Büyük Okyanusundaki Pitcairn Adaları
Pitcairn Adaları; Büyük Okyanus'un güneyinde volkanik kökenli adadır. Tahiti'nin 2170 km güneydoğusunda yer almaktadır ve dünyanın nüfus bakımından en küçük ülkesidir. Pitcairn Adası dışında, üzerinde yerleşme bulunmayan Oeno, Henderson ve Ducie adalarıyla beraber Birleşik Krallık'a bağlı Pitcairn Adaları Denizaşırı Toprağı'nı oluşturur. Deniz yüzeyinden yaklaşık 300 m yükseklikte engebeli bir yarı kraterdir. Sarp kayalarla çevrili olan adada astropik bir iklim hüküm sürer. 1767'de İngiliz deniz subayı Philip Carteret'in keşfettiği Pitcairn Adası, adını burayı ilk gören Robert Pitcairn adlı denizciden almıştır. Tahiti'den Batı Hint Adalarına yük taşıyan Bounty adlı İngiliz kraliyet gemisinin tayfaları, ikinci kaptan Fletcher Christian önderliğinde ayaklandılar ve kaptan William Bligh ile ona sadık kalan denizcileri gemiden bir filikayla uzaklaştırarak Tabuai Adalarına yöneldiler. Üzerinde insan yaşamayan Pitcairn'e ulaştıktan (1790) sonra gemiyi yaktılar. Orada kendilerini unutturan ayaklanmacıların kurduğu koloniyi 1808'de Amerikalı balina avcıları buldu. 1831'de Tahiti'ye yerleştirilen adalıların çoğu yeni yerlerinden memnun kalmadıkları için Pitcairn'e geri döndüler. Bundan sonra, ada balina avcılarının ve ABD ile Avustralya arasında sefer yapan yolcu gemilerinin uğrak limanı oldu.
1856'da nüfus fazlalığı sebebiyle ada halkının bir kısmı Norfolk Adasına taşındı. Günümüzde, Pitcairn Adasının nüfusunu ayaklanmacı gemicilerle onların Tahitili eşlerinin soyundan gelenler oluşturur. 1898'de Birleşik Krallık'ın Batı Pasifik Yüksek Komiserliği'nin yönetimine verilen ada, 1952'de bir İngiliz kolonisi olan Fiji'ye bağlandı. Fiji'nin 1970'te bağımsızlığını kazanması üzerine, Yeni Zelanda'daki İngiliz büyükelçisi Pitcairn valisi sıfatıyla adanın yönetimini üstlendi. Adada 2004 yılında küçük kız çocuklarının cinsel istismarından kaynaklı 7'si Pitcairn'de yaşayan, diğer 6'sı olaylardan sonra kaçmış 13 erkek suçlu bulundu. Bunların içerisinde zamanın ada yönetim kurulu başkanı Steve Christian'da vardı. Ülkede arıcılık, balıkçılık, meyve-sebze toplama yapılmasının yanında temel geçim kaynaklarından biri de posta pulu ihracatıdır. Bir turizm merkezi olan ülkede hediye eşya satımlarından da gelir elde edilmektedir.
BAŞKENT ADAMSTOWN
Adamstown, Pitcairn Adası’nın başkentidir. Bu köy; dünyanın en küçük başkenti olarak tarihe geçmiştir. Çünkü burada hükmet tarafında yerleştiren 6 aile yani 50 kişi yaşamaktadır. Bunlar dışında kimse yaşamıyor. Burada 1 okul, 1 kilise, 1 hapishane, 1 postane, 1 cafe, 1 pansiyon, 1 dükkan ve birkaç ev bulunur. Buraya ziyaret etmek için turistler gelmektedir. 47 kilometre kare yüzölçümüne sahip volkanik adada Pitkernce konuşuluyor. Bu dilde İngilizce’nin farklı bir lehçesidir. Bu ada dünya ülkelerine oldukça uzak bir yerdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.