Dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden birisi: ETİYOPYA

Dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden birisi: ETİYOPYA

Afrika kıtasında sömürgeleştirilememiş tek ülke olan Etiyopya kültür olarak zengin, fakat ekonomik olarak fakirdir

Etiyopya; Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali, Kenya ve Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının ikinci en kalabalık ülkesidir. Etiyopya, Avrupalı sömürge güçlerini yenen ve bağımsız bir ülke olarak egemenliğini koruyabilen iki Afrika ülkesinden biridir (diğeri Liberya). 1945 yılında Birleşmiş Milletler'e üye olarak ilk bağımsız Afrika ülkesi olmuştur. Ülkenin Kızıldeniz boyunca uzanan sahil bölgesinin, 1993'te yapılan bir halk oylaması sonucunda Eritre adıyla bağımsızlığını ilan etmesi, Etiyopya'nın Kızıldeniz ile olan bağlantısının kesilmesine ve ülkenin bir kara devletine dönüşmesine neden olmuştur.

Daha çok Habeşistan (Köleler Ülkesi) ismiyle bilinen Etiyopya, tarihte bilinen en eski medeniyetlerdendir.

Dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden birisi: ETİYOPYA

ETİYOPYA COĞRAFYASI

Etiyopya yaklaşık 1,2 milyon kilometre karelik bir yüz ölçüme sahiptir. Kuzeyinde Eritre, Cibuti ve doğusunda Somali bulunurken, batıda Sudan, Güney Sudan ve güneyde Kenya komşu ülkelerdir. Etiyopya’nın denize sınırı yoktur. Ülkede birkaç sismik bölge olmasına rağmen aktif halde bulunan volkanlar yoktur. Dağlık bölgeler ülkenin kuzey kesimlerinde yer almaktadır (4500 metre yüksekliğe sahip Ras Dashen'in bulunduğu Semien Dağları). Orta bölgelerdeki yüksek alanlarda 4300 metreden daha yüksek olan Batu ve Karra Dağlarının olduğu ikinci dağlık alan bulunmaktadır.

Dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden birisi: ETİYOPYA

GEZİLECEK YERLERİ

Simen Dağları Milli Parkı: Etiyopya’nın kuzeyinde Wag Hemra bölgesinde yer alan bu milli park, 220 kilometrekarelik alanı kapsamaktadır. 1969 yıllında Milli Park ilan edilen bu alanda çok sayıda hayvan yaşamaktadır. Gelada, Habeş kurdu ve Habeş keçisi gibi hayvanlar sadece burada bulunur. Bunun dışında 50 farklı yırtıcı kuş türü de burada hayat bulmaktadır. Unesco Dünya Miras Listesinde bulunan bu parkı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Turkana Gölü: Turkana Gölü veya diğer ismiyle Rudolf Gölü, Afrika’nın doğusunda Büyük Rift Vadisinin üzerinde yer alan dünyanın en büyük kalıcı çöl ve en büyük alkalin gölüdür. Göl içerisinde çok sayıda canlı hayat bulmaktadır. Yine göl çevresinde gezilip görülecek birçok park ve bahçe bulunur. Bu alanlar 1997 yıllında UNESCO Dünya Miras listesine alındı.

Awash Ulusal Parkı: Doğu Afrika’nın ve Etiyopya’nın en popüler parklarından biri olan Awash Ulusal Parkı, 1966 yıllında kurulmuştur. Başta Afrika yaban köpeği, ceylan ve devekuşu gibi 450’den fazla canlı bulunmaktadır. Vahşi yaşamı oldukça popülerdir. Safari için oldukça uygun bir parktır.

Aya Yorgi Katedrali: Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yer alan bu katedral, 1896 yıllında inşa edilmiş bir Ortodoks katedralidir. Kendine özgü Sekizgen bir mimari yapıya sahiptir.

Kızıl Terör Şehitleri Anıt Müzesi: Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yer alan bu müze, 2010 yıllında “Kızıl Terör” kurbanları adına açılmış bir müzedir. Müzede çok sayıda araç gereç sergilenmektedir. Müze de işkence aletleri, ölenlere ait kafatasları, kemikler, tabutlar, kanlı giysiler ve kurbanların fotoğrafları sergilenmektedir.

Kutsal Teslis Katedrali: Kutsal Teslis Katedrali veya diğer adıyla Kutsal Üçleme Katedrali, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yer alan bir ibadethanedir. Bu yapı, 2. Dünya savaşında Etiyopya’nın İtalya işgalinden kurtuluşunun anısına inşa edilmiştir.

Mavi Nil Şelaleleri: Kuzey Etiyopya’da yer alan bu şelale, 4 farklı şelalenin birleşmesinden meydana gelip suya akışına göre 37- 45 metre yükseklikte akmaktadır. Bu şelale dünyanın en çok turist çeken şalelerinden biridir. Günümüzde şelalenin bir kısmı baraj yapılmış olsa bile yine eski güzelliğini korumaktadır.

Abijatta Shalla Ulusal Parkı: Etiyopya’nın Büyük Rift Vadisi’nde yer alan Abijatta Shalla Ulusal Parkı, 1974 yıllında hizmette açılmıştır. Parkı her yıl çok sayıda kişi ziyaret etmektedir. Burada başta Beyaz büyük Pelikanlar olmak üzere birçok farklı kuş türü bulunmaktadır.

Etiyopya Ulusal Müzesi: Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yer alan bu müze, 1936 yıllında kentin üniversitesinin bulunduğu bölgede hizmette açılmıştır. Müze de birçok arkeolojik ve etnografik eser sergilenmektedir.

Omo Ulusal Parkı: Omo Nehri batı kıyısında yer alan bu Ulusal Park, 4.068 km² alan kaplamaktadır. Burada Zebra, hipopotam, aslan, çita, fil gibi hayvanlar bulunur. 1980 yıllında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.