Dünyanın En Büyük Gölleri

Dünyanın En Büyük Gölleri
Görkemli duruşuyla doğa tutkunlarının ruhunu tazeleyen göller dünyanın en güzel doğal oluşumlarından biridir. Göller, yüz ölçümleri arttıkça hem tarım ve turizm hem de ekonomik anlamda bulundukları yerlere sağladıkları fayda da aynı orantıda artıyor

HURON GÖLÜ

Huron Gölü, Kuzey Amerika'nın büyük göllerinden biri olup, dünyanın en büyük dördüncü gölüdür. Adı, bölgede yaşayan Huron halkına dayanarak, Fransız kâşifler tarafından verilmiştir. Gölün en derin yeri 230 metredir. Kuzeybatıda Sainte-Marie Irmağı ile Superior, güneybatıda Mackinac Boğazı ile Michigan ve güneyde Saint-Clair Irmağı ile Saint Clair göllerine bağlıdır. Yüzölçümü 59.800 kilometrekaredir. Göl üzerinde su yolu ulaşımı çok yoğundur. Demir cevheri, buğday ve petrol taşımacılığı çok yapılır. Bu göl Dünyada en çok ada içeren göldür. Kenarında kayak ve buz pateni sporları yapılmaktadır. ABD-Kanada sınırı göl arasından geçer. Georgiyan Körfezi de bu göle bağlıdır. Huron Gölü, denizden 200 metre kadar yüksekte bulunmaktadır. Sularında balık çeşidi çoktur. Genellikle aralık ayından nisan ayına kadar buzla kaplıdır. Şiddetli fırtına etkisindedir. Gölün bulunduğu bölgede başlıca ekonomik etkinlikler kerestecilik ve balıkçılıktır. Kıyılarında çok sayıda tatil alanları kuruludur. St. Lawrence suyolunun bir parçası olarak yoğun deniz trafiğine sahiptir. Michigan’a bağlı Rockport ve Rogers limanlarından bol bol kireçtaşı taşınır. Diğer bazı limanları; Michigan eyaletinde Cheboygan, Alpena, Bay kenti ve Harbor Beach; Ontario’ya bağlı Collingwood, Midland, Tiffin, Port McNicoll ve Georgia Körfezi’ndeki Depot Harbor. Avrupalıların Büyük Göller bölgesinde keşfettikleri ilk göldür. Samuel de Champlain ve Etienne Brûle adlı Fransız kaşifler 1615 yılında Ottawa ve Mattawa ırmakları üzerinden Georgia Körfezi’ne ulaşmışlardır.

Dünyanın En Büyük Gölleri

MİCHİGAN GÖLÜ

Michigan Gölü, ABD'deki beş Büyük Göller'den biri. ABD'nin kuzeyinde Mackinac Boğazı'yla Huron Gölüne bağlanır. Kuzey kısmı yılda dört ay kadar donan gölde şiddetli fırtınalara rağmen ulaşım canlıdır. Büyük Göller içinde tamamı ABD'de olan tek göldür. ABD eyaletleri Indiana, Illinois, Wisconsin ve Michigan sınırlarındadır. Deniz seviyesinde 176 m yüksekte olan Michigan Gölü en derin yerinde 281 metredir ve 58.016 km² bir alana sahiptir. Uzunluğu 494 km, genişliği 190 km olan gölün kıyı şeridi 2.633 km boyunca uzanır. Michigan Gölü adını, Michigan Eyaleti'nden değil tam tersi eyalet ismini bu gölden alır. Adının Anişinabe Kızılderilileri dilinde büyük su anlamına gelen Mishi-gami 'den türediğine inanılır.

Dünyanın En Büyük Gölleri

TANGANYİKA GÖLÜ

Tanganyika, Orta Afrika'nın ve Rusya'daki Baykal gölünden sonra Dünyanın en derin gölüdür. 3° 20'den 8° 48' güney paralelleri ve 29° 5'den 31° 15' doğu meridyenleri arasında yer alır. Yeryüzünün 6. en büyük gölüdür. Doğu Afrika Yeryüzü Kırığı'nın (Büyük Rift Vadisi) batı kısmında yer alır ve bu kırığın duvarları, gölün sınırlarını oluşturur. Afrika'nın en büyük yeryüzü kırığı gölü olup, aynı zamanda kıtanın en derin gölü ve en büyük 2. gölüdür. Göl, Afrika'daki en büyük su miktarına sahip olup Dünya'da 2. sırada yer alır. Tanganyika Gölü, kuzey-güney doğrultusunda 673 km lik bir mesafeye uzanırken, ortalama genişliği 50 km dir. Göl alanı 32.893 km2 olup kıyı şeridi uzunluğu 1.828 Km'dir. Tanganika su yüzeyi olarak 782 m'lik rakımdadır. Orta kısmında derinlik 570 m'dir.En derin yeri 1.470 m ile kuzey kısmıdır. Yani bu kısmının tabanı deniz seviyesinin 688 m aşağısındadır. Gölün derin katmanlarındaki su, fosil su olarak adlandırılabilir. Tanganyika'nın etki alanı 231 bin  kilometrekareyi kapsar. Kuzeyden bu göle açılan Ruzizi nehri, gölün başlıca su kaynağıdır. Diğer su kaynakları ise Lufubu ve Malagarasi'dir. Göl'den doğan tek akarsu ise Lukuga'dır. Tanganyika, Kongo, Tanzanya, Zambiya ve Burundi ülkeleri arasında yer alır. Kongo %45 ile ve Tanzanya %41 ile gölden en büyük payı alan ülkelerdir. Tanganyika Gölü, muazzam sayıda balık türüne ev sahipliği yapar ki bu türlerden 300 tanesi sadece buraya özgüdür. Göl yöre halkının önemli besin tedarikçisidir. 45 bininsan burada balıkçılık yaparken 1 milyon insanı bu şekilde beslerler. 1950’li yıllarda başlayan endüstriyel balıkçılık zamanla çok büyümüştür. 1995 yılındaki yakalanan balık miktarı yaklaşık 180.000 tondu. Bugün günlük 500 ton balık ihraç edilirken, bazı türler de akvaryum balığı olarak dışarıya gönderilmektedir.

Dünyanın En Büyük Gölleri

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.