı, tekstil boyacılığında kullanılan bakkam ağacından elde edilen boya, şekerkamışı ve şeker ülkenin başlıca ihraç mallarıdır. Gıda sanayi, kereste sanayi ve giyim diğer faaliyetlerdir. Ülkedeki Çinliler ticarette önemli paya sahiptir.

BAŞKENTLERE İLGİ BÜYÜK

Belize’nin mutlaka gezilmesi gereken yeri başkent Belmopan ve eski başkent Belize City’dir. Daha önce ülkeye başkentlik yapan Belize City, çıkan kasırgalardan büyük zarar görünce Belize hükümeti çareyi başkenti Belmopan’a taşımakta bulmuş. 1970’li yıllarda yani başkent olması nedeniyle yapılandırılmaya başlanan Belmopan, sakin ve sade bir şehirdir. Kente giriş yaptığınız andan itibaren bunu anlayabiliyorsunuz. Bu şehir için fazla beklentiye girmemeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Film karesinden sokakları, idari binaları ve doğal güzellikleriyle Belmopan’da görmeniz gereken yerler: Blue Hole National Park, Crystal Cave, Herman’s Cave ve Guanacastle National Park

 Belize Cit ise “eski başkent”olsa da ülkedeki ağırlığını gerek tarihe tuttuğu aynayla gerekse doğal güzellikleriyle koruyor. Mayalar’ın yaşadığı bu topraklarda gezmeniz gereken çok yer var. İşte onlardan bazıları: The Belize Zoo, Museum of Belize, John’s Cathedral, Grovernment House

Old Belize Cultural and Historicak Center, Billy Barquiedier National Park, Baron Bliss Lighthouse, Museum of Nature Artistry, Cucumber Beach, Altun Ha (şehir merkezinden biraz uzak, Mayaların yerleşim yeri) ve Caracol Harabeleri (şehir merkezinden biraz uzak, Mayaların yerleşim yeri).

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.