Kayalar oyularak yapılan kilise; Pedromida

Kayalar oyularak yapılan kilise; Pedromida

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde definecilerin tarafından talan edilen Pedromida Kilisesi’nin turizme kazandırılması isteniyor.

Sahilden yaklaşık 1,5 km uzaklıkta yer alan Pedromida Kilisesi’ne oldukça dik ve engebeli araziden fındıklık ve çalılık-dikenlik içinden yaklaşık 300 metre yürüyerek ulaşılıyor. Sarp ve blok bir kayanın altında konumlandırılmış 2 katlı bir kaya kilisesi olan Pedromida Kilisesi’nin alt katından, orta kısımda ana mekân denilen esas kilise mekânı ve bu mekânın sağ ve solunda konumlandırılmış tali mekân ve galeriler bulunuyor. Kaya kilisenin yaklaşık 6 metre yüksekliğindeki ikinci katının girişine yukarıdan sarkıtılan halat merdivenle ulaşılıyor. Tehlikeli olması nedeniyle üst kata ulaşım sağlanamazken, iç mekanın yan duvarlarında fresk izleri bulunuyor. Kuzey ve güney yönlerinde bulunan odalardan ortadaki odaya geçişlerin mevcut olduğu Pedromida Kilisesi’nin dışarısında iki adet su deposu yer alıyor. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 20/10/1998 tarih ve 3267 nolu kararı ile taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen kilise adını Çamlık mahallesinin eski adı olan Petromida’dan alıyor.

Oldukça dik ve engebeli araziden fındıklık ve çalılık-dikenlik içinden yaklaşık 300 metre yürüyerek ulaşılan kilisenin odalarında definecilerin yaptığı kazı çalışmalardan kalan moloz yığınları yer alıyor. Duvarlarından fresk izlerinin bulunduğunu kilisenin ikinci katına ulaşım sağlanamazken, definecilerinin ikinci kata ulaşmak için yaptıkları merdivenler alınan tehlikeyi gözler önüne seriyor.

Kayalar oyularak yapılan kilise; Pedromida

Kayalar oyularak yapılan kilise; Pedromida

Kayalar oyularak yapılan kilise; Pedromida

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.