Fildişi Sahili neresidir?

Fildişi Sahili neresidir?

Batı Afrika’nın tarihi ve turistik ülkesi; FİLDİŞİ SAHİLİ

Zengin altın, petrol, doğalgaz ve elmas madenleri bulunan, kakao üretiminde dünyada 1. sırada yer alan Fildişi Sahili, Afrika’nın en güzel ülkelerinden biridir

Fildişi Sahili Cumhuriyeti; Gine Körfezinin Kuzeyindeki sahil devletidir. Güneyden Gine Körfezi dolayısıyla Atlas Okyanusu, batıda Liberya ve Gine, kuzeyden Mali ve Yukarı Volta, doğudan Gana ile çevrili, hemen hemen dörtgen biçiminde bir şekle sahiptir.

Fildişi Sahili fiziki yapı olarak yeknesak bir görüntüye sahiptir. Bu yeknesaklık kuzeyden güneye doğru alçalan yayla şekliyle kendisini gösterir. Ortalama yükseklik 350 m olan ülkede bu görüntü batı sınırı civarlarında bozulur. Batı sınırında 1000 m civarında yüksekliğe sahip olan dağlar bulunur. Buradaki dağlardan Nimba Dağı 1845 m ile ülkenin en yüksek noktasıdır. Akarsular ülkenin ihtiyacına yetecek kadar boldur.

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

Ülke tropikal iklim kuşağındadır. Bölgelere göre çok az farklılıklar arz eder. Güneyde görülen sıcak ve nemli iklim, biri yağışlı, diğeri kurak olmak üzere iki farklı mevsime sahiptir. Ortalama senelik sıcaklığının 22-23°C arasında değiştiği bu bölgede yağış ve ortalaması ise senelik 2300 mm’dir. Kuzeyde nispeten savan iklimi daha çok kendini göstermektedir. Bitki örtüsü ikliminin bir sonucu olarak gür ormanlar, kuzey kesimlerde savanlar şeklindedir. Bol kereste üretimi yapılan makbul ve iri gövdeli ağaçlarla kaplıdır. Ülkenin başlıca tabii zenginlik kaynağını, kereste üretilen bu ağaçlar teşkil etmektedir.

VAHŞİ YAŞAM DİKKAT ÇEKİCİ

 Fildişi Sahili ormanlarında yaşayan çok çeşitli vahşi hayvan ve kuş türleri vardır. Bunlar leopar, şempanze, hipopotam, timsah, zehirli memba yılanlarının yanısıra, zehirsiz olmasına rağmen tehlikeli olan, boyları 10 m’yi bulan piton yılanları mevcut vahşi hayvan türlerinin başlıcalarıdır. Ülkeye ismini veren filler, eskiden sürüler halinde savanlarda yaşarlardı. Fakat fildişi ticareti bu sürülerin günümüzde yok olmasına sebebiyet vermiştir.

ZENGİN MADEN YATAKLARI

Afrika kıtasında, refah seviyesi en üst seviyedeki, gelişmiş sayılan ülkeler arasındadır. Tarım, ormancılık ve madenciliğe dayalı bir ekonomik yapıya sahiptir. Ancak, zengin altın, petrol, doğalgaz ve elmas madenleri bulunan, dünya kakao üretiminin neredeyse yarısını karşılayan, Atlas Okyanusu kıyısındaki eşsiz sahiliyle dünyanın en zengin ülkesi olması gereken Fildişi Sahili, uzun yıllar sömürge devleti olmanın acısını hala yaşıyor. Neredeyse orta sınıfın bulunmadığı ülkenin en büyük kenti Abidjan'da, Müslüman mahalleleri barakalardan oluşuyor. Abidjan sokaklarında dikkati çeken bir başka husus da ayakkabıdan çantaya ve kıyafete, mobilyadan otomobile ürünlerin satışa çıkarıldığı ikinci el pazarları.

GEZİLECEK YERLERİ

Büyük Plateau Camii: Diğer adıyla Abican Ulu Cami, 1996 yıllında ülkenin eski Cumhurbaşkanlarından Henri Konan Bedie’nin emriyle inşa edilen Afrika’nın en görkemli camilerinden biridir. Mavi kubbesi ve görkemli minaresiyle şehrin en popüler turistik yapılarından biridir.

Grand-Bassam Ulusal Kostüm Müzesi: Fildişi Sahili’ne bağlı Grand Bassam bölgesinde yer alan Grand-Bassam Ulusal Kostüm Müzesi, 1980 yıllında ziyarette açılmıştır. Bu müze, ülkenin ulusal kostümleri sergilenmektedir. Bunun dışında yine birçok belge ve fotoğraf sergilenmektedir.

Tai Ulusal Parkı: Fildişi Sahili’nde yer alan Tai Ulusal Parkı, 3.300 km²’lik bir alanda kurulup 28 Ağustos 1972 tarihinde milli park ilan edilmiştir. 1982 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Batı Afrika’da önemli yağmur ormanlarının son alanlarından birini de içine alan önemli bir ulusal parktır.

Notre-Dame de la Paix Bazilikası: Başkent Yamoussoukro’da yer alan Notre-Dame de la Paix Bazilikası, 1990 yıllında hizmette açılmış bir Roma Katolik kilisesidir. Kubbenin yüksekliği 158 metre olup uzunluğu ise 195 metredir. Kilise, 18 bin kişi kapasitelidir.

Fildişi Sahilleri Medeniyetler Müzesi: Ülkenin eski başkenti Abican’da yer alan Fildişi Sahilleri Medeniyetler Müzesi, 1942 yıllında devlet tarafında açılan bir kamu müzesidir. Müze de etnografik, arkeolojik ve ikonografik eserler sergilenmektedir.

Ehotile Adaları Ulusal Parkı: Ehotile Adaları Ulusal Parkı, 1974 yıllında 105 kilometrekarelik alanda milli park ilan edilmiştir. Parkta birçok hayvan ve bitki türü bulunmaktadır. Bu parkın olduğu bölgede birçok köy yerleşimi bulunmaktadır.

Bingerville Botanik Bahçesi:  Eski başkent Abican’a bağlı Bingerville’de yer alan Bingerville Botanik Bahçesi,  dünyanın farklı bölgelerine has bitkileri görebileceğiniz muazzam bir bahçedir. Burada Afrika’ya has birçok bitki türünü yakında görebilirsiniz.

St. Paul Katedrali: Fildişi Sahili’nin eski başkenti Abican’da yer alan St. Paul Katedrali, Afrika’nın en popüler dini yapılarından biridir. Büyüklük açısından da oldukça görkemlidir.

Abidjan Hayvanat Bahçesi: Fildişi Sahili’nin en büyük şehri ve eski başkenti Abican’da yer alan Abidjan Hayvanat Bahçesi’nde başta aslan, kaplan, zebra ve çita gibi türler olmak üzere birçok hayvan türü bulunur.

Banco Ulusal Parkı: Fildişi Sahili’nin eski başkenti Abican’ın Attecoube ilçesinde yer alan Banco Ulusal Parkı, 30 km²’lik alan kapsayan harika bir parktır. Parkta birçok bitki türü bulunmaktadır. Park bünyesinde ayrıca yürüyüş parkurları, görkemli ağaçlar ve bir de göl bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.