Ekvator Ginesi nerededir?

Ekvator Ginesi nerededir?

Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Afrika'nın en küçük ülkelerinden birisi; Ekvator Ginesi

1990’lı yıllarda keşfedilen petrol Ekvator Ginesi’ni Afrika kıtasının en hızlı büyüyen ve en fazla yabancı sermaye çeken ekonomilerinden birine dönüştürmüştür.

Ekvator Ginesi ya da resmî adıyla Ekvator Ginesi Cumhuriyeti, Afrika kıtasında Atlantik Okyanusu kıyısında bulunan bir ülkedir.  Sahraaltı Afrikasında yer alan ülke, kıtanın en küçük ülkelerinden biri konumundadır. Ülke anakara ve adalar olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Ülkenin Mbini olarak adlandırılan anakarası kuzeyde Kamerun, güneyde ve doğuda Gabon ile komşu konumdayken, batıda Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Anakaranın güneybatısında Gabon açıklarında bulunan Annobon adası Ekvator çizgisinin 156 km güneyinde yer alırken, ülkenin başkenti Malabo'nun da bulunduğu Bioko adası anakaranın kuzeybatısında Kamerun açıklarında yer almaktadır. Kıyıya yakın bölgelerde bulunan Corisco, Elobey Grande ve Elobey Chico adaları da ülkeye aittir. Atlas Okyanusu üzerinde bulunan Sao Tome ve Principe ile de ülkenin deniz sınırı mevcuttur.

Ekvator Ginesi nerededir?

YAĞMUR ORMANLARI DİKKAT ÇEKİCİ

Ülkeye bağlı adalarda tropikal yağmur ormanları iklimi hakim olup, yağmurun en fazla yağdığı dönem Ekim ayıdır. Anakara üzerinde ise çoğu zaman kuru, kapalı ve rüzgarlı bir hava hakimdir. Adalarda var olan yağmur ormanları goril, şempanze, leopar ve orman filleri gibi birçok vahşi hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Anakara kıyı kesiminde bataklıklar ve sık ormanlar görülmekte olup, adalarda ve özellikle de Bioko adasında var olan ormanlık alanlar tarım alanlarına dönüştürülerek tarım yapılmaktadır.

Ekvator Ginesi nerededir?

EN BÜYÜK ŞEHRİ BATA’DIR

Ülkenin en büyük şehri anakara üzerinde bulunan Bata şehridir. Ada üzerine kurulu olan başkent Malabo ülkenin en büyük ikinci şehri konumundadır. Ülkede devlet başkanı Mbasogo'nun iç kesimde kalan doğum bölgesine ileride de ülkenin başkenti ve yeni yönetim merkezi olarak da görev yapması planlanan Oyala ismi ile yeni bir şehir kurma çalışmaları yürütülmektedir. Ülkenin 2005 tahmini verilerine göre en büyük beş şehri şu şekilde sıralanmaktadır: Bata (173.046), Malabo (155.963), Ebebiyin (24.831), Aconibe (11.192) ve Anisoc (10.191)

Ekvator Ginesi nerededir?

EKONOMİ PETROLE BAĞLIDIR

Ülke ekonomisi bağımsızlık öncesi dönemde önemli ölçüde kakao bitkisine bağlı bir konumdaydı. Afrika kıtasının bu küçük ülkesi, kakao ihracatı ile 1959 yılında Afrika'da kişi başına düşen en yüksek GSMH rakamına sahipti.  Petrolün bulunması ülkenin kaderini değiştirdi. Ekvator Ginesi, Sahraaltı Afrika ülkeleri arasında üçüncü büyük petrol üreticisi konumundadır Ülkenin denize kıyısı olmasına rağmen, hiçbir şekilde deniz balıkçılığı yapılmamaktadır.

Ekvator Ginesi nerededir?

EKVATOR GİNESİ GEZİLECEK YERLER

Malabo: Malabo, Ekvator Ginesi’nin başkenti ve yaklaşık 155 bin nüfusuyla ülkenin en büyük 2. şehridir.  21 km²’lik alan kaplayan şehirde birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Şehir, Ekvator Ginesi anakara dışında ülkeye bağlı Bioko adası üzerinde yer almaktadır.

Bata: Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Bata, yaklaşık 250 bin nüfusuyla ülkenin en büyük şehridir. Deniz seviyesine yakın bir konumda bulunan bu şehir, ülkenin önemli bir liman kenti olarak bilinmektedir.

Rio Muni: Rio Muni, ülkenin anakara üzerindeki en önemli hatta en popüler bölgesidir. Bu bölge özellikle yaz sezonunda kuru bir iklime sahiptir.

Elobey Grande: Ülkenin güneybatısında yer alan Elobey Grande, gezilip görülmesi gereken bir adadır. Bu ada oldukça hoş bir manzarası bulunur. Ada üzerinde birçok doğal güzellik alanı bulunur.

Pico Basile Dağı: Bioko adasında bulunan Pico Basile Dağı, 3.011 m yüksekliğiyle ülkenin en yüksek dağıdır. Bu dağ aynı zamanda volkanik bir dağ olup zaman zaman püskürtülmektedir. Son olarak 1923 yıllında püskürtülmüştür.

Ebebiyin Katedrali: Ekvator Ginesi sınırına yakın Kamerun ve Gabon sınırında yer alan Ebebiyín Katedrali, 1950 yıllında inşa edilen önemli bir dini yapıdır. Bu yapı bölgenin en önemli dini yapısıdır. Bu nedenle oldukça önemlidir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Malabo Kültür Merkezi: Ülkenin başkenti ve 2. büyük şehri Malabo’da yer alan Kültür Merkezi, Parlak sarı renkte, sömürge dönemine ait çok etkileyici bir yapıdır. Burada bir galeri ve performans sahnesi bulunur. Buraya gelip birçok etkinliğe katılabilirsiniz. Ayrıca bu binanın mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Aziz Elizabeth Katedrali: Ülkenin başkenti ve 2. büyük şehri Malabo’da yer alan Aziz Elizabeth Katedrali, 1897-1916 yılları arasında inşa edilen önemli bir dini yapıdır. Ülkenin en önemli turistik yapılarından biridir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Monte Alen Ulusal Parkı: Monte Alen Ulusal Parkı, 2.000 km²’lik alanıyla 1990 yıllında ziyarette açılan ülkenin en büyük ulusal parkıdır. Burada birçok hayvan ve bitki türü bulunmaktadır. Buraya gelip hayvanları daha yakında görebilir ve bakir doğasını daha yakında inceleyebilirsiniz.

Modern Sanat Müzesi: Ülkenin başkenti ve 2. büyük şehri Malabo’da yer alan Ekvator Ginesi Modern Sanat Müzesi, gezilip görülmeye değer bir turistik alandır. Burada birçok sanat eseri sergilenmektedir. Afrika kıtasından çağdaş ve geleneksel sanat eserlerini görmek için bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Ekvator Ginesi nerededir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.