Beyşehir Gölü Milli Parkı

Beyşehir Gölü Milli Parkı

Beyşehir Gölü Milli Parkı

Bünyesinde sulak alanlar, adalar, ormanlar ve farklı ekosistemler barındıran, hayati öneme sahip Beyşehir Gölü ve yakın çevresi ülkemize has (endemik) pek çok bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Milli Park sınırları içinde 85 familya, 305 cins, 545 tür, 140 alt tür ve 54 varyete yer almaktadır. Milli Park alanı içinde bulunan 560 taksonun 88’i endemiktir. Lübnan Sediri, Adi Ardıç, Katran Ardıcı, Göknar, Karaçam, Kermes Meşesi, Dişbudak, Ceviz, Karadut, Erkek Eğreltiotu, Dağ Lalesi, Haşhaş, Boyacı Kökü, Adaçayı, Kardelen, Sıklamen ve Sarıkokulu milli parkta ve yakın çevresinde yayılış gösteren bazı önemli bitki türleridir. Biyoçeşitlilik bakımından ülkemizdeki diğer göller ile karşılaştırıldığında, Beyşehir Gölü’nün zengin bir balık faunasına sahip olduğu söylenebilir. 1980’li yılların başlarına kadar yaşayan balıklar; Sazan, Akbalık (Tatlı Su Kefali), Gökçe, Kızılca, Sıraz, Yağ Balığı, Yılan Balığı, Kaya Balığı ve Kerevit iken, 1980’li yıllardan günümüze kadarki zamanda bulunan türler ise Sazan, Levrek (Dişli Balık), Sudak, Kadife, gümüş, gümüşi havuz balığı ve Çin Sazanı'dır. Bu türlerden sudak, kadife gümüş ve gümüşi havuz balıkları, göle sonradan aşılanan balık türleridir. Bununla birlikte gölde endemik 9 iç su balığı türü daha var. Bunların 5 tanesi dünya üzerinde sadece Beyşehir Gölü’nde bulunuyor.

KARABURUN PLAJI

Yeşil ile mavinin iç içe olduğu Beyşehir sahillerinde kamping yapmak mümkündür. Üstünler Kasabası Karaburun Mevkii’nde 2 km. kumsalı bulunan Karaburun plajı, yüzmeye, su sporları ve kamping yapmaya elverişli, mükemmel bir ortama sahiptir.

LEYLEKLER VADİSİ

Beyşehir Gölü kıyısında yer alan ve coğrafi güzellikleri ile bölgenin en önemli mesire alanları arasında gösterilen Yeşildağ Mahallesi, tarihî ve doğal güzelliklerinin yanı sıra her yıl ilkbaharda binlerce leyleğin gelip yuva kurduğu leylekler vadisi ile de doğa ve hayvan severlerin uğrak yeri haline gelmiştir. İlkbahar mevsiminden itibaren dönüş yolculuğuna kadar çok sayıda leyleği barındıran, yerli ve yabancı turistler ile fotoğraf severlerin büyük ilgisini çeken Leylekler Vadisi Beyşehir’e 30 km. uzaklıktadır. Bir başka koloni de Adaköy beldesindedir orada da 45 leylek yuvası bir arada bulunmaktadır.

ANAMAS DAĞI VE KARAGÖL

Nasıl Beyşehir’siz Beyşehir Gölü anılmazsa, Anamaslar'da Beyşehir'siz anılmaz. Toros Sıra Dağları’nın bir kolu olan Anamaslar, bitki örtüsü ve iklim yönünden çok farklı özelliklere sahiptir. Toroslar’ın bir kolu olan Anamaslar, ilçede geniş yer tutar ve türlü adlarla yelpazelenerek yayılırlar. Kuzey batıdan güneydoğu doğrultusunda uzanan Anamas Dağları, batıdan ve güneybatıdan yüksek ve sarp dikliklerle ovaya inerler. Dedegül, Kartos, Dumanlı, Naldöken, Dip poyraz, Anamas dağının başlıca tepeleridir. Karagöl, Anamas Dağları üzerinde, Kurucuova Kasabası’nın 15 km. güneybatısında 2.500 metre yükseklikte, 15 dekar alanlı bir krater gölüdür. Karagöl’ün batı yakasındaki sarp kayalıklarda yaz - kış kar ve buz eksik olmaz. Ormanlık bölge ise daha aşağıda kalır. Anamas Dağları dağcılık sporu açısından elverişli olup, bu sporla ilgilenenler dağda zirve tırmanışları gerçekleştirmektedirler.

