Fransa’nın tarihi ve turistik yerleri

Fransa’nın tarihi ve turistik yerleri

27 şehrin bulunduğu ülkede, 32 farklı yer UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Fransa, romantizmin başkenti olarak da kabul edilen başkenti Paris olmak üzere, Avrupa'nın ve dünyanın başta gelen tarihi ve turistik ülkelerinden biridir.

Fransa, dağlarından Akdeniz kıyılarına kadar birçok değişik turizm alanına sahiptir. Ayrıca, tarihi alanlar yönünden zengindir. Ülkede turizm gelirleri toplam gelirlerin %6'sını oluşturmakla beraber bu gelirin %4'ü yerli turistlerden, %2'si yabancı turistlerden elde edilmektedir. Ülkenin başkenti olan Paris; Louvre Müzesi, Musée d'Orsay, Eyfel Kulesi, Arc de Triomphe ve Disneyland gibi turistik alanlara sahiptir. Fransa'nın doğu kısmında, Alpler bölgesindeki kayak tesislerinde kış sporları yapılabilmektedir. Tüm şehirlerde konaklanabilecek tesisler bulunmaktadır. Korsika adası da ülkenin önde gelen turizm merkezlerindendir.

Fransa’nın tarihi ve turistik yerleri

EYFEL KULESİ

Eyfel Kulesi, Gustave Eiffel tarafından tasarlamıştır. Paris'in simgesi durumundaki kule dünyadaki en turistik yapılar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Eyfel Kulesi’ni her yıl ortalama 6-8 milyon arası turist ziyaret ediyor. Eyfel Kulesi, 1887 ve 1889 yılları arasında Fransız Devrimi'nin yüzüncü yıl kutlamaları anısına Dünya Fuarı için yapılmıştır. Aslen 1888 fuarı için Barcelona'ya yapılması planlanan kule, bu fikir reddedilince Paris'te Seine Nehri'nin kıyısında Champ de Mars'da yapılmasına karar verilmiştir. Kule ismini, tasarımını yapan Gustave Eiffel'den almıştır. Emile Naugier, Maurice Koechlin ve Stephen Sauvestre kulenin yapımında katkısı olan mimarlardır. 31 Mart 1889’da törenle açılışı yapılan Eyfel Kulesi, 6 Mayıs’ta faaliyete geçmiştir. 300 işçinin bir araya getirdiği 18,038 parça demirden oluşturulan kule, Koechlin'in yaptığı dizaynla iki buçuk milyon perçinle birleştirilmiştir.

Fransa’nın tarihi ve turistik yerleri

LOUVRE MÜZESİ

1789 Fransız Devrimi’nden sonra hizmete açılan ilk devlet müzesi olarak 1793 yılında faaliyete başlamıştır. Paris’te yer alır. Dünyada en fazla ziyaretçi çeken sanat müzesi konumundadır. Yalnızca 2007 yılında yaklaşık 9.700.000 ziyaretçi çekmiştir. Müze binasının yapım tarihi 13. yüzyıllara dayanmaktadır. Kurumda Eski Mısır ve Yunanlılara ait eserler, heykel ve çizimler sergilenmektedir.

Fransa’nın tarihi ve turistik yerleri

NOTRE DAME KATEDRALİ

Meryem Ana’ya atfedilen Katolik katedrali ve Paris’in en önemli manevi yapılarından biridir. 1163 ve 1345 yılları arasında inşa edilen katedral, Fransız Gotik mimarisinin en eşsiz örneğidir. Pierre de Montreuil, Jean-Baptiste-Antoine Lassus, Jean de Chelles gibi ünlü mimarlar tarafından tasarlanan ve yapımı 170 yıl süren Notre Dame Katedrali, 37 şapel, 75 dev sütundan oluşan 130 metre genişliği ile aynı anda 9 bin kişinin ibadet edebilmesine de olanak sağlıyor. Adı Fransızca'da “Kutsal Bakire” veya “Meryem Anamız” anlamına gelmektedir. Kilise, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunmaktadır. Yılda ortalama 13 milyon turist ziyaret ettiği yapı,  15 Nisan 2019'da çıkan bir yangın sebebiyle ağır hasar almıştır.

