Burundi nerededir?

Burundi nerededir?

Turist gitmeyen ATM’si bile olmayan fakir ülke

Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Görülmeye değer birçok doğal zenginliğe sahip olan Burundi; Büyük Göller bölgesinde yer alan yüksek yaylaların olduğu dağlık küçük bir ülkedir.

Burundi ya da resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Ruanda, Tanzanya ve büyük bir kısmı Tanganika Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti 2019’dan eri Gitega'dır. Daha önceki başkent nüfusun çoğunluğunun yaşadığı Bujumbura’ydı.

Görülmeye değer birçok doğal zenginliğe sahip olan Burundi; Büyük Göller bölgesinde yer alan yüksek yaylaların olduğu dağlık küçük bir ülkedir. Kirundi, ülkenin resmi dilidir. Aynı zamanda Rundi olarak da tanımlanır. Para birimi Burundi frangıdır. Ülkede ATM bulunmadığından dolayı gidecek olanların yanında nakit para taşıması gerekmektedir.

Ülke ismi Bantu dilinde Rundiler'in yaşadığı ülke anlamına gelmektedir.

DAĞLIK VE YAYLALIK BİR ÜLKE

Ülkenin toplamda sahip olduğu 1.140 km sınırın 315 km'si Ruanda, 589 km'si Tanzanya ve 236 km'si Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile oluşmaktadır. Ülke genel olarak dağlık ve yaylalık bir ülkedir. Burundi'de yüksek yaylalar ortalama 1.400 ile 1.800 m yükseklikte yer almaktadır ve bu yüksek yaylalar ülkenin en yüksek noktasına kadar ulaşmaktadır. Ülkenin en yüksek noktasını 2.684 m ile başkent Bujumbura'nın 30 km güneydoğusunda bulunan ve Burundi yüksek yaylasının bir parçası olan Heha Dağı oluşturmaktadır.

YILDA İKİ DEFA YAĞMUR SEZONU YAŞANIR

Burundi konum olarak ekvatora yakın bir konumda olmasına rağmen yükseltilerin çok olması nedeniyle hafif nemli bir iklime sahiptir. Bölgede hakim olan sıcak ekvator iklimi dönemsel doğu Afrika iklimi ile üst üste gelmesi sonucu yükseltilerin de etkisi ile iklim yumuşamaktadır. Ülkenin orta bölümlerinde yer alan yaylarda sıcaklık ortalaması 20 °C düzeyinde olup, Tanganika gölü civarında yıllık sıcaklık ortalaması 23 °C, dağlık kesimlerde ise 16 °C seviyesindedir. Burundi genelinde yılda iki defa yağmur sezonları yaşanmaktadır. Bu yağmur sezonlarından kısa olanı Eylül-Kasım aylarında, uzun dönemi ise Şubat-Mayıs arasında yaşanmaktadır. Burundi genelinde ortalama yağış miktarı genellikle 1.300 mm ile 1.600 mm arasında gerçekleşmekte olup, genel olarak Burundi ortalaması 1.000 mm seviyesindedir. Yıllık yağışlardaki düzensizlik ve buna bağlı yaşanan kuraklık ve yoğun yağışların art arda gelebilmesi tarım üzerinde olumsuz etki yaratmakta olup, dönem dönem kıtlık yaşanmasına da neden olabilmektedir.

Burundi nerededir?

BİTKİ ÖRTÜSÜ VE YABAN HAYAT

Ülkedeki belli bölgeler genel olarak tarımsal faaliyetler gerçekleştirmek adına tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Ülkedeki yüksek kesimlerde mevcut olan nemli, sisli ve soğuk iklim emsalsiz bitki örtülerinin oluşmasında başlıca etkenler arasında yer almaktadır.

Burundi genelinde leopar, aslan, babun, zebra ve antilop çeşitleri görülebilmektedir. Bunlara ilaveten timsah ve su aygırı da sulak alanlarda yaşam sürdürmektedir.

HAKİM DİN; HRİSTYANLIK

Burundi genelinde hakim olan din Hristiyan dinidir. Buna göre nüfusun % 84'ü Hristiyan inancına göre yaşamını sürdürmektedir. Bu oran içerisinde Katolik mezhebine mensup Hristiyanların oranı % 62,1, Protestan mezhebine mensup % 21,6 ve diğer Hristiyan mezheplerine mensupların oranı da % 2,3 düzeyindedir. İslamiyet ülke içerisinde en yaygın ikinci din konumunda olmasına rağmen nüfusun sadece % 2,5'i İslami inancına göre yaşamlarını sürdürmektedir. Bu iki dini haricinde diğer dinlere inanların oranı % 3,6, herhangi bir din bildirimi bulunmayan nüfusun da oranı %7,9 seviyesindedir.

