Cezayir nerededir?

Cezayir nerededir?
Afrika kıtasının yüzölçümü olarak en büyük ülkesi Cezayir, aynı zamanda dünyanın en fazla petrol rezervine sahip ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Cezayir ya da resmi adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'dadır ve Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesidir. Cezayir'in komşuları kuzeydoğuda Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Moritanya ve Mali, batıda Fas ve Batı Sahra'dır. Etnik açıdan bir İslam, Arap ve Berberi ülkesidir. Ülke ismi (El Cazayir) Arapçada "adalar" anlamına gelir. Afrika’nın en büyük ülkesi olan Cezayir’de birçok medeniyet hüküm sürmüştür. Bu nedenle tarihi yerler bakımından oldukça zengindir. Mimari yapısıyla dikkat çeken ve tarih kokan camiler ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktadır. Sahra Çölü’nde develerle seyahat tavsiye edilen faaliyetlerdendir. Deniz ve çölün buluştuğu Cezayir şehri ülkenin başkentidir. Resmi dilleri Arapça başta olmak üzere Fransızca ve Berber dilleridir. Para birimi olarak Cezayir dinarı kullanılmaktadır.  Cezayir vize isteyen ülkeler arasındadır, gitmeden önce vize başvurunuzu yapmış ve Cezayir’e vize almış olmanız gerekmektedir. Afrika kıtasının yüzölçümü olarak en büyük ülkesi Cezayir, aynı zamanda dünyanın en fazla petrol rezervine sahip ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Son yıllarda inşaat sektörüne yapılan yatırımların arttığı Cezayir, birçok Türk inşaat firmasına ev sahipliği yapıyor. Kuzey Afrika'da, Akdeniz kıyısında, Fas ve Tunus'un arasında yer alan Cezayir topraklarının yüzde 80’i çöl bölgesi Sahra’da yer alıyor.

Cezayir nerededir?

132 YIL SÜREN FRANSIZ SÖMÜRGESİ

300 yıl Osmanlı hakimiyetinin sürdüğü Cezayir’de, 1830 yılında Fransa’nın sömürge dönemi başladı. Ülkenin bağımsızlık tarihinde önemli bir figür olan Emir Abdulkadir, Fransızlara karşı silahlı direnişi organize etti fakat tüm çabalarına rağmen 1847 yılında Fransa Cezayir’in tamamını ele geçirdi. 132 yıl süren sömürge döneminde Fransa, Cezayir’de birçok ihlal ve kıyım gerçekleştirdi, yüzbinlerce insanı sistematik bir biçimde katletti. Cezayir Milli Kurtuluş Cephesi öncülüğünde 1962 yılında bağımsızlığını kazanan ülkenin ilk devlet başkanı Ahmed bin Bella oldu. 1989 yılında halkoylamasıyla kabul edilen yeni anayasa ile Cezayir, çok partili sisteme geçti.

Cezayir nerededir?

EKONOMİSİ GİTTİKÇE BÜYÜMEKTEDİR

Cezayir, Afrika kıtasının en zengin ülkelerinden biridir. Yıllık 113,6 milyar dolarlık Gayri safi millî hasıla ile kıtanın en büyük beşinci iktisadına sahiptir. Para birimi 'Cezayir Dinarı'dır. Cezayir, önemli bir doğal gaz (üretimde dünya 5.si, ihracatta 4.sü gelir) ve petrol (üretimde 13., ihracatta 9.) üreticisi ve ihracatçısıdır. Ülkenin güney batısında demir, güney ucunda ise uranyum ve çinko yatakları bulunur. Ekonomik açıdan büyük gelişme kaydeden, zengin petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip Cezayir’de geçen 10 yılda zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum da büyüdü. Hükümetin kamu sektöründe çalışanların sayısını arttırma politikası ve yüksek büyüme oranları, son yıllarda işsizliğin bir ölçüde azalmasını sağladı. Komşuları, Libya, Nijer, Mali ve Moritanya olan Cezayir’in yüzde 10’luk kısmını oluşturan verimli tarım  alanlarına sahip kuzeyinde tahıl, sebze, zeytin ve meyve üretimi destekleniyor. Cezayir, bakla tarımında dünya 1.si, incirde 5.si, hurmada 6.sı, kayısıda 9.su, bademde 10.su gelir, buna karşın tarım ürünlerinin büyük kısmını ihraç edemez.

Cezayir nerededir?

İSLAM MEDENİYETİ KÜLTÜRÜ ŞEKİLLENDİRİR

Cezayir kültürünün en önemli unsurunu İslam medeniyeti oluşturur. Ülke nüfusunun %99'dan fazlasını Müslüman kökenliler oluşturur. Hıristiyanların oranı % 0,1 kadardır. 1960'ta sayıları 160.000'i bulan Musevilerden sadece 200 kadarı kalmıştır. 2005'ten beri şeriat hukuku orta dereceli okullarda zorunlu ders haline getirilmiştir. Cezayir müziğinin ülke dışında en çok bilinen türü rai'dir. Rai, çobanların folklorik müziğiyle popun bir karışımıdır. Cheb Khaled ve Cheb Mami gibi uluslararası yıldızlar bu tarz müzikle ün kazanmıştır. Cezayir içinde ise sözel ağırlıklı eski şaabi türü müzik halk tarafından tercih edilmektedir. Kabile müziği de kıvrak tonlarıyla beğeni toplamaktadır. Kıyı kentlerinde Endülüs göçmenlerinin getirdiği Endülüsi müzik, klasik bir tarz olarak günümüzde de dinlenmektedir.

Cezayir nerededir?

TURİZM AÇISIMNDAN GELİŞMEMİŞTİR

Komşu ülkeleri Fas ve Tunus’ta turizm sektörünün, ekonomilerinde önemli yeri olmasına karşılık, Cezayir turizm açısından gelişmemiştir. Bu sektörün gayri safi yurtiçi hasılaya katkısı % 1 olup ülkeye gelen turist sayısı 200 bin dolayındadır. Bu turistlerin de büyük bir bölümü yurtdışındaki Cezayirliler ile iş amacıyla gelenlerden oluşmaktadır. Turizmin gelişmemesindeki en önemli etkenler ülkedeki 90’lı yıllarda yaşanan terör döneminin halen izlerinin bulunması ve alyapı, otelcilik, restorancılık ve turizme yönelik tesislerin yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Ancak, hükümet 2025 yılı hedefinde altyapıyı iyileştirerek özellikle sahil şeridinde otel ve tesisler yapmayı planlamaktadır. Ayrıca, sahra turizmini de geliştirerek yılda 1 milyon turist çekmeyi amaçlamaktadır.

Cezayir nerededir?

CEZAYİR MUTFAĞI

Cezayir yemekleri Akdeniz mutfağının özelliklerini gösterir. Bazı yemekler ülke genelinde pişirilse de çoğu yereldir ve kültürel çeşitliliğe delalet eder. Bu durum, yerel coğrafya, iklim ve tarihin bir sonucu olarak zamanla ortaya çıkmıştır. Buğdaydan yapılan, et veya sebzeyle servis edilen kuskus, merguez (mergez), el açması kurutulmuş inçe hamurun üzerine et sosu dökülerek yapılan ve Msila, Batna, Setif, Konstantin ve Biskra yöresinde daha çok bilinen şakşuka tipik yemeklerdir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.