Çin Halk Cumhuriyeti

Çin Halk Cumhuriyeti

Dünyanın en kalabalık ülkesi ve en büyük 2. ekonomisi

Rusya ve Kanada'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü, Asya Kıtası'nın ise en büyük yüzölçümüne sahip ülkesidir. Dünya nüfusunun yaklaşık %20'sini Çinliler oluşturmaktadır.

Çin; Asya kıtasının doğusunda yer almaktadır. Doğuda KoreDemokratik Halk Cumhuriyeti; güneydoğuda Makao; güneyde Laos, Birmanya, Vietnam, Hindistan, Bhutan, Nepal; batıda Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan; kuzeyde Moğolistan Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu ile komşudur. Çin’in toplam kara sınırları uzunluğu 20 000 km’den fazladır. Çin'in doğusunda Doğu Çin Denizi ve güneydoğusunda Güney Çin Denizi yer almaktadır. Çin anakarasının toplam sahil uzunluğu 18 bin km’den fazladır.  1,5 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti, kurulduğu 1949 yılından bu yana sürekli iktidarda olan Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından tek parti rejimi ile yönetiliyor. Popüler şehirleri:  Pekin,  Şangay, Hong Kong, Wuhan, Chongqing ve Guangzhou, Xian, Harbin, Hangzhou, Huangshan, Jinan, Kaşgar, Lijiang, Luoyang, Sanya ve Suzhou’dur.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 2. EKONOMİSİ

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin; maden ve mineraller yönünden zengin bir ülkedir. Aralarında demir, demir alaşımlı metal cevherleri, fosfat, tungsten, molibden ve titanyumun bulunduğu yaklaşık 17 maden ve mineral türünde dünya lideri konumunda bulunmaktadır. Bu arada Çin, uzay teknolojisi ve elektronik alanında kullanılan bazı ender bulunan madenlerin de artan orandaki üretici ve ihracatçısıdır. Rusya ve Kanada’dan sonra yüzölçümü en geniş ülke olan Çin Halk Cumhuriyeti, sahip olduğu hidroelektrik güç potansiyeli ve kömür rezervleri açısından da dünya birincisidir. Ancak üretilen kömürün kalitesi düşüktür. Yer yer karşılaşılan enerji darboğazları ülke ekonomik gelişmesinin en önemli engellerinden biri olarak görülmektedir. Hali hazırda toplam enerji ihtiyacının %70’i kömürden elde edilmektedir. Çin önemli bir ham petrol ithalatçısıdır.

ÇİN'DE İKLİM

İlkbahar ve sonbaharda gündüz sıcaklıkları  +20 ile +30 derece arasında değişmektedir, yine de geceleri çok soğuk olabilir. Farklı iklimi nedeniyle, Çin'in farklı bölgelerinde hava önemli ölçüde değişiklik gösterir. İlkbaharda, Çin'in doğusunda hava sıcaklığı nispeten ılımlı; hava soğuk, rüzgârlıdır ve nadiren kum fırtınaları görülebilir, hava ağırlıklı olarak kurudur. Yaz aylarında, doğuda hava sıcaklığı +24 derecenin üzerine çıkarken, maksimum yağış miktarı yaz döneminde düşer. Şaşırtıcı bir şekilde, sonbaharın ilk ayları en güneşli zamanlardır ve hava oldukça yumuşaktır. Hava sıcaklığı +15 ile + 20 derece arasında seyreder. Çin'in doğusundaki kışlar oldukça soğuk geçer. Hava sıcaklığı sıfırın altına düşer, ancak yine de Tien Shan bölgesi, ülkenin batısı gibi soğuk değildir. Çin'in en soğuk bölümü olan Turpan Havzası'nda, kışın hava sıcaklığı -10 ile -50 arasında değişmektedir.

ÇİN MUTFAĞI

Çin Halk Cumhuriyeti çok çeşitli ve lezzetli yemekleri ile ünlenmiştir. Çin mutfağı dünya çapında çok büyük bir şöhrete sahiptir ve ülkenin neredeyse beş bin yıllık tarihinin kültürünü de temsil eder. Ülke mutfağının çeşitliliği Çin mutfağını, dünyanın en iyi 3 mutfağı arasına sokmuştur. Çin'deki temel gıda genellikle pirinç ve buğdaydır. Darı, mısır, karabuğday, patates, tatlı patates ve birçok baklagiller de yaygındır. Pilavın yanı sıra buharda pişmiş ekmek, erişte, kızartılmış bükülmüş hamur çubukları, buharda pişirilmiş ekmekler, çeşitli yulaf ezmeleri, kekler ve özel yöresel lezzetleri olan atıştırmalıklar Çin’de yemek masalarının en önemli zenginlikleridir. Ülkenin bazı kesimlerinde yabani hayvanlar karşı özel bir ilgi vardır. Kedi, köpek, yılan, yarasa ve çekirge gibi hayvanları tüketmektedirler.

TURİZM:

 

Çin’de turizm, en hızla gelişen sektörlerinden biridir. Geçtiğimiz yıllarda, Çin’de seyahat engellerinin kaldırılması, kara yolları, hava yolları ve tren gibi ulaşım araçlarında önemli yatırımların yapılması ve halkın gelir seviyesinde yükselme sayesinde Çinliler için yerel turizm çok daha kolaylaştı. Mutfağı, lüks alışveriş merkezleri ve tarihi yapılarıyla, Pekin elbette Çin turizminin de can damarı konumunda bulunuyor. Hızla kalkınan antik şehir Pekin, yabancı turistler kadar yerli turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor. Özellikle de 2008 Yaz Olimpiyatlarından sonra, Pekin şehri tüm dünyaya olduğu kadar, Çin halkına da uluslar arası standartlarda kalkınmış bir şehir olarak tanıtıldı. Dolayısıyla hızla kalkınan antik şehir Pekin, yabancı turistler kadar yerli turistlerinde oldukça ilgisini çekiyor. Yüzyıllardan beri pek çok hanedanın merkezi olan başkent Pekin, şüphesiz yerel turizmde de en popüler mekanlardan biridir. Özellikle de yaz mevsiminde başkent Pekin, binlerce Çinli turistin akınına uğruyor.

ULAŞIM ÇOK GELİŞMİŞTİR

Çin’de kara ve demiryolu ulaşımına büyük önem verilmiştir. 982.243 km’yi bulan karayolunun % 83’ü asfalttır. Küçük üretim birimlerine bağlanan yerel hatlarla birlikte demiryollarının uzunluğu 64.960 km’yi bulmaktadır. Akarsuların büyük bir kısmında ulaşım yapılabilmektedir. En işlek akarsuları Yongtzo, X’i Huai ve Huang ırmaklarıdır. Uzun bir deniz kıyısı olan Çin’in 20 kadar açık deniz limanı vardır. Engebeli bir araziye sahip olan Çin’de en uygun ulaşım hava yoludur. Ülke çapında 80 hava alanı vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.