Fransa’nın tarihi ve turistik yerleri

ZAFER TAKI

Zafer Takı, Eyfel Kulesi’nden sonra Paris’teki en ünlü yapılardan birisidir. Charles de Gaulle Meydanı’nın ortasında, Şanzelize Caddesi’nin batı kısmında yer almaktadır. Bu anıtın yapımına Napolyon'un emriyle 1806'da başlanıyor ve anıtın tamamlanıp açılması ancak otuz yıl sonra 1836'da mümkün oluyor. 50 metre yüksekliğe sahip olan Zafer Takı, 45 metre boya ve 22 metre ene sahiptir. Zafer Takı Paris’te tam bir anıt haline dönüşmüştür. 30 yıllık bir inşaat sürecinden sonra Temmuz Devrimi'nin altıncı yıldönümüne denk gelen günde büyük kutlamalar eşliğinde açılmıştır. Bundan on yıl sonra da Napolyon'un cenazesi yine bu takın altından geçirilmiştir. Zafer Takı'nın üzerinde 4 büyük heykel bulunur. Bu heykeller Gidiş, Zafer, Direniş ve Zaferdir. Bu büyük heykellerin simgeledikleri anlamlar ve işçilikleri oldukça ünlüdür. Zafer Takı'nın üzerinde yazıtlar ve 660 kişinin ismi işlidir.

III. ALEXANDRE KÖPRÜSÜ

Seine Nehri üzerinde bulunan köprü 1896 ile 1900 yılları arasında evrensel sergi için açılmış ve adını 1896 yılında temelini atan Rus Çarı III. Alexandre’dan almıştır. Paris’in en önemli ve en güzel köprülerinden biridir ve 160 metre uzunluğa sahiptir. Köprü, heykeller ve çeşitli süslemelerle dekore edilmiştir.

Fransa’nın tarihi ve turistik yerleri

VERSAY SARAYI VE BAHÇELERİ

Fransız Barok ve çağdaş mimarisinin en eşsiz şaheserlerinden biri olan Versay Sarayı, 1682 yılında inşa edilmiştir. Louis Le Vau, Jules Hardouin-Mansart, Philibert Le Roy, Ange-Jacques Gabriel, Robert de Cotte, Jacques Gabriel gibi ünlü mimarların tasarladığı ve 7 hektarlık alana konuşlandırılan saray şu anda müze olarak faaliyet göstermektedir. Saray UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra İtilaf Devletleri ile tek tek imzalanan anlaşmalardan biri de Almanya ile bu sarayda imzalanmıştır.

VERSAY KATEDRALİ

Fransa'nın ulusal anıtlarından birisi ve Roma Katolik katedralidir. Katedralin yapımına 1743 yılında XV. Louis döneminde başlanmıştır. 1754 yılında ise tamamlanmıştır. Kilisenin mimarı Jacques Hardouin-Mansart de Sagonne'dir.

LA CROİSETTE

Cannes'te gezilecek yerler arasında oldukça önemli bir nokta olan La Croisette, şehrin ünlü sahil yolu. Yaklaşık olarak 2 kilometre uzunluğundaki bu yol, muhteşem Akdeniz manzarasına sahip. Hatta üzerinde ünlü Cannes Film Festivali’nin binası da bulunuyor. Binanın orijinal adı Palais des Festivals et des Congres’tir.

YILDIZLAR KALDIRIMI

Burası Hollywood’da olduğu gibi ünlü isimlerin el izlerinin bulunduğu bir bölge. Bu kaldırımda yaklaşık 300 yıldızın el izinin bulunduğu söyleniyor. El izi olan ünlüler arasında; Charlie Chaplin, Francis Ford Coppola, Lelouch, Sophia Loren ve Robert de Niro da bulunuyor.

ANTİBES KATEDRALİ

Antibes kasabasında bulunan ve adını bu yerleşim yerinden alan bir Roma Katolik katedralidir. Ülkenin ulusal anıtlarından biri olarak ünlüdür. 5 ve 6. yüzyıllar arasında inşa edilen tarihi katedral 1124 yılında barbar kavimlerin istilasına uğramıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.