Çekya nerededir?

Çekya nerededir?

Çok sayıda mimari hazinenin yanı sıra, doğal güzellikleriyle Avrupa’nın gözdesi; ÇEKYA

Avrupa’nın ortasında yer alan ve Ortaçağa yaslanan tarihi eserleri ile zengin bir kültürel mirasa sahip olan Çekya; başkent Prag başta olmak üzere turistlerin çok ilgisini çeken bir ülkedir.

Çekya, kuzeyinde Polonya, batısında Birleşik Almanya, güneyinde Avusturya, doğusunda Slovakya tarafından çevrili olan bir Orta Avrupa ülkesidir. Çekoslovakya Birinci Dünya Savaşı sonunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun parçalanması neticesinde kurulmuştur. Başkent Prag’ın yanı sıra Karlovy Vary ve Plzen büyük kentlerdir. Orta Bohemya’da Vltava nehri üstünde bulunan Prag, ülkenin geçmişten bugüne kültürel ve tarihi mirasını taşımaktadır. Müzeleri, kiliseleri, opera binaları, daracık romantik sokakları ile tarihi ve doğal güzellikleri ile tüm dünyadan turistlerin uğrak yeridir.

Çekya nerededir?

2 COĞRAFİ BÖLGE

Çekya batıdan doğuya doğru iki coğrafi bölgeye ayrılır. Bunlar batıda “Bohemya”, doğuda “Moravya” bölgeleridir. Bohemya ülkenin batısında, dört tarafı ortalama 1000-1500 m yüksekliğe sahip dağlarla çevrili olan dörtgen biçiminde bir yayladır. Bölgenin kuzeyinde Krkonose Dağları (en yüksek tepesi 1603 m), kuzey batıda Krusme Dağları, doğusunda ise Moravya bölgesine sınır teşkil eden Moravya Tepeleri vardır. Güney batıdaki Bohemya Dağlarından çıkan Vltava Irmağı güney kuzey doğrultusunda bölgeyi aştıktan sonra, Krkonose Dağlarından çıkarak Bohemya bölgesinin kuzeyini sulayan ve ülkeden çıkan Elbe Nehrine karışır. Bölgenin önemli akarsularından bir diğeri olan Ohre de kuzeybatı kesimlerini suladıktan sonra Elbe Nehrine katılır.

Moravya, Çekya’nın orta kısmını teşkil eden, kuzeyden güneye doğru gidildikçe alçalan bir ova şerididir. Kuzeyinde Jesenik Dağları ile çevrili olan bölge, batısında Moravya Dağları ile Bohemya bölgesinden, doğudaki Beskydy ve Bile Karpat Dağları ile Slovakya’dan ayrılır. Oder Nehrinin de suladığı bölgeyi kuzey güney istikametinde kateden Morava Nehri pek çok küçük akarsuları da bünyesinde toplayarak güneyde Tuna Nehriyle birleşir.

Çekya nerededir?

KIŞLAR SOĞUK, YAZLAR SERİN

Denizden uzak bir Orta Avrupa ülkesi olan Çekya’da, diğer Orta Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kışları sert soğukların hakim olduğu kara iklimi vardır. Yazların serin geçtiği ülkede, yıllık sıcaklık ortalamaları seneden seneye büyük dalgalanmalar gösterir. Kışın ülkede hava her zaman sıfırın alında olur. Senelik yağış ortalaması bölgelere göre 1000-1500 mm arasında değişir. Yüksekliği fazla olmayan ovalık bölgelerde yağış miktarı 1000 mm civarında bulunurken, yüksek dağların bulunduğu yerlerde dağların yağmur bulutlarını tutması ve yoğunlaştırıcılık vazifesi görmesi, senelik yağış miktarının ortalama 1500 mm civarında olmasını sağlar. Yağışlar kışın genellikle kar şeklinde olur.

Çekya nerededir?

GEZİLEBİLECEK YERLER

Başkent Prag’da başta Prag Kalesi olmak üzere tarihi binalar çok görkemlidir. Gotik ve Barok döneme ait pek çok kilise bulunur. Bunların yanısıra Old Town meydanı ve kulesi çok ilgi çekicidir. Meydanın çevresinde bulunan Tyn Katedrali, St. Nicolas Kilisesi ve Astronomik saat görülmeye değerdir. Tüm bunları birbirine bağlayan Vltava nehri üzerinde uzanan Charles köprüsü, turların vazgeçilmez öğelerindendir. Ulusal Müze başta olmak üzere pek çok müze, galeriler ile kent, sanat ve tarih tutkunlarına farklı alternatifler sunmaktadır. Başkentin bir diğer önemli bölgesi muhteşem doğası ile Petrin tepesidir, burada bulunan Petrin kulesi Paris’te bulunan Eyfel Kulesi’nin bir benzeridir. Bir diğer turizm bölgesi olan Karlovy Vary’de bulunan şifalı sular ve çevresinde bulunan tesisler Devlet Adamlarından, dünyaca ünlü sanatçılara kadar pek çok ziyaretçi çekmektedir.

KÜLTÜR VE EĞLENCE

Avrupa’nın kültür merkezlerinden olan Başkent Prag’da bulunan pek çok galeri, opera ve konser salonları ve eğlence merkezleri yıl boyu pek çok festival ve etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Ulusal Tiyatro, Ta Fantastika, Black Light gibi pek çok tiyatro salonunda dünyaca ünlü gösteriler ve şovlar sergilenmektedir. Bunların yanı sıra yıl boyunca moda şovları, sinema ve müzik festivalleri tüm ülkede düzenlenmektedir.

Çekya nerededir?

ÇEKYA’NIN MUTFAĞI

Dünyaca ünlü bir turizm şehrinin başkenti olan ülkede her zevke ve ihtiyaca uygun mutfak bulunmaktadır. Yerel lezzetlerin sunulduğu mekanlarda bulunan ülkede yemek kültürü üst düzeydedir. Ülkeye ait yemekler ve içeceklerin bolca servis edildiği kafeler ve restoranlara şehirlerin her köşesinde rastlanabilir. Bira ülkenin milli içeceğidir.

GENİŞ ALIŞVERİŞ İMKANI

Başkent Prag başta olmak üzere, ülkeye özgü hediyelik eşyalar hemen her yerde bulunuyor. El yapımı mücevherler, kuklalar, ülkenin kültürünü yansıtan pek çok şey bulmak mümkün. Özellikle Prag’da bulunan The Vinoh Palac Flora, Novy Smichov ve Metropole Zlicin gibi büyük alışveriş merkezlerinde dünya markaları, özel moda evlerinde tüm ihtiyaçlara yanıt verebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.