Dünyada sanayileşmenin lokomotif kenti: MANCHESTER

Dünyada sanayileşmenin lokomotif kenti: MANCHESTER

İngiltere'nin tarihi, kültürel ve spor alanlarında en önemli kentlerinden olan Manchester, dünyanın ilk sanayileşen şehri olmakla birlikte İngiltere'nin en gelişmiş 3. şehri kabul edilir. Barındırdığı birçok tiyatro, müze ve etkinlik alanıyla kültürel açıdan çok önemli bir şehirdir

İngiltere'nin tarihi, kültürel ve spor alanlarında en önemli kentlerinden olan Manchester, dünyanın ilk sanayileşen şehri olup, 1853’te şehir statüsünü kazanmıştır. İngiltere’nin kuzey batısında bulunur ve yaklaşık 2.7 milyon nüfusuyla İngiltere’nin en kalabalık üçüncü şehridir.

Aynı zamanda da Birleşik Krallık’ın en köklü yerleşim yerlerinden biridir. Barındırdığı birçok tiyatro, müze ve etkinlik alanıyla kültürel açıdan çok önemli bir şehirdir. Şehir genel olarak

Victoria mimarisine uygun olarak inşa edilmiştir.

Dünyada sanayileşmenin lokomotif kenti: MANCHESTER

Yıl boyu yağmur görülen Manchester’da ortalama en yüksek sıcaklık 20°C, en düşük sıcaklık ise 1°C’dir. Ülkenin kuzeyinde yer alan şehirde, konumu sebebiyle özellikle Aralık-Ocak-Şubat aylarında soğuk günler yaşanır. Gezmek için en ideal aylar temmuz ve ağustostur.

Kuzey Batı İngiltere olarak adlandırılan bölgede yer alan Manchester, Londra’nın yaklaşık 257 km kuzeybatısında bulunur. Londra ve Edinburg’dan sonra Birleşik Krallık ‘ta en çok ziyaret edilen üçüncü şehirdir. Dünyanın en köklü yerleşim yerleri arasında sayılan Manchester’a, 1759 yılında kömür üretimiyle göçler başlar. 19. yüzyılda tekstil fabrikaları birer birer açılır ve şehir ilk kapitalist şehir olur.

Dünyada sanayileşmenin lokomotif kenti: MANCHESTER

Müzeleri ile ünlü bir şehirdir. Bunun yanında sanat ve müzikte de bir hayli gelişmiştir. Tam bir öğrenci kentidir. Dünyanın her bölgesinden öğrenciler gelerek burada eğitim almaktadır. 1824 yılında kurulan Manchester Üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Rutherford’un atomu parçaladığı üniversitedir. Buradan çıkan öğrencilerin birçok Nobel Ödülü bulunmaktadır. Manchester Merkez Kütüphanesi, içinde aynı zamanda bir tiyatro barındırmakta olup, çok zengin kitap çeşitliliğine sahiptir. Otantik yapısıyla insanları büyülemektedir.

Manchester’in gezilebilecek en önemli yerleri ise; Bilim ve Sanayi Müzesi (Museum of Science and Industry), Manchester'daki şehrin sanayi ve bilim anlamında tarihini gözlemleyebileceğiniz önemli yerlerden biridir.

Manchester Sanat Galerisi (Manchester Art Gallery), Londra'dan sonra ülkenin en büyük sanat koleksiyonlarının bulunduğu galeri olma özelliğini taşıyor.

Dünyada sanayileşmenin lokomotif kenti: MANCHESTER

İnsanlık Tarihi Müzesi (People's History Museum), Büyük Britanya’nın son 200 yıllık tarihindeki halkın yaşamını ve demokrasi ilerleyişini anlatan bir müze. Aynı zamanda

Büyük Britanya‘daki en fazla politik malzemeyi barındıran ve sergileyen müze olarak da bilinmektedir.

Dünyanın öğrenci başkentlerinden biri olan Manchester, gezilecek yerler bakımından oldukça gelişmiştir. Manchester Katedrali / Manchester Cathedral, İngiltere'deki en geniş katedral olma özelliğini taşıyor.

Sanayileşmenin gerçekleştiği ilk şehir olan Manchester’de gezilecek yerler arasında gösterilen en önemli merkezlerden biri de kesinlikle Marton Kasabası’dır. Manchester yakınlarında gezilecek yerler arasında olan Marton Kasabası, Manchester'a yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta ve güneyde yer alıyor. Congleton'a yakın bir yerde bulunan bu kasabada, dikkat çekici yapı olarak Avrupa'nın en eski yarı ahşap kilisesi olma özelliğini taşıyor.

Dünyada sanayileşmenin lokomotif kenti: MANCHESTER

Manchester Belediye Sarayı (Manchester Town Hall), 87 metre yüksekliğiyle oldukça uzun bir bina olan bu yapı, özel mimarisi ile de dikkat çekiyor.

National Football Museum, dünyanın en büyük futbol müzesi olma özelliğini taşımaktadır.

İlk futbol topunun yer aldığı müze, futbolla ve futbol tarihi ile ilgili olanlar için pek çok farklı detayı içerisinde bulunduruyor.

Bu şehir ayrıca şehir spor kulüpleri ile de ünlüdür Manchester’ın dünyaca ünlü futbol takımlarından Manchester United maçlarının oynandığı Old Trafford Stadyumu, 75 bin kişilik kapasitesiyle dünyanın en ünlü stadyumları arasında yer alıyor. Şehrin diğer ünlü takımı ise Manchester City’dir. Dünyanın en önemli haber kanallarından biri olan BBC, bu kentte bulunmaktadır.

Dünyada sanayileşmenin lokomotif kenti: MANCHESTER

Fotoğraflar: Derya ULAŞ

Yazı: Muzaffer ACAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.