Beyşehir Gölü Milli Parkı

MESİRE YERLERİ

Gölün çevresi, yorucu şehir hayatının yarattığı stresten uzaklaşmak ve doğanın tadını çıkartarak dinlenmek/eğlenmek isteyenler için oldukça uygundur. Şehrin merkezinde, Anamas Dağı eteklerinde ve ilçenin çoğu mahallesinde muhteşem manzara eşliğinde mükemmel bir piknik vadeden birbirinden güzel pek çok piknik alanı, mesirelikler ve kamp yerleri vardır.

YAKAMANASTIR TABİAT PARKI

Ülkemizin en büyük Milli Parkı olan Beyşehir Gölü Milli Parkının eşsiz peyzaj ve manzara bütünlüğü arasında tam bir dinlenme ve rekreasyon amaçlı bir tabiat parkımızdır. Orman ve eşsiz manzara arasında doğa yürüyüşü (tracking), dağ bisikleti, yamaç paraşütü, karavan ve çadır kampı, konaklamak için bungolov evler ve günübirlik rekreasyon amaçlı eğlenme ve dinlenmek için en uygun ender alanlardandır. İlçe merkezine  5 km olup asfalt yol ile ulaşılır.

TİTREK KAVAK TABİAT ANITI

Yakamanastır mesire alanı içerisindedir. 100 yaşında, 20 metre boyunda, 2.5 metre çapında gövdeye, 8 metrelik çevre genişliğine sahip olan kavak ağacı 27 Eylül 1994 tarihinde Tabiat Anıtı olarak koruma altına alınmıştır.

BEYŞEHİR MUTFAĞI

Beyşehir mutfağı farklı yemek türleri, kullanılan malzemeler ve pişirme usulleri ile incelenmeyi bekleyen Anadolu köy mutfağının zengin örneklerinden birisidir. Sazan levrek ve diğer tatlı su balık türlerinin farklı bir şekilde kullanılması ile hazırlanan Beyşehir’e özgü balık yemeklerinin sayısı bir hayli fazladır. Göl kenarında ve ilçede bulunan balık restoranlarında her damak zevkine uygun balık pişirilmektedir. Göl kıyısında lezzetli balıkları yerken dünya literatürüne geçmiş eşsiz gün batımını izlemenin keyfini sürebilirsiniz Ayrıca yörede Konya’ya özgü çorbalardan Tayga, Mercimekli Oğmaç, Arabaşı, Tandır, Bamya, Süt, Tutmaç ve Erişte Çorbası, Et yemeklerinden, Fırın Kebabı, Etli Ekmek, Çullama, İki Bıçak Arası Ciğer, Topalak Köfte  ve Cella, Sebzelerden Ekşili, Yumurtalı Kabak, Zülbiye (Papaz Yahisi), Patlıcan Bayıltan, Lahana Kapaması, Patlıcan Söğürmesi ve Çöpleme böreklerden ise Peynirli Kıymalı Börek, Kıkırdaklı Börek, Tandır Saç, Sedirler ve Tatar Böreği bulunabilmektedir.

Beyşehir Gölü Milli Parkı

BEYŞEHİR SAZANI

Beyşehir Gölü içme suyu olarak kullanılabilen nadir kaynaklardan biridir. Sazan pek çok yerde çıkar ama Beyşehir gölünün suyu tatlı ve dünyanın en temiz sularından biri olduğundan, aynı zamanda da doğal beslendiğinden eşsiz bir lezzete sahiptir. Diğer göllerde, çay, baraj ve gölet gibi yerlerde yetişen sazanlardan çok daha lezzetlidir. Hazırlanması ve pişirilme teknikleriyle Beyşehir’e özgü balık yemeklerinin sayısı bir hayli fazladır. İlçenin balık restoranlarında her damak zevkine uygun balık pişirilmektedir.

BEYŞEHİR TARHANASI

Beyşehir'in tamamen kendine özgü tarhanasının geçmişi çok eskilere dayanır. Bir rivayete göre, Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine çıkmadan önce, çölü geçerken bozulmayacak bir gıda yapılması talimatını vermiş. Sarayda yapılan Peksimet çöl sıcağına en fazla sekiz gün dayanmış. Sonrasında ise Beyşehir Tarhanası keşfedilmiş. Beyşehir ve çevresinde yapılan tarhananın aşırı sıcağa uzun süre dayanıklılığı ve besleyici yönünün çok güçlü olmasından dolayı tarhana sefere çıkarken yaptırılırmış.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.