Burundi nerededir?

SOSYAL DURUM

Ülkede temiz su kaynaklarına ulaşabilen nüfusun oranı genel Afrika ortalamasına göre yüksek düzeyde olup, 2012 tahmini verilerine göre nüfusun % 75,3'ü temiz kaynaklardan su temin edebilmektedir. Tam teçhizatlı sağlık hizmetlerinden yararlanma oranının düşük olduğu ülkede, nüfusun % 47,5'i bu yönde bir hizmet alabilirken, % 52,5'i ilkel şartlarda sağlık hizmeti alabilmektedir. Ülke içerisinde ishal, hepatit, tifo, sıtma, humma ve kuduz çok sık görülen hastalıklar arasındadır. AIDS, Afrika kıtasının genelinin aksine düşük oranda görülmekte olup, bu oran 2013 tahmini verilerine göre %1,03 düzeyindedir.

Ülke genelinde 5-14 yaş aralığında bulunan çocukların 2005 verilerine göre %19'u çocuk işçi olarak kullanılmaktadır.

DÜNYANIN EN FAKİR ÜLKESİ

Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Ülke ekonomisinin en önemli parçasını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır. Ülke nüfusunun yaklaşık olarak % 85'i direkt ya da dolaylı olarak tarımsal faaliyetler içerisinde yer almaktadır. Kahve, manyok, muz, mısır, tatlı patates ve sebze ekilen ve yetiştirilen en önemli tarım ürünlerini oluşturmaktadır. Tarımsal faaliyetlerin yanı sıra hayvancılıkta toplum arasında yaygın olarak gerçekleştirilmektedir.

Burundi nerededir?

DİKKAT ÇEKEN ÖZELLİKLERİ

1- Sadece 10 milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkede insanların ortalama yaşam süresi sadece 50 yıl. Bunun en büyük sebebi de fakirlik.

2- Bu ülkede yaşayan insanlar fakir olduklarından dolayı aynı zamanda dünyanın en mutsuz insanları olarak bilinmekte. Ortalama bir kişinin yıllık geliri ise sadece 878 Türk Lirasına tekabül ediyor. Bunun anlamı 7 çocuklu bir babanın aylık 75 liralık bir maaşla ailesini geçindirmesi demek.

3- Ülkede bulunan iki büyük topluluğun başlattığı iç savaş 1993 yılından 2005 yılına kadar sürmüştür. Savaş sırasında hükümetin davranışı tüm dünya tarafından soykırım olarak nitelendirilmiştir.

4- 2005 yılında yapılan Başkanlık seçimi sonuçlarını kabul etmeyenler arasında tam 300 Bin kişi öldürülmüştür.

5- Burundi’ye seyahat etmek isteyen pek çok ülke vatandaşlarına Burundi hakkında önemli bilgilerin bulunduğu bir uyarı kitapçığı verilmektedir. Bu kitapçıklarda buraya yapılacak olan seyahatlerde ciddi sıkıntılarla karşılaşılacakları belirtilmektedir.

6- Burundi’ye gelmeyi göze alanlar buranın muhteşem doğasını da yakından görme fırsatı bulacaklardır. Elbette hayatta kalabilirlerse.

7- 2015 yılından beri bu ülkeye hiçbir ülkeden herhangi bir turist gitmemiştir. Bu yüzden eğer gitmek isterseniz size yardımcı olacak hiçbir kaynak bulamayacaksınız.

8- Vizenizi aldığınızı varsayıp yola çıkarsanız ilk sürpriz terör şüphesinin olduğu başkentteki Bujumbura havaalanı yerine komşu ülke Ruanda’ya inip karayolu ile Burundi’ye geçmek zorunda kalmanız olacak.

9- Burundi dünyanın en fakir ülkesi olduğundan dolayı burada benzin bulunmadığın yollarda araba da yoktur.

10- Dünyaya gelen her beş çocuktan bir tanesi henüz beş yaşına gelmeden doğal